2015. december 9., szerda



Grady Hendrix: Horrorstör

alcím: A rémület bútoráruháza

A centrifugális erőt kihasználva emlékezetkiesést és ájulást okozó LITTABOD fáradhatatlan rotációs gép, mely megzabolázza és tested ellen fordítja a természet nyers erejét.
Ha szerencsés vagy, hányingerben, vagy akár maradandó agykárosodásban is részed lehet.

          világos nyír, sötét nyír és szürke tölgy színben választható
           236 x 87 x 82
           termékkód: 659595661
LITTABOD (termékismertető)

Fülszöveg:
Valami furcsa történik az Ohio állambeli, clevelandi Orsk bútoráruházban. A munkatársak reggelente megrongált Kjërring könyvespolcokra, törött Glans vizespoharakra, és szétvert Liripip gardróbokra bukkannak. A bevétel mélyponton, a biztonsági kamerák felvételein nem látni semmit, az üzletvezetőkön pedig kezd elhatalmasodni a pánik.

Három alkalmazott önszántából kilenc órás, napnyugtától hajnalig tartó műszakot vállal, hogy a rejtély végére járjon. Ám éjjeli őrjáratuk során a Bemutatótér különös jelenései és zajai közepette minden képzeletet felülmúló borzalmakkal kell szembenézniük.

Grady Hendrix korábban olyan lapoknak írt, mint a Variety, a Slate, a New York Post, a Playboy, a Village Voice, a Strange Horizons, valamint szerepelt a The Mad Scientist’s Guide to World Domination című antológiában is. Hosszú éveken át telefonos ügyeletesként dolgozott egy parapszichológiai kutatóintézetnél. Jelenleg a manhattani Orsk munkatársa.

Könyv információk:

Eredeti cím: Grady Hendrix: Horrorstör
Eredeti megjelenés éve: 2014

GABO, 2015
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634060369 · Fordította: Kemenes Iván

A kiadvány kivitelezői, dizájnerei: Christine Ferrara, Michael Rogalski, Andie Reid

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

IKEA-copy, de annak fergeteges!
Mióta is szerettem volna elolvasni? Mióta először megláttam és leért nálam, hogy nem egy IKEA magazinról van szó! A kivitelezés 5 csillagos, azonnal levett a lábamról (és rengeteget hozzátett ahhoz, hogy a könyv ne csak egy szimpla horrorocska legyen). Házhozszállítási űrlap (Apró betűs részében az impresszummal!), termékbemutatók a fejezetek elején, kuponok, ORSK térkép és űrlapok – mind hozzáadott egy keveset a könyvhöz! A legötletesebb kiadvány, amit eddig láttam: a legapróbb apró betűs résztől a mindenféle extrákig műalkotás.

Viszont a sztori meg a karakterek… nálam egész erősen kezdett, mert a design megalapozta a hangulatomat, aztán jött hippi-Matt, aki jól odamondta a fogyasztó társadalomról meg az IKEÁ-ról, pardon… az ORSK-ról a véleményét főszereplőnknek, Amynek, aki… Egy tipikus antihős! A munka neki lélektelen robot, utál bejárni dolgozni, utálja a főnökét, az életét, mindent – át akar evickélni az életén. Mattnek legalább van valami meggyőződése. Melléjük megkaptam az elhivatott „jó kiscserkész” Basilt, akinek az ORSK szinte vallás; feltűnt a „jó kislány + jó munkatárs”, Ruth Anne és melléjük érkezett a mű-punk, apuci kislánya, Trinity.

Csodás kis csapat, nem is ez a gondja a sztorinak, hanem az, hogy alapmű: kis 3K-s csapat (kanosak, közönyösek és komolyak vegyesen), amint éjszaka üldöz valamit, ami aztán jól visszaüldözi és/vagy levadássza őket és halál / eltűnés / fájdalom / szörnyek képében megkapjuk  a horror-finomságokat. Mindez urbánus környezetbe helyezve – egy nagyáruházba, amit a mai ember jobban ismer, mint az erdőt (az igazi alap horrorokból). Ám szerintem ez mégis inkább paródia! Carl szőrös kezén annyira röhögtem, hogy átröhögtem az utána következő kisebb infarktust is, amit kapnom kellett volna… Ha nem röhögök, hanem figyelek. Valahol Carl táján lanyhult az érdeklődésem, de aztán kellemesen meglepődtem a túlélőkön és kifejezetten tetszett az epilógus! Klasszikus, elegáns, borzongató lett. Összességében jó könyv, érdemes egy esélyt adni neki. 

Egyébként meg biztosan én vagyok rosszul összerakva, de most legszívesebben kerítenék egy IKEÁ-t, hogy bebandukoljam az Igazak Ösvényének valóságbeli mását és még inkább átjárjon a Horrorstör-hangulat. (Továbbá a könyv mellé igazán járhatna egy Kjerring is! Majd megvadulok egyért. (ld. a borítón))

Értékelés: 5*

*Más kivitelezéssel nem ütne ekkorát!

Ajánlás: Elsősorban (16+) olvasóknak. Továbbá a klasszikus – nem túl véres – horrorfilmek kedvelőinek és bárkinek, aki járt már IKEÁ-ban. Szellemvadász filmműsor szeretőknek és mindenkinek, akinek bejön ez a kivitelezés.

Egyszerű, ijesztő és jól elhelyezett (társadalom)kritikákkal teli olvasmány.


SPOILER a sztori margójára
Jelöld ki, ha érdekel!
Miért humoros CARL felbukkanása?

Azért mert ezt a gyökeret keresik égre-földre, aztán egyszer csak a keresők meglátják az egyik kiállított ÁGY ALÓL KILÓGÓ szőrös kezét és rászólnak, hogy Hé, látjuk ám a karodat, öreg! :D
Borzasztóan röhögnöm kellett, mert annyira groteszk volt az egész az addig tartó settenkedés, lopakodás után!
 
Az alapul vett áruház: IKEA. Az ORSK elrendezése is hasonló.
Epilógus – a túlélők és a döntéseik!

Mivel Amy nagyon tesze-tosza, így meglepett, hogy visszament a többiekért és még meglepőbb, hogy ÉPPEN az utált főnökét, Basilt mentette meg sikeresen! Bevallom, hogy amikor Amy elindul kocsival, majd visszafordul – szentségeltem. Rendben, hogy megmentem a családomat vagy a barátaimat, de tuti nem mennék vissza a munkatársaimért. Akkor sem, ha orrvérzésig ismételgetik, hogy az ORSK egy nagy család – amiben éppen Amy nem hisz, hiába mondják neki!
A másik, hogy ha visszamegyek, megmentek valakit / bárkit és felajánlanak egy marha jól fizető melót, messze ettől az elátkozott helytől, akkor LAZÁN ELFOGADOM! Nem csak Amy helyzetében, hanem a magaméban IS. Nem?
Mégis azt mondom, hogy a borzongató, klasszikus – ejj, jöhetnek még a szörnyek-féle befejezés tetszett, ahhoz meg kellett, hogy mind Basilt, mind Amy úgy döntsenek, ahogy döntöttek.
Skizó-érzés.

Az egyik túlélő történet összefoglalója 1 mondatban!

A legvégén, a 220. oldalon Amy foglalja össze az egész regényt egyetlen mondatban: „Egykor egy börtön állt itt, mi emeltünk egy újat a romjain, a néhai rabok meg előbújtak, hogy kipróbálják.”
Annyira költői, annyira ijesztő és annyira igaz. Nem egy hosszú könyv, szinte egy ültő helyben kiolvasható, de még sosem pipáltam jobb összefoglalót egy regényhez se.
< spoiler vége >

Könyv előzetes: angol és magyar.
(Beillesztve az angol van, bár a trailer enyhén spoileres lett!)

Kedvcsináló idézetek:
Napközben az Orsk nem volt több átlagos, korszerű alapanyagokból emelt, bútorokkal és emberekkel teli épületnél. Ám éjfél előtt egy órával, mikor folyosóit már senki nem rótta, mikor az irodák elsötétültek, és a hátramaradt vevőket is kitessékelték az elülső kapun, mikor reteszre zárták a bejáratokat és az utolsó munkatársak is hazamentek, valami egészen mássá alakult.

Amy hirtelen kapcsolt.
– Te nem hiszel a szellemekben – állapította meg. – Kicsit sem.
Matt bekapcsolta a kamerát.
– Hiszem, hogy a szellem szubjektív élmény. Az objektív valóságban nem létezik. Kizárólag azoknak a benyomásaiban, akikkel kapcsolatba kerül.
– Vagyis szellemek nincsenek.

Trinity az olyasfajta vidám, elképesztően népszerű csupa energia lányok egyike volt, akikre Amy nagyjából úgy gondolt, mint a Szörnyecskék lényeire: úgy fél óráig szórakoztatóak voltak, utána az ember viszont szíve szerint turmixgépbe gyömöszölte volna őket. A szülei állítólag mélyen vallásos, keresztény koreaiak voltak, ami legalább részben magyarázattal szolgál rózsaszínre festett copfjaira, nyelvpiercingjére, a csípőjére vart ribancrendszámra, no meg a szivárvány összes színét felvonultató műkörmeire. Ám glam punk külső ide vagy oda, Amy jól tudta, hogy körmei százhuszonöt dollárt kóstáltak, a haját profi fodrász színezte, a piercing egy kisebb vagyonba került, és a tetkója sem lehetett sokkal olcsóbb. Kapirgáld meg a lázadó felszínét, mélázott Amy, és biztosan apuci hitelkártyáját találod alatta.

☠☠☠☠☠
A képek a „Horrorstör” Pinterest táblámról származnak.
☠☠☠☠☠

 

1 megjegyzés: