2015. október 6., kedd



Dan Brown: Angyalok és démonok (Robert Langdon 1.) (könyv és film)



A tudomány és a vallás nem ellensége egymásnak, hanem szövetségese: két különböző nyelven mondják el ugyanazt a történetet, a szimmetria és egyensúly történetét… a mennyország és a pokol, az éjszaka és a nappal, a meleg és a hideg, Isten és a Sátán történetét.


Fülszöveg:
Robert Langdont, a Harvard világhírű szimbólumkutatóját egy svájci tudományos intézetbe hívják, hogy segítsen megfejteni egy rejtélyes jelet, amelyet egy meggyilkolt fizikus mellkasába égettek. Langdon elképesztő felfedezésre jut: egy több száz éves földalatti szervezet – az Illuminátusok – bosszúhadjáratra készül a katolikus egyház ellen. 

Langdon mindenáron meg akarja menteni a Vatikánt a hatalmas erejű időzített bombától; a gyönyörű és titokzatos tudóssal, Vittoria Vetrával szövetségben Rómába megy. Hétpecsétes titkokon, veszélyes katakombákon, elhagyatott székesegyházakon és a földkerekség legrejtettebb barlangján át, őrült hajszát indítanak együtt a rég elfeledett Illuminátusok búvóhelye után.

Könyv információk:

Eredeti mű: Dan Brown: Angels and Demons
Eredeti megjelenés éve: 2000

GABO, Budapest, 2003
680 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9639526266 ·
Fordította: Bori Erzsébet
A sorozat részei:

2. A Da Vinci-kód
3. Az elveszett jelkép
4. Inferno
(Az értékeléshez olvass tovább!     )



Szerintem:
Uhhhh… Ez a kötet a legjobb példája annak a könyvet és filmet összevető képnek, amelyen egy jéghegy tengerből kilógó felső 10 %-a a film, a víz alatt rejlő 90 % a könyv. A filmet rengetegszer láttam már, de a könyv… Jaj, nekem! Ez a könyv zseniális.

Olvasmányos, ördögien jól felépített, gördülékeny és izgalmas. Hosszúnak tűnik, de könnyű olvasni és alig lehet letenni. A karakterek folyamatosan viszik előre a sztorit mind a nézőpont  váltások, mind a kis személyes kitérőik által.
Langdon nagyon jó főszereplő, bár még igyekszik belerázódni az író által neki szánt kalandor professzor szerepbe. Vittoria Vetra nem rossz, bár alig hiszem el, hogy senki nem bírt kölcsönadni neki egy rendes nadrágot. (Tudom, a nők meg az ő gondjaik.) A hasszasszin egy jól megírt beteg állat, és talán jobb is, hogy csak sejtelmesen ismertük meg a perverzióit. Az én személyes kedvencem mégis végig Carlo Ventresca camerlengo volt – nagyon jól kitalált és felépített karakter, iszonyat jó történetet kapott.

Igazából nekem az egész történet tetszett a hirtelen hozzám vágott rengeteg infóval együtt, „amit Langdonról tudni kell” –témakörben. A CERN részei nagyon jók voltak, de a Vatikán városbeli ide-oda rohangálást jobban szerettem! A legjobb talán az volt a regényben, hogy mindenkinek van valami múltbéli élménye vagy az életével kapcsolatos apróság, amit megoszt az olvasóval. Apró színfoltok, amik feldobják az egész regényt.

Például, hogy a svájci testőrség parancsnokának, Olivetti biztonsági főnöknek az 1-es gyorsgombján nem a pápa van, hanem az étkezde heti menüjét mondja be egy hang. Váratlan, meglepő, humoros fricska, ami megtöri a kötet komolyságát.

Értékelés: 5

Robert Langdon bemutatkozik
Dan Brown

Megmondjam, hogy mi minden tudtam meg a főszereplőről?
  • Bostonban él.
  • A Harvard Egyetem vallási ikonológia professzora.
  • Negyvenéves, kék szemű, sűrű barna haja deresedik kicsit. 183 centi magas, úszó testalkata van. Ex-vízilabdás.
  • Gyakran rémálmodik.
  • Nestlé Quiket iszik.
  • Könyvet írt a vallási szimbólumokról.
  • Az egyetemi beceneve Delfin volt.
  • Genfben (USA, NY) él a családja.
  • Klausztrofóbiás.

ÉS EZ MIND AZ ELSŐ 22 oldalon szakad az olvasóra rá, ami nem lenne baj, ha nem lenne túl sok az infó ahhoz képest, hogy ez a könyv több, mint 600 oldalas! Wow! Ezeken felül persze még kiderült az is, hogy alkalmi toronyugró, szeretne hinni Istenben és az órája Mickey egeres!

Kedvelhető, akár szerethető is ez a dögösnek leírt professzor – bár nem Tom Hanksre asszociáltam a fentiekből! -, de nagyon hamar és sokkal inkább a szívemhez férkőzött a camerlengo!
 
