2015. október 22., csütörtök



Gwenda Bond: Lány a kötélen


 Köszönet a recenziós példányért az Athenaeum kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)


– Nem akartam, hogy valaha is úgy nézz rám, ahogyan most. Azt gondoltad, hogy én teremtettem a csillagokat az égre, hogy én is közéjük tartozom. Pedig nem igaz. Csupán egy asszony vagyok, aki a sötét árnyak között él, és olyan szorosan kapaszkodik a titkaiba, hogy már azt sem tudom, maradt-e még egyáltalán bármi számomra, miután elengedtem őket.


Fülszöveg:
Üdvözli nézőit a Cirque American!

A tizenhat éves Jules Maroni álma, hogy kötéltáncos édesapja nyomdokaiba léphessen a magasban. A Repülő Garciák jelenléte azonban könnyen keresztülhúzhatja a lány számításait. A rivális Maronik és a Garciák ugyanis hosszú évtizedek óta esküdt ellenségként kerülik egymást…

Jules azonban nem hajlandó tudomásul venni a családi drámát, és csakis a drótkötélre összpontosít. De amikor felfedez egy pávatollat – egy hírhedt, balszerencsét hozó tárgyat – a jelmezén, Jules kis híján elveszíti az egyensúlyát. Miközben egyre több titokzatos, balszerencsét hordozó talizmán bukkan fel a színen, Jules rájön, nincs más választása: segítséget kell elfogadnia, mégpedig a legváratlanabb forrásból: Remy Garciától, aki mellesleg a Cirque legjobb légtornásza.

De mitől óvja annyira nagyanyja a lányt? Mit tartogatnak Jules számára a Nagy Arkánum lapjai? Meg lehet-e változtatni előre megírt sorsunkat?

Könyv információk:

Eredeti mű: Gwenda Bond: Girl on a Wire
Eredeti megjelenés éve: 2014

Athenaeum, Budapest, 2015
388 oldal · ISBN: 9789632934617 · Fordította: Robin Edina

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
Tightrope at the Circus
by AlexandreaZenne
A történet olyan, akár a kötéltáncos főszereplő, Jules Maroni – finoman kiegyensúlyozott és ijesztő, amit az olvasóval művel. Nagyon jól eltalált a romantika és a rejtélyes történések aránya, érdekes a cirkuszi élet bemutatása, a családhoz való kötődés és lojalitás elmesélése. Aztán ott van a baljós múlt, a szerencsétlenséget hozó tárgyak rejtélyes felbukkanása, amik akármikor bármelyik Maroni vesztét okozhatják.

Egy rossz lépés, egy kihagyott pillanat és meghalsz!

Az alap sztori enyhén szólva röhejes, ugyanis adva van két nagy múltú, ám egymást ki nem állható cirkuszos család. Julieta a kifeszített kötélen bemutatózik, Remy a trapézokon ugrándozik a családjával - és hiába kaptam egy Rómeó & Júlia alapot, az írónő valami egészen elképesztőt épített rá!

Különösen tetszett, hogy a lány életében milyen fontos helyet foglal el a példaképe (Bird Millman), mennyire törekszik arra, hogy a nyomába lépjen. Tetszett a történetben az is, hogy a családok is összetartanak, de kapunk egy nagyobb családot – a cirkuszosok családjáét, ami ismét csavar egy a sztorin.

Bírtam. Sokrétű, nem csak romantika és nem csak nyomozás. Nem csupán a múlt sebeinek piszkálgatása és nem csak a „De nehéz az artista élet!” van porondon. A főbb karakterek erősek, megfontoltak, edzettek és eltökéltek. Mennyivel másabb a jellemük amiatt, hogy kiskoruktól kezdve edzenek az életveszélyes mutatványaik miatt! Egy életen át tartó edzés és tényleg elég egy elvétett lépés vagy mozdulat… Olvastatta magát a történet, bírtam volna még folytatni!

Kedvenc: Remy és Jules. 
Jules sétái az égben. 
A nyomozás. (Már mindenkit meggyanúsítottam – pár embert többször is, de nem találtam el, ki a tettes.)

Ajánlás: én szeretem a cirkuszos (és állatkertes) történeteket, ez pedig ízig-vérig az volt. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki: 

- szeret a cirkuszi népekről olvasni,
- szereti a romantikát,
- kedveli a Rómeó és Júlia feldolgozásokat,
- rajong a trükkökért, mágiáért és a mutatványokért,
- és akit nem zavar, ha a főszereplők a múlt titkai után nyomoznak.

