2015. október 5., hétfő



Mozizó 4. - Mentőexpedíció (~A marsi című könyvből készült film)

(Ismét egy Mozizó bejegyzés, 
az összes elérhető a mozizo címke alatt!)

Nem igazán vagyok a mozizásért, mert jobb szeretek otthon lazulva tévézni - pizsamanadrágban, a filmet meg-megállítva mindenféle kaja / séta / bolt / akármi miatt és többször megszakítva a tévézést. (A The Walking Dead 5. évadjának az utolsó része sok-sok napja várja a folytatást…) Szóval ritkán lehet kiszakítani a kis, kényelmes és komfortos zugomból, de vannak (nagyon ritkán) olyan filmek, amiknek sikerül! Mindenesetre A MARSI olyan sztori, ami sikeresen kirobbantott a megszokásból.

Az úgy alakult, hogy Jeffi pár könyvtári kollégájával és mollyal lebeszélte, hogy elmennek megnézni a DMC-ben, én pedig hozzájuk csapódtam, aztán magunkkal rángattuk Szimirzát is, aki nem olvasta a sztorit és nincs oda a sci-fikért, de úgy voltunk vele, hogy ez neki is bejönne… ;) BEJÖTT!

A könyvet már értékeltem a blogon < A marsi > könyv olvasásakor és nemrég felkerült egy < rendhagyó könyvajánló > a klub miatt is. Ezt a Mozizó bejegyzést pedig csak a Mentőexpedíciónak szentelem.

☀ ☀ ☀ ☀ ☀

A kis társaságról tudni illik, hogy:

- volt köztünk, aki frissen olvasta
- volt, aki korábban olvasta
- és olyan is, aki egyáltalán nem olvasta, nem tudott semmit a sztoriról.

Tetszési index:

1) Maradéktalanul elégedett, aki nem olvasta a könyvet, mert a film frenetikus és vicces!
2) Aki korábban olvasta (pl. én is) hiányolt ezt-azt, de meg volt vele elégedve. Ahol a könyv verzióból lecsippentettek, kipótolták mással és nem simán kihagytak nagy-nagy részeket. (A 7 hónappal később fájt…)
3) Akiben friss volt a könyv élmény az meg néha síkideg volt… :D

fent: Beck, lent balról: Martinez, Johanssen, Vogel

Szóval összességében mindenkinek tetszett, bár a vége felé 1-2 embernek elgurultak a gyógyszerei a változtatások miatt (igen, aki frissen olvasta, morgott… :D). Én májusban olvastam, nem túl friss az emlék, DE AZÉRT észrevettem, hogy mely KEDVENC RÉSZEIMET hagyták ki, de NAGYON! Meg a KÁROMKODÁST! Amikor az elején annyit mond, hogy „Szívás.” – picit összetörtem és megijedtem, hogy mi ez már.

Poén-OK

Tényleg az menti meg a sztorit, hogy nem kivágtak poénokat, hanem másikakat írtak bele és máshol generálták a vicces szituációkat. Persze nem maradt ki minden! Sőt még egy csodás epilógust is költöttek a filmhez, amit a könyvből ugyan nem hiányoltam, mert elég volt Watney életének Marson játszódó szeletkéje, de a film igényelte a cukros lezárást. Thank you, Hállivúd! Valahogy hasonlóan zártam le magamban is a sztorit.

A Hermészes részekért majd megdöglöttem! Megvadulok, annyira irigy vagyok az űrhajósokra, amiért úgy mehetnék át az egyik helyiségből a másikba, ahogy tették! Komolyan fantasztikus volt nézni, ahogyan kecsesen úsznak a zéró gravitációban!


A másik nagyon jó a filmben a casting!

A színészek zseniálisak. Matt Damon, mint Watney egy igazi cukorfalat, lehetetlen nem imádni és drukkolni a túléléséért. A többi űrhajós is, a NASA tudósai és dolgozói is mind-mind jól alakítottak! Jeff Daniels-t furcsa volt nem bolond szerepben (Dumb & Dumber) látni, Sebastian Stan pedig kivételesen nem Bucky volt, hanem egy szimpatikus, bár kicsit háttérbe szorított pacák.

Igazából a kedvenceim a Marson hesszelő Markot leszámítva RICH PURNELL és RICK MARTINEZ voltak. Donald Glover (jobb kép) koffeintől felgyorsult pattogása és alakítása olyan laza volt, hogy majd szétesett a gyerek. Bírtam a fejét, nagyokat röhögtem rajta. Michael Peña (bal kép) pedig nagyon jól alakította az egyszerre humoros és lojális barátot, munkatársat. Martinezt már a könyvben is szerettem, sajnáltam volna, ha egy béna színész kapja a szerepet.