A legjobb borító ever! - Angels&Demons ambigramma*
*(180 °-al elforgatja is ugyanazt olvashatod.)

Angyalok és démonok - a film

Az én kis világomban a film előbb volt, mint a könyv és abszolút odáig voltam a sztoriért. Persze kicsit hiányosnak éreztem, egy-két motiváció elég esetlennek tűnt, de sosem zavart igazán. Nagyon jó a casting, jól játszanak a színészek, csodásak a helyszínek és a művészeti tárgyak. Szerettem.

A könyv elolvasása közben és után viszont a film olyan, mintha a 600 oldalnak csupán töredékét (150-200 oldalt) vitték volna filmre és minden érzelmi töltet, igazi idegesítő vagy megrázó elem kimaradt volna a sztoriból! SOKKOLÓ élmény.
A szereplők nagyjából ugyanazok, megvan az antianyag, a pápa halála, a konklávé és néhány bíboros meg a camerlengo is stimmel…get. Lesz nagy bumm, mert ketyeg az időzítő és közben követjük az Illuminátusok útját, mert fontos bíborosokat öldököl valaki, de…
Mi ez? Sok idő el fog telni, amíg ismét kedvem lesz megnézni a filmet.

Ha szereted a filmet vagy a könyvet, SOSE nézd meg mellé a másikat! Légy boldog VAGY a filmmel, VAGY a könyvvel, de ne keverd őket, mert megkeseríti az eredeti élményt a másik hozzáadása az egyenlethez.

Adaptáció: 5/2 ☆☆

Önmagában egy jó sztori, de a könyvhöz alig-alig van köze. Ha választanod kell, inkább olvasd el a könyvet, ami hiába 600-700 oldal, abszolút olvasmányos és élvezetes. A filmet akkor ajánlom, ha:
  • NEM olvastad a könyvet (vagy nem friss az élmény, hogy adjak egy kiskaput);
  • szereted Tom Hanks-et vagy Ewan McGregor-t (én mindkettőt imádtam a filmben (is)!);
  • bírod a gyönyörű képzőművészeti tárgyakat, csodás helyszíneket, szép szobrokat, satöbbi, satöbbi… (Nagyon jól néz ki a film, igazán látványos!);
  • kedveled a fordulatos, rohangálós, akció dús mozifilmeket.


Miért nem jó a szerepre Tom Hanks?

Miért jó a szerepre Tom Hanks?

Noha a szó klasszikus értelmében nem volt jóképű, a kolléganői úgy emlegették a negyvenéves Langdont, mint akinek „eruditív” vonzereje van - deresedő sávok a sűrű, barna hajában, átható kék szem, lefegyverzően mély hang és egy egyetemi sportember határozott, gondtalan mosolya.” – írja a karakterről Brown. Tom Hanks-re ebből maximum a barna haj illik.

Nem magas, edzett és nem olyan az alkata, mint egy ex-vízilabdázóé kéne, hogy legyen negyvenévesen.


Jól ismert, szerethető színész.

Elegáns, okos kinézetű.

Elhisszük róla, hogy intellektuális és szimbólumkutató professzor.

Idézetek:
– Kimentünk a divatból? – tette fel a kérdést a camerlengo. – Ezek a férfiak itt dinoszauruszok? Hát én? Valóban nincs szüksége a világnak olyanokra, akik szót emelnek a szegényekért, a gyengékért, az elnyomottakért, a meg nem született gyermekért? Valóban nincs szükségünk ezekre a lelkekre, akik, bár tökéletlenek, arra szánják az életüket, hogy rimánkodjanak nekünk: kövessük az erkölcs jelzőkaróit, hogy el ne tévedjünk?
Bernini: Szent Teréz extázisa

Azonnal eszébe jutott a mocskos pletyka…
Szent Teréz apáca volt, akit azért avattak szentté, mert állítása szerint egy angyal látogatta meg álmában. A bírálók később arra jutottak, hogy ez a találkozás sokkal inkább szexuális, mint spirituális lehetett. A nyilvántartás alján bogarászva, Langdon ismerős szemelvényt fedezett fel. Szent Teréz saját szavai kevés teret adtak a képzeletnek:

… nagy, arany dárdája… csupa tűz volt… új-
ra meg újra belém vágta… bensőmig hatolt…
olyan rendkívülien édes érzés öntött el, hogy azt
kívántam, bár sose érne véget…

Langdon mosolygott. Ha ez nem egy komoly aktus metaforája, akkor megeszem a kalapom.

♛♛♛♛♛
Képgyűjteményem: Robert Langdon series
Különböző (Robert Langdon #1) kiadások borítói a GoodReads-en!
♛♛♛♛♛

1 megjegyzés:

  1. Jó könyv, nem mostanában olvastam, az igaz. Tom Hankset én sem tudom hová tenni, nem tudom, miért választották pont erre a szerepre.

    VálaszTörlés