Értékelés: 5

A borító: nekem bejön ez a szín, ez az éjszakai égbolt a csillagokra rajzolt lánnyal. Picit baljóslatú is, hiszen ha a pici lány lezuhan a kötélről, akkor hasonló rajzot pingálnak köré. (Amúgy a fülszöveg mellettit én scanneltem be, mert az itt-ott megtalálható borítókról hiányzik a „Varázslat szikrázik a levegőben” szöveg.)

Amúgy néha feldobom az aktuális olvasmányom képét tumblr-re, így járt A lány a kötélen is, amit meglepetésemre az írónő továbbosztott So pretty! felkiáltással. Annyira aranyos. :)

(Katt a képre, hogy nagyobb legyen!)
Cirkusz-imádat:
Ha én egyszer milliomos leszek, akkor minden kósza cirkuszt és állatkertet felkeresnék. Ha viszont milliárdos leszek, akkor én is nyitok magamnak egy saját cirkuszt – vagy inkább megdobom pár millával a jelenlegi jókat, hogy folytassák az útjukat békességben.

A történet nem cifrázza túl a cirkuszi élet velejáróit. Nincsenek vadállatok, nincsen rengetegféle mutatvány bemutatva – hiába van rengeteg cirkuszos a könyvben, csak a nagycsalád jellegét erősítik meg a műnek, más céljuk nincsen. Ez nekem nem is sántított. Ami viszont igen az az, hogy ahhoz hogy a skacok elbírják magukat (vagy egymást) kemény fizikai edzéseknek is kellett volna lenniük, de egy szóval sem említették őket. Ennyi a hiányérzet, ami a könyv után maradt bennem, de ez annyira elenyésző apróság, hogy már csupán csomó kertesés a kákán.

Garcia névadási szokások

Remy teljes neve <SPOILER> RÓMEÓ! <VÉGE, jelöld ki, ha érdekel>, Novio pedig <SPOILER> CASANOVA <VÉGE, jelöld ki, ha érdekel>. Annál a résznél, amikor kiderültek, nem bírtam magammal – percekig röhögtem és dolgoztam fel az információt. Komolyan?! Isteni. Én imádtam, de ez a család kicsit beteges – amúgy sem voltak túl szimpatikusak: csak Remyt és Ditát kedveltem a trapézon ugrabugrálók közül.

Amúgy kiemelendő, hogy Dita Garcia az első olyan karakter, akivel az irodalmi kalandozásaim során találkoztam és teljesen mindegy neki, hogy az illető fiú vagy lány, a személyiségekbe szeret bele. (Nem derült ki, hogy szimplán biszexuális vagy pánszexuális, mert ehhez azért kicsi volt ez a könyv, de tök jó ilyen karakterről is olvasni. Pláne, hogy jó példával jár elöl és meri vállalni magát.)
 
Circus Juventas Showdown Avery and Rutger Duo Trapeze
Kedvcsináló idézetek:
– Üdv újra a földön! – mosolygott.
– Börtönbe kell vonulnom? – érdeklődtem. – Nem igazán vagyok megfelelően öltözve.
– Meglepődnél, mi mindent el lehet érni, ha felajánl az ember néhány raklapnyi számítógépet a polgármesteri hivatalnak a helyi iskolás számára, megtoldva továbbá egy ütős nyitóbeszéddel is Amerika egyik legbefolyásosabb vállalkozójától… különösen a választások évében. Azt hiszem, barátaink éppen most kapnak megerősítést, hogy az engedélyünk szerint bármit művelhetünk ezen a hídon, amihez csak kedvünk szottyan.
– Ha nagy leszek, én is milliárdos szeretnék lenni – jegyeztem meg.

A fityegő létrára mutattam.
– Most nincs időnk. Le kell másznunk hozzájuk.
– Nekem kellene először mennem, ha netán…
A szavába vágtam.
– Csak, hogy egész úton lefelé a szoknyám alá bámulhass? Ki van zárva!
Remy váratlanul elmosolyodott, majd hátralépett. Ezt a mosolyt halálos fegyverként kellene nyilvántartani. Félrehúzódott, hogy hozzáférhessek a létrához.
– Akkor menj inkább te előre! Én nem bánom, ha gyönyörködsz a látványban.
♡♡♡♡♡
Képgyűjtemény a Pinteresten – Lány a kötélen.
Különböző Girl on a Wire kiadások borítói a GoodReads-en!
♡♡♡♡♡

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése