2015. október 16., péntek



Samantha Shannon: A Mímes Rend (Csontszüret 2.)


Köszönet a recenziós példányért az Athenaeum kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)


Talán az a legjobb, ha visszatérek a Seven Dialsbe, és meghúzom magam. Mert annál, hogy Jaxon Hall a főnököm, csak egyetlen rosszabb dolog volt a világon, ha Jaxon Hall az ellenségem.


Fülszöveg:
Paige a Csontszüret sorozat első kötetének végén kiszabadul a Sheol I brutális világából, de a bajok csak most kezdődnek: sok szökevény még mindig bujkál, őt pedig mind közül a legveszélyesebbnek nyilvánították… Ahogy a Scion mindent látó szeme Paige után fordul, a mímeslordok és mímeskirálynők bandái számára összehívják az Abnormális Unió tanácsát. Jaxon Hall és a Hét Pecsét vezető szerepre készül, de egy végzetes fenyegetés híre terjed a látók között, és mindenhol sötét titkok sejlenek.

Könyv információk:

Eredeti mű: 
Samantha Shannon: The Mime Order
Eredeti megjelenés éve: 2015

Athenaeum, Budapest, 2015
558 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632934501 ·
Fordította: Bottka Sándor Mátyás

A sorozat részei:

   1. Csontszüret
   2. A Mímes Rend

(befejezetlen)
(7 részesre tervezik)
bónusz könyv: Jaxon Hall pamfletja*
(*On the Merits of Unnaturalness)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )



Szerintem:
Hogy mi a legdurvább ebben a könyvben, túl azon, hogy rávert az amúgy jó első részre? Az, hogy minden ott van az olvasó orra előtt, mindent megkapunk, és mégsem vagyunk képesek kitalálni, hogy ki kicsoda, mi mit jelent és mi mit szimbolizálhat. IMÁDTAM!

A történet sokkal lendületesebb és izgalmasabb, mint az első rész. Végre megismerjük a Pecséteket, kicsit képbe kerülünk mindenki képességével és felfedezzük ezt a SciLOnak becézett Scion-i Londont. A legapróbb dolgokig úgy össze volt rakva, hogy beszippantott és alig eresztett… Paige folyamatosan mozgásban van, hiszen a szervek el akarják kapni, de közben vissza kéne mennie Haxon Hallhoz dolgozni és össze kéne fogni az Abnormális Unió tagjait, de mindezt hogyan vigye véghez?! Ez a csaj annyit ugrált, ment és tépte a száját az ügye érdekében, hogy végig drukkoltam neki.

Az első résznek a legelején találkozunk csak a mímesbűnökkel - Jaxon Hall és úgy általában Hét Pecsét tagjainak a munkáját csak Paige visszaemlékezéseiből ismerjük meg. NAGYON reméltem, hogy végre elmélyed a témában az írónő, ha visszatérünk Londonba és beváltotta a reményeimet! Nagyon érdekes volt minden apró-cseprő részlet a Pecsétek munkájával kapcsolatosan: hogyan árvereznek kopogó szellemet? A megszállott múzsák festményeit miképp árusítják, és mivel jár maga a megszállás? Honnan van pénze a bűnszervezetnek és miért kémkednek Nickék? Nagyon jól megálmodott és sokkoló dolgok derültek ki a mímesekről.

Számomra a leghullámzóbb jelenség a sztoriban Paige mímeslordja, Jaxon Hall volt, akivel nem jutottam dűlőre. A heves utálatomban gyakorta elbizonytalanított 1-2 jó cselekedete, hogy aztán ismét előadhasson egy olyan unszimpatikus magánszámot, ami által ismét meggyűlöltem. Egyszerűen képtelen voltam eldönteni, hogy most mégis egy jó karakter-e vagy bátran lehetek ellene? 

Semmi sem fekete és fehér, kivéve a harci öltözékük… 

(Hahaha, sajnálom, rossz poén. És amúgy is összevérzik rendesen.)

Nem csak maga a történet volt jobb és összeszedettebb, de a fordítás is. És végre kaptunk egy kifejezésjegyzéket arról, hogy mi mit jelent.

Kedvenceim:

Alfred, a kávék és az irodalom szerelmese!
Paige, immár hivatalosan is imádom ezt a csajt! Belevaló és nagyon ügyes.
Nick, imádom és imádnám, ha boldog lenne.

A legjobb rész(ek):

- Bármely rész, amiben vagy a Hét Pecsét tagjai voltak egymás között.
- Paige volt a Nagymesterrel.
- A zöld abszintos dolgok. (Meglepően sokszor merült fel az ital!) 
- Oh, és Alfred részei! Nagyon jó mellékszereplő a pacák.
- Elég sok verekedés és harci jelenet volt a könyvben. Tetszettek, de elég véresre sikerült mindegyik!


Ami fájt: A vége! Mind a csata utáni jelenet, mind a legvége a résznek! Egyébként az í jó hír, hogy az írónő már leadta a szerkesztőjének a The Bone Season széria 3. részét, de hogy mikor jön ki?! Alig várom a folytatást!

Értékelés: 5

Ajánlás – Bárkinek, aki szerette az első részt. Imádja a sok-sok harcot. Szereti a cselezős-nyomozós sztorikat. Bírja a szellemeket és egyéb szörnyűségeket. Nem egy hétköznapi urban fantasy, az biztos!

Borító – Az első borítója megszerzi az olvasót, a második… bár szép, nem sok köze van a történethez. Hipnotikus ez a kékszemű, fekete macska!

Kedvcsináló idézetek:
– Nem vagyok jós vagy orákulum – szólt mélyen zsongó hangon –, de teljes mértékig bízom a sikeredben.
– Mert őrült vagy – mormogtam a nyakába.

– Szívem, a maga komorsága egyáltalán nem illik egy szombat estéhez. Hosszú élettapasztalatom alapján arra kell következtetnem, hogy nem ivott elég kávét.
– Egyet sem ittam.
– Te jó ég! Maga nyilvánvalóan nem irodalmi körökben mozog!

– Nem te vagy az egyetlen lehetőség. De ha a bolygó összes lakója közül választhatnék, akkor is téged választanálak, Paige Mahoney.

♛♛♛♛♛
A képek a Csontszüret Pinterest táblámról származnak.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!
♛♛♛♛♛

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése