2015. október 12., hétfő



Cressida Cowell: How to Train Your Dragon (How to Train Your Dragon 1.) (könyv és film)

alcím: Heroic Misadventures of Hiccup Horrendous Haddock III


„I am the least Heroic boy in the whole Hooligan Tribe.”
„Oh pshaw, this ridiculous Tribe,” fumed Old Wrinkly. „Okay, so you are not what we call a born Hero. You're not big and tough and charismatic like Snotlout. But you're just going to have to work at it. You're going to have to learn how to be a Hero the Hard Way.”

~ nem hivatalos fordítás*

- Én vagyok a legkevésbé Hősies srác az egész Huligán Törzsben.
- Oh phuuu, ez a nevetséges Társaság – füstölgött Vén Ráncos. – Rendben, szóval nem az vagy, amit mi született Hősnek hívunk. Nem vagy magas és kemény és karizmatikus, mint Takonypóc, de csak dolgoznod kell ezen! Meg kell tanulnod hogyan lehetsz Hős a Nehezebbik Úton.


*(Mivel nincs meg a magyar verzió, így pár fordítás saját, azaz nem hivatalos. Sajnálom.)

Fülszöveg (angolul és magyarul):
Chronicles the adventures and misadventures of Hiccup Horrendous Haddock III as he tries to pass the important initiation test of his Viking clan, the Tribe of the Hairy Hooligans, by catching and training a dragon.

III. Hablaty Harákoló Harald nagyszerű kardforgató, sárkánysuttogó volt, s emellett a valaha élt legnagyobb viking hős. Képes lesz Hablaty átmenni a Beavatási Próbán egy fogatlan sárkánnyal, és képes lesz szembeszállni a Sárkányus Giganticus Maximusszal, mielőtt az felfalna minden vikinget a Hibbant-szigeten? Ideje Hablatynak megtanulni, hogyan lehet Hős.

A kritikusok és a nézők szívét egyaránt elnyerte a DreamWorks Animation produkciójában készült Így neveld a sárkányodat című film. A film alapját szolgáló könyv – Harald emlékiratainak első kötete – egy részletesebb és még színesebb világot mutat be, ahol a filmből már jól ismert szereplők újabb lélegzetelállító kalandokba keverednek.


Könyv információk:

240 oldal ·
ISBN: 9780316085274

Magyar sorozat:

1. Így neveld a sárkányodat
2. Így lehetsz kalóz
3. Így tanulj sárkányul
3. Így beszélj sárkányul
4. Így védd ki egy sárkány átkát
5. Így fejtsd meg a tűzkő titkát
6. Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz
7. Így utazz sárkányviharon

Angol sorozat:

3. How to Speak Dragonese
4. How to Cheat a Dragon's Curse
9. How to Steal a Dragon's Sword
10. How to Seize a Dragon's Jewel
11. How to Betray a Dragon's Hero
12. How to Fight a Dragon's Fury

5. How to Twist a Dragon's Tale
6. A Hero's Guide to Deadly Dragons
7. How to Ride a Dragon's Storm
8. How to Break a Dragon's Heart
Kiegészítő kötetek:
- How to Train Your Viking, by Toothless the Dragon
-  The Day of the Dreader
- The Incomplete Book of Dragons
- The Complete Book of Dragons
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
Ezt a könyvet tavaly augusztus óta tologatom, rengeteg éves (vagy időszakos) kihíváshoz bevállaltam, hogy bebiztosítsam magamnak a tuti elolvasását, mert bár lusta voltam nekikezdeni – imádtam az animációs meseverzióját!

A könyv elolvasása után arra jutottam, hogy továbbra is imádhatom a meseverziót önálló valójában, mert fikarcnyi köze sincs a könyvhöz! Fogatlan nem úgy fogatlan, Hablatynak/Hiccupnak ugyanaz a neve és a társadalmi helyzete, de ennyi és igazán nem úgy történt semmi, ahogy elregélte nekem a DreamWorks.


Cressida Cowell meséje elképesztően aranyos, meglepő módon letehetetlenül izgalmas és nagyon jól elhelyezett és kiaknázott poén van benne. Nevettem-mosolyogtam a sárkányok nevelésének különféle módozatain, Hablaty-Hiccup tettein, Fogatlan és Fishlegs-Halvér beszólásain, az öreg bátorítási kísérletein és fanyar beköpésein. Igazából még az őskövület Sea Dragon (Green Death – Zöld Halál) kajáinak a versei, énekei is tetszettek. A rajzok csúnyák, de tökéletesen illenek a könyvhöz. 

Contact by shadowpiratemonkey7
(deviantart)
A cselekmény fordulatos, mert sosem az történik, amit várnánk vagy amit az animációs-film miatt gondolunk. A legjobb barát nem mindig jó ha van és az apukák ebben a zord viking világban nem mindig állnak ki a nyüzüge kölkük mellett. És mégis működik az egész, mégis jó és érdemes elolvasni!

Ajánlás: minden gyereknek. Továbbá bármely korosztálynak, aki szereti a sárkányokat és mindenkinek, aki látta és szerette a mesefilme(ke)t. (De tényleg legszívesebben mindenkinek a kezébe nyomnám jelenleg, annyira a hatása alá kerültem.)

Értékelés: 5


A történet (enyhe spoilert tartalmaz)


A kis viking fiúknak van egy háromlépcsős beavatási rituáléjuk, az Olvasó az elsőnél csatlakozik a történethez: menjenek fel a sárkányok hegyére és fogjanak maguknak egy sárkányt! Ez az első feladat, főhősünk Hiccup és legjobb barátja, Fishlegs marhára nem örül ennek.
Fishlegs és a sárkánya, Horrorcow

Nagy kavarodás, felébredő sárkánypopuláció és eszeveszett menekülésbe torkoll az első feladat, de mindenkinek lesz valami úton-módon egy sárkánykája, aki békésen húzza a lóbőrt. A következő feladat a SÁRKÁNY KIKÉPZÉSE. A Nagyteremben van is egy frankó képzőkönyv olyan címmel, hogy Így neveld a sárkányodat! – aminek durván rövid: ÜVÖLTS RÁ. Jó tanács, jó, hogy Hiccup képtelen üvöltözni az ő kis Fogatlanjával.

Hiccup-Hablaty okos gyerek, nem a tipikus brutális viking, szóval másképp próbálja meg kiképezni Toothlesst. Nem lövöm le a poént, hogy sikerül-e neki, és ha igen, miképpen, vagy ha nem, miért nem. Jönnek a próbák, de akad egy nagyobb gondja a próbára összegyűlő Hooligan törzsnek, ugyanis felébredt egy ős öreg tengeri szörnyeteg, amely akkora, mint húsz T-REX egy rakáson. Jó lenne megtudakolni, hogy békével jött-e…

A történethez még hozzátartozik, hogy csak egy legény képes beszélgetni a sárkányokkal. Egy valaki, aki rengeteg időt töltött a sárkányok megfigyelésével és megtanul sárkányul (Dragonese-ül), ő pedig nem más, mint Hiccup-Hablaty. Szóval leküldik Hablatyot, hogy beszélgessen a hatalmas tengeri szörnyeteggel…
 
A könyves és az animációs verzió együtt.
Így neveld a sárkányodat – film!

Nálam már a sárkányokkal meghozták a kedvemet anno a filmhez, szóval, amint lehetett már néztük is otthon. Döbbenetesen jópofa, aranyos, kedves kis mese – legalább hússzor megnéztem már.

Hogy hogyan sikerült EZT kihozni a KÖNYVBŐL azt elképzelni sem tudom. Örülök, hogy vannak benne PÁRAN azonos szereplők. Hablaty és Hiccup két különböző kinézetű és mentalitású karakter, de legalább némileg lefedi a viking kissrác képét a mesefilm, Fogatlan és Toothless viszont Ég és Föld.

Míg a könyvben a legkülönlegesebb dolog az a sárkánnyal kapcsolatosan, hogy NAGYON KICSI zöld sárkányka, addig a mesében kaptunk egy nagyobb, fekete szuperkülönleges és nagyon szép sárkányt. A könyvben simán nincs foga, a mesében pedig képes visszahúzni valahogy. A kommunikáció a sárkányokkal elképesztő gondolat, akárcsak a könyvbéli nevelésük, tréningelésük is.

Adaptáció: 5/1 


Szóval nyomokban tartalmazza a könyv néhány szereplőjét, de köze sincs a kettőnek egymáshoz. Adaptációnak RÉMES, viszont ÉLMÉNYNEK FANTASZTIKUS! Senki ne mondjon le a könyv és a film miatt eltérések miatt a másik verzióról, mind a kettőt szívből tudom ajánlani minden kororsztálynak.

Idézetek:
He swallowed hard, muttered a prayer to Loki, the patron saint of sneaky exploits, and edged forward cautiously to grab the most unconscious-looking dragon, so he could get out of this nightmare as fast as possible.

~ nem hivatalos fordítás

Nyelt egyet és elmormolt egy imát Lokihoz, aki a az alattomos hőstettek védőszentje, aztán a óvatosan peremhez húzódott megragadni a legeszméletlenebbnek látszó sárkányt, hogy olyan hamar eltűnhessen ebből a rémálomból, amilyen hamar csak lehet.

'He says he comes in peace,' said Hiccup. There were huge hurrahs and heavy stampings of feet.
Hiccup held up his hand for silence.
'He's still going to kill us, though.'
~
– Azt mondja, békével jött – felelte Harald.
A vikingek éljeneztek és dobogtak.
Harald felemelt kézzel csendet kért.
– De azért meg fog enni minket.*
*(találtam hozzá hivatalos magyar fordítást)

'TOOTHLESS!' cried Snotlout. 'Hiccup has found himself the only TOOTHLESS dragon in the uncivilised world! This is too good. Hiccup the USELESS and his dragon, TOOTHLESS!'

~ nem hivatalos fordítás

- FOGATLAN! – kiáltotta Takonypóc. – Hablaty megtalálta magának az egyetlen FOGATLAN sárkányt a civilizálatlan világban! Ez aaaaanyira jó. Hablaty, a HASZONTALAN és a sárkánya, FOGATLAN!


‡ ‡ ‡ ‡ ‡

Képgyűjtemény a Pinteresten: How to Train Your…
Különböző How to Train Your Dragon kiadások borítói a GoodReads-en!
‡ ‡ ‡ ‡ ‡

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ennyire szeretted a könyvet! :)) Nekem is hatalmas kedvenc a film, és ezek után gondoltam, hogy megpróbálkozok a könyvekkel - aminél én is meglepődtem, mennyire eltér. De kivételesen teljesen elégedett vagyok ezzel, mert akkor a film sokkal gyerekesebb lett volna, és ebben az esetben tudom magamról, hogy nem szerettem volna meg ennyire a történetet. :D
    A második részt azóta láttad? Mert az is fantasztikus lett, bár ott már nyomokban sincs a könyvbeli sztori, viszont még felnőttesebb. :)

    VálaszTörlés