ÖSSZEGEZZÜNK:
Adaptáció: 5/4 ☆☆☆☆

Ajánlom, hogy NE (azonnal) a könyv után nézd meg, de mindenképpen nézd meg, ha szeretted A marsit vagy úgy általában szereted a sci-fiket. Kicsit valóságszagú ugyan, de kihagyhatatlan. Rugalmasnak kell lenni, mert a nagy mozikat általában jól megporcukrozzák és a Mentőexpedíció esetében se tett Hollywood kivételt. Nagyon várom, hogy eredeti nyelven nézhessem meg, mert … (Hagyjuk, nem szeretnék bántani senkit…), szóval várom, hogy Matt Damon duruzsoljon a fü… naplójába.

Röviden: NÉZD MEG!


<SPOILER>
  • Hol voltak a CICIK?
  • Hol volt a zseniális kezdőmondatom?
  • Hol volt az Aquaman poénom?
  • Hol volt… a zavar a kocsikázás közben? Ahahaha, jobban belegondolva az nem is kell inkább… Izé. Hol volt a kocsi-sátor?
  • Hol volt…………. a lázítás titokzatossága?
  • Hol voltak az Agatha Christie könyvek? Tényleg csak egy röpke sorozatnézést kaptunk? Legalább a diszkó megvolt!
  • Miért kellett nekünk Matt Damon pucér seggét bámulni a HATALMAS vetítővásznon? Mármint lány vagyok, de… na… 

<SPOILER vége>

☀ ☀ ☀ ☀ ☀
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
Képgyűjtemény a Pinteresten: A marsi.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!
☀ ☀ ☀ ☀ ☀

6 megjegyzés:

  1. Nem voltak AC könyvek?! Na ne! :) :) :)
    De egyébként örülök, hogy tetszett a film. :) Már mi is nagyon kíváncsiak vagyunk rá. :)
    zsófi

    VálaszTörlés
  2. Az összes spoileres résszel, egyetértek, nagyon hiányoltam ezeket!
    Plusz [SPOILER] mi az, hogy az elejétől csak az egyik marsjárót használja? És nem csapta le a Pathfindert. Egyébként örültem volna, ha beleteszik a homokvihart, mert pluszban izgulhattunk volna, hogy észre veszi-e. És nagyon hiányoltam a Stayin Alive-ot. :D [SPOILER VÉGE]
    Szuper poszt lett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg! :D De durva, fel se tűnt az általad említettek hiánya, annyira a magam kedvenceit kerestem! :D Mondjuk rég is olvastam (májusban), de oda se neki. Az élményeket hallgatva jobb volt így nekem, hogy nem volt túl friss az élmény.
      Köszi! :)

      Törlés
  3. Örülök, hogy nektek is tetszett! Nekünk is, mi is hárman voltunk, és egyedül én olvastam a könyvet. Én is hiányoltam néhány dolgot, de persze teljesen érthető, hogy egy filmbe nem férhet bele minden.
    ***SPOILER*** De a ciciket én is hiányoltam!!! Egy ekkora poént kihagyni!?!? ***SPOILER VÉGE***
    Meg a káromkodás nekem is fura volt, hogy elmaradt... max lenémítva láttuk Matt Daemont ordibálni.
    Még nem döntöttem el, hogy írjak-e én is külön a filmről a blogomra, de most kicsit meghoztad hozzá a kedvem. :) Eddig nem nagyon akartam... na majd még meglátom.
    Ja és a hang!! Eredeti hanggal akartam mindenképp megnézni, de nem vetítették sehol feliratosan!!! És aztán a társaság miatt végül a szinkron mellett döntöttünk. Jó volt, jó volt, de hát azért mégiscsak az eredeti hang az igazi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha, mi igazából 7-en voltunk, csak arra akartam kilyukadni, hogy mindenféle hozzáállású emberke volt (ami nem is igaz, hiszen olyan nem volt, aki a könyvet utálta volna ;D).

      UGYE??? Azt, hogy hagyhatták ki? :D :D :D Imádtam a könyvben.
      Én szeretném, ha írnál, mert téged folyamatosan olvaslak, de persze a többiek véleményét is vadászom a napokban. ;) Én 100%, hogy újra fogom nézni, amint kijön variálható hang/sub kiadásban.

      Törlés
    2. Na majd akkor igyekszem írni. :)

      Törlés