2015. október 10., szombat



Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem! (Smith Gimi 1.)



– Szeretlek!
(…)
– Hogy mi? – kérdeztem hitetlenkedve…és kissé talán rémülten is. Kicsit olyan volt az egész, mintha azt mondta volna. – „Félig krokodil vagyok”. Vagy „Drogelhárító titkos ügynök vagyok.”


Fülszöveg:
Ismertnek lenni nagyon menő, ugye? Tévedés! A tizenhét éves Mackenzie-t például egyáltalán nem zavarja, hogy két barátján kívül a többi diák csak akkor vesz tudomást a létezéséről, ha a leckéjüket kell megírnia. Szóval igazi lúzer.

Ám a békés névtelenségnek vége, amikor hátizsákjával véletlenül padlóra küldi az egyik izomagyú focistát, sőt egy hisztirohammal kombinált újraélesztést is bemutat a fél suli előtt… A kínos jelenetről készített videó azonnal fölkerül a YouTube-ra, és több millió kommentelő, meg persze az egész gimi Mackenzie-n röhög. De amikor egy népszerű rockbanda klipet készít a felvételről, a lány egy csapásra sztár lesz. A szerelemben viszont ugyanolyan lúzer, mint volt. Mert mi van, ha túl későn jön rá, hogy a nagy médiacirkusz közben elszalasztotta a tökéletes srácot, akinek egyáltalán nem kellett a felhajtás ahhoz, hogy észrevegye őt…
  
Könyv információk:

Eredeti mű: Marni Bates: Awkward
Eredeti megjelenés éve: 2011

Móra, Debrecen, 2014
272 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789631197235 ·
Fordította: Béresi Csilla
A sorozat részei:


(befejezett sorozat)

(a ReadySet Dominic Wyattjével a főszerepben)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
Colton és Willa, mint Logan és Mackenzie
OFF - Emlékszem arra, hogy a saját – elég egyszerű – nevemet milyen nagyon nehezen tanultam meg leírni (Nem, nem emlékszem, de általában így van!), erre csóri főszereplőnk nevét kiejteni is alig bírtam: Mackenzie Wellesley. OhmajGod… Ezt mire megtanulta leírni?!

A furcsa nevű főszereplő csaj és a barátai durván hamar a szívembe lopták magukat, ellenben a feltűnő és elég unszimpatikus vállvonogatós sráccal, Logannel. A történet folyamatosan a tanulás fontosságát sulykolja, amit imádtam és minden felbukkanó szülő álomszülő! Kicsit talán túlságosan is... mondjuk a folytatásokban tuti fel fognak még tűnni kevésbé példakép szülők is. Tuti!

Ez a YouTube dolog meg… félelmetes. Az egész történet abszurdnak tűnik miatta, de jobban belegondolva manapság mindenki fotóz vagy felvesz mindent, szóval én most elkezdek félni, mert ez a sztori rávilágított arra, hogy TÖK ÉGŐ vagyok, és ezt akármikor világhálóra küldheti bárki! *Para… indul!*

Viccet félretéve ijesztő az egész, de Marni Bates nagyon jó szereplőkkel és érdekes cselekménnyel tálalja fel ezt a parás szituációt. Mackenzie szerény véleményem szerint jól kezelte, Logan tökéletes lett a kötet felére – vagyis éppen nem lett tökéletes végre -, ráadásul meglepően humoros volt a kiszámíthatósága ellenére is. A mondanivalója kifejezetten JÓ: okosodj, tanulj, nem vagy gáz, legyél önmagad, a családod és a barátaid ott lesznek, etc.

Kedvenc rész: A Szeretlek-Nem szeretlek szerelmi vallomás. Kenzie zseniális!

Kedvenc szereplő: LOGAN! (Bírtam én Macket és a barátait meg a családokat és a ReadySet-et is, de… Logan zabálnivaló!)

Értékelés: 4,5

Fél pont levonás: Néhol nagyon buta volt ez az okos leányzó.


Ajánlás: Mindenkinek, aki szereti a klasszikus menő-lúzer témát és a bolondos, első szerelmes romantikus sztorikat.

Az biztos, hogy nagyon jól belőtte a történet a célközönségét a 12-17 közötti tinilányokkal. Cuki, első szerelmes és a gimi szokásos menő-lúzer téma is benne van. Persze tőlem olvashatja mindenki kortól és nemtől függetlenül, de azért ez egy jól irányzott lövés volt a 100-as kör közepébe Marnitól.
(Folytatás: attól függ sikerül-e beszerezni a folytatásokat…) 
A szereplők

Willa Holland, mint Mackenzie
Mackenzie

Ici-pici, barna hajú és szemű, okoska csajszi, akinek szájmenése van, ha ideges és megrögzötten szeretne terepszínűvé válva beolvadni a környezetébe – hogy lehetne nem kedvelni egy ilyen karaktert? Alapvetően odáig vagyok a kedves, okos csajkarakterekért, de Mackenzie… nagyot alakított! Nem minden egyes húzásával vagy döntésével értek egyet, de élveztem a történetét. Szép családja van, összetartó barátai – hiába érzi magát pechesnek, szerintem nem az.
Az okostojások mintapéldánya: imádtam, ahogy irigykedett szépen kiöltözve, buliba menet a legjobb barátnőjére, aki otthon maradhatot kénylemes ruhában és forró csokival tanulni! Behalás.

Mackenzie testvére (Dylan) és az édesanyja

Dylan háborgásán elég sokat mosolyogtam, ami komikus és felháborító is volt egyszerre, de aztán összekapta magát nálam Öcsike. Mackenzie anyukáját nagyon hamar megszerettem, mert annak ellenére, hogy mennyit dolgozik, mindig ott van, ha törődnie kell a gyerekekkel. Tökéletes szülő lett. Mondjuk, érzem, hogy lesznek még problémák mind az egyedüllétével, mind a skacok apjával…

Corey a fejemben (random srác Matt Dallas)
Jane és Corey

Jane! Úristen, imádom ezt a csajt! Lazán dobja a bulit, hogy tanulhasson! Komolyan alig várom a vele foglalkozó második részt – nagyon-nagyon kocka a csajszi, folyton (a legváratlanabb pillanatokban) előkapta a tankönyveit és tanulni kezdett. Szerencsére barátnak is jó, nem csak tanulótársnak.
Corey-től féltem, hogy ő lesz a kötelező meleg barát mintapéldánya… persze az lett, de nagyon szerethetően van tálalva! Ha nem foglakozott volna néha magával vagy mentette volna meg folyton Mackenzie-t, akkor egysíkú lett volna, de a saját szállal (és úgy általában a saját élettel) nem csak egy ruha szettet összeállító meleg bari lett. Örültem, hogy nem volt folyton láb alatt és néha osztotta az észt az Okoska barátnőjének.

Colton Haynes, mint Logan
 Logan

Volt némi ellenszenv részemről a vállvonogatós srác felé, főleg miután megtudtam, hogy a fantasztikus Menők közé tartozik a gyerek, de egész hamar megkedveltem. Klasszikus gimis sportember, szóval ha nem lenne olyan gondoskodó, mint a buli estéjén volt, akkor lazán mehetne tőlem a levesbe. Tetszett, hogy nem egy kifejezetten erőszakos, tesztoszteront izzadó, agresszív karakter lett.

Nagyon szerettem a szüleit! Imádnivaló páros, annyira jó volt olvasni, hogy ilyen lazán álltak ők is mindenhez – jobban belegondolva minden szülőpéldány tökéletes volt! 
(A fel nem bukkanó „apucikáját” Mackenzie-nek ide nem értve, aki sajnos 100%, hogy fel fog még tűnni..)

Menő-manók

Talán Spencert bírtam egyedül a „Menők” kasztjából, már ha Logant nem számítjuk. Mint minden menő-lúzer témával foglalkozó műben, itt is határozottan divatos, trendi, felszínes, egysíkú és érdekember karakterek a kasztba tartozó Menő skacok.
A legrémesebb Chelsea volt, bár igazából nem volt lehetősége p.csáskodni keresztbe tennie a sztori során, egyszerűen rávetül a sztorira a Gúnytól Csöpögő Gonosz Árnyéka.

ReadySet zenekar és egyéb „mellékszereplők”

Eléggé elfogult vagyok a Ready Set-es fiúkkal, mert a Rocksztárt kaptam karácsonyra című könyv kapcsán megszerettem őket. Persze ebben a könyvben elég kevés Dominic volt, de nem szomorkodom, mert van egy olyan érzésem, hogy szerepelni fognak még a fiúk! (Ugye fognak?)
Egyéb mellékszereplők alatt persze az Ellen Degeneres show sminkesét, illetve magát Ellent értem, akiket eléggé bírtam a sztoriban. Tök jópofák voltak ezek az alig pár oldalacska erejéig felbukkanó szereplők.


Idézetek:
– Mert kérdezted… Most pedig engedd, hogy én kérdezzek.
Nagyvonalúan intettem, csaknem felborítva a vizet.
– Nyitott könyv vagyok.
– Diszlexiám van.

– Fura egy lány vagy te.
Megállt a kezemben a villára szúrt brokkoli.
– Miért?
– Kívülről tudod, kik voltak diszlexiások, gyerekkönyveket olvasol, és azt hiszed, a kínai kaja belélegzéssel is fogyasztható.

– Eszerint törit tanulunk – tisztáztam a helyzetet. – És pénzt kapok érte?
– Miért, másfajta fizetségben reménykedtél? – Laza modora ellenére nem titkolta, milyen jól szórakozik. – Mert ha igen…
– A pénz rendben van – szakítottam félbe, és azt kívántam, bárcsak az ír-olasz génjeim ellenállóbbak lennének a pirulással szemben. – De miért van szükséged korrepetálásra? Elég értelmesnek látszol.
– És csak a kreténeknek lehet szükségük tanulótársra? Ezt akartad mondani? 

❖❖❖❖❖
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyvek – Marni Bates
Különböző (Smith High, #1) kiadások borítói a GoodReads-en!
❖❖❖❖❖

2 megjegyzés:

  1. A random srácod Matt Dallas. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítom. Köszönöm! (Ez csúnyán hangzik, de látom nem nyúltam mellé a párválasztásával kapcsolatosan. :D)

      Törlés