2015. november 22., vasárnap



Virginia Macgregor: Milo szerint a világ


 Köszönet a recenziós példányért az Athenaeum kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)


A Tahir volt a hivatalos neve, de odahaza, Szíriában mindenki csak Tripinek hívta, miután a húga így nevezte el. Úgy történt, hogy a kislány éppen angolt tanult, és amikor az „elbotlani” jelentésű to trip szóba botlott, csillogó szemmel nézett fel a szótárfüzetéből.
– Ez történik a kétballábasokkal, akik a saját lábukban is elbotlanak! Mostantól Tripinek foglak hívni!

Fülszöveg:
A kilencéves Milo Moonnak retinitis pigmentosája van: a szeme egyre romlik, idővel meg is fog vakulni. Egyelőre még egy kulcslyuknyi résen át elég jól látja a világot, olyannyira, hogy sokkal több mindent vesz észre, mint mások. Amikor Milo imádott Nagyiját idősek otthonába kell adni, a kisfiú hamar rájön, hogy sötét dolgok történnek a Nefelejcs nevű intézményben. 

A felnőttek eleinte nem hisznek neki – az illegálisan Angliába menekült, fiatal szír szakács, Tripi kivételével. Másik lelki támasza Hamlet, a házimalac. Milo belevág, hogy leleplezze az otthont igazgató Thornhill nővért…

A kiskamasz Milo önként vállalt küldetése éppen egy nehéz időszakra esik: apja új családot alapít, kilép Milo életéből; anyja depressziós lesz; az iskolában kudarcok és megaláztatások érik, így a gondok fojtogatóvá válnak. Lassacskán azonban – ahogy Milo kezdi elveszteni a szeme világát – feldereng a fény az alagút mélyén…
  
Könyv információk:

Eredeti mű: What Milo Saw
Eredeti megjelenés éve: 2014

Athenaeum, Budapest, 2015
392 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632934747 ·
Fordította: Kocsis Anikó, Kelemen Dávid

Megvásárolható ITT:
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
Ismét egy megható, gyönyörű történet...

Hamlet
Izgalmas, fordulatos cselekmény szerelemről, családi összetartásról, társadalmi problémákról és széthúzásról, megbocsátásról meg elengedésről. Sok témát körbejár, és még többet érint, de mégis egy különleges, kompakt egészet alkot. Néhány szereplőre nagyon haragszom és kíváncsi lennék a szereplők jövőjére. Persze vannak nagyon jól elejtett gondolatok is benne, amiknek nincsen szorosan közük a sztorihoz: IMÁDTAM, ahogy az (eléggé) elhízott Sandynek Tripi azt ecseteli, hogy a szépség nem a súlytól függ, nem a vékonyságot ünnepli a könyv.

Több szemszögből ismerünk meg egy több szálon futó történetet. Nem csupán a címszereplő Milo, a retinitis pigmentosás gyerek vezeti a történetet, de a kilencvenkét éves dédnagyanyja, Lou (vagy Nagyi), az édesanyja, Sandy és a szír menekült szakács, Tripi múltját és jelenét ismerjük meg behatóan. Nagyon jól kitalált, ám hányattatott sorsú karakterek, akik könnyedén a szívemhez nőttek és minden őket érő, apró inzultust a szívemre vettem.

Ez a könyv olyan erősen hat az ember érzelmeire, hogy én például legszívesebben elmentem volna Splintonba, hogy a Nefelejcs Otthon vezetőjét, Thornhill nővért kivágjam a világegyetemből. Olyan emberek tragédiáit meséli el a könyv, akik igazi, nagybetűs HAPPY ENDet érdemelnek.

Kedvenc karakterek: Milo, Tripi és a Nagyi voltak a kedvenceim! (Bár bírtam Clouds-ot is.)

Kedvenc rész: A legjobban Tripi és Milo részeit szerettem olvasni, mert mind a szír menekült világunkra tekintése, mind a kisfiú néha éles meglátásai, néha naiv megállapításai feldobták a regényt.

Ajánlás: Karácsonyi ajándéknak, bármilyen korosztálynak. Jól megírt realista könyvek kedvelőinek. Szép és szomorú történetek rajongóinak.

Értékelés: 4,5


Új tétel a könyves Bakancslistámon:

Szeretnék egy törpemalacot / mikromalacot!
Szuper aranyos, tiszta és nagyon okos háziállatot.

A főszereplő, Milonak van egy Hamlet nevű pici malaca és annyira imádnivalóak, hogy elirigyeltem a barátságukat.

Retinitis pigmentosa

Életemben nem hallottam még erről a betegségről, szóval különösen kíváncsi voltam arra, hogyan is látja Milo a világot. Elképesztő ez a kisfiú, mert abszolút nem bánkódik, sőt – úgy véli, sokkal tisztábban és részletesebben lát mindent, mint a normálisan látó emberek. Igaza is van. Nagyon jó megfigyelő, sok mindent észrevesz, amit más nem. Nem lehet nem szeretni őt!
 
Így lát, akinek retinis pigmentosája van
Kedvcsináló idézetek:
– Zsírt akar égetni?
– Mint minden nő, nem?
Tripi megcsóválta a fejét.
– Szíriában, ha egy nő sovány, vagy betegnek, vagy szegénynek tartják. – Tripi egyenesen Sandyre nézett. – Maga úgy szép, ahogy van. – Gömbölyű formákat rajzolt a levegőbe, aztán kissé elvörösödött. – Az étel arra van, hogy jókedvűek legyünk tőle. Egy nap majd készítek magának egy ünnepi lakomát.

Mi más választásuk maradt? Kibombázták őket az otthonukból, és az országhatárok amúgy sem szabhatják meg, hol élhet, hol szívhatja a szabad levegőt az ember, és hol nem. Tripi úgy érezte, a világ közös kincs, köztulajdon, és a bajok mindig akkor kezdődnek, amikor az emberek elkezdenek falakat építgetni, kerítéseket felhúzni, és vaskos kapuk mögé zárkózni.

♡♡♡♡♡
Képgyűjtemény a Pinteresten – Milo szerint a világ.
Különböző What Milo Saw kiadások borítói a GoodReads-en!
♡♡♡♡♡ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése