2015. szeptember 4., péntek



A. O. Esther: Frigg rokkája I. (Frigg rokkája 1.)

Köszönet a recenziós példányért az írónőnek!

(FB / Weboldal / Moly)


– Ezt is túl fogjuk élni! Kéz a kézben, vállvetve, együtt megyünk tovább, és bármit is hoz az élet, kibírjuk, mert együtt vagyunk! Csak erre gondolj! Mi, Sommerlandek kemények vagyunk, mint az acél, és sosem hagyjuk egymást cserben! Megértetted?


Fülszöveg:
{
Valaki vár valahol, akivel összetartozol. Aki a halálnál is erősebben szeret, és akiért a halálon is átkelnél, csak hogy megtaláld…
A húszéves Sonja és hét évvel idősebb bátyja, Alex Sommerland rockzenészek. Norvégiában, a Stjerne-tó partján élnek, és ötfős bandájukkal teltházas koncertekkel szórakoztatják az egyre gyarapodó rajongótáborukat. Nem is sejtik, hogy hamarosan mindannyiuk élete megváltozik, ugyanis egy különös varázslat folytán az égen ragyogó csillagkép, Frigg rokkája működésbe lép, és összeköti a jelent a múlttal…
Sonja szerény, magának való lány, akinek gyermekkora óta karmikus álmai vannak az előző életéről, amikor is a vikingek közt élt. Az emlékképek ködösek, de mindig ugyanarról a világról szólnak, és rendre sötéten végződnek.
A Szent Iván napjára meghirdetett jelmezbálon Sonja megismerkedik egy viking ruhába öltözött férfival, Einarr Sigurdssonnal, akiről idővel kiderül, hogy nem is jelmezt visel, és nem is a mi világunkból érkezett… Noha a férfi tudja, hogy soha többé nem láthatják egymást, képtelen szabadulni Sonja vonzerejétől. Elhatározza hát, hogy így vagy úgy, de magával viszi őt a múltba…
Alex a White Nights énekese. Zord figurának tűnik, pedig aranyból van a szíve. A húgával való kapcsolata különleges. Nem csak azért, mert korán elveszítették a szüleiket, hanem egy családi titok miatt, ami örökre összeköti őket. Tűzön-vízen át kitartanak egymás mellett, és ha az egyikük élete veszélybe kerül, a másik gondolkodás nélkül utána megy, akár a pokol fenekére is…
Frigg rokkája azonban könyörtelen… Hőseink 2024-ből hirtelen 924-ben találják magukat. A helyszín ugyanaz, a világ azonban merőben más. De vajon a mai fiatalok boldogulnak-e a vikingek rideg, komor, véres háborúkkal teli világában? Létezik-e síron túli szerelem? És egymásra találnak-e azok, akiknek a lelke nem képes a másik nélkül élni?
   
Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2015


    450 oldal ·
    keménytáblás ·
    ISBN: 9786158018906
A sorozat részei:

2. Frigg rokkája II. (hamarosan megjelenik)
3. Frigg rokkája III. (folyamatban)

(befejezetlen sorozat)

Gombnyomásra-trilógia a blogon:
1. / 2. / 3.

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
{
A könyv befejezése előtt nem sokkal, a legszívesebben elindultam volna boszorkányt égetni, annyira bepipultam az egyik szereplőre, aztán az utolsó soroknál, már egészen más miatt téptem a hajam! Hol a Frigg rokkája II.?!

Nyilván megszokhattam volna már, hogy egy A. O. Esther regény esetében az a jó, ha kéznél van a folytatás… Imádom, utálom, akarom – úgymint imádtam ezt a részt, utálom, hogy nincs nálam a második része, amit most azonnal akarok. (Nem találok megjelenési dátumot!)

A történetről röviden

A történet alapgondolata izgalmas: mi lesz, ha valami oknál fogva visszakerülünk a múltba? 2024-ből 924-be - egy barbár korba, ahol vikingek kaszabolják egymást, nincs internet, még meg sem épült a szülővárosod… Kínos, mi? Sonja a szép lelkű, ártatlan leányzó épp így jár, azaz visszakerül egy korba, ahol a férfiak elveszik, amit akarnak. Hogy miként kerül a képbe egy dögös, erős viking – Einarr Sigurdsson? Hogy lehetséges, hogy Sonja bátyja zenekarostul utána ugrik a múltba? Mi köze van Frigg rokkájának és a már emlegetett, tűzre való boszorkánynak mind ehhez? *titok*

Igazából rengeteg kérdés zizegett a fejemben olvasás közben, amikre szépen sorban meg is érkeztek a magyarázatok. Nagyon jól felépített sztoriról van szó ismét, ahol minden akkor derül ki, amikor szükséges. Nem vágja az olvasóhoz az infót, hogy ossza be magának… Mázlimra a történet tökéletesen értelmezhető és érdekes volt számomra is, pedig nem nagyon vagyok otthon ebben a korban, népcsoportban és a mítoszaikat se nagyon ismerem.

Kaptam egy szerethető, kedves főszereplő lányt, akinek az eddigi élete sem volt csokitorta, de van egy gyönyörű és fantasztikus bátyja, aki az életét odaadná a lányért. A felbukkanó, titokzatos Einarr első látásra ijesztőnek tűnik, de nagyon hamar a szívembe lopta magát ő is – akárcsak a testvérei. A történet egyszerre szerelmes regény és kalandos kutatás az elveszett testvér után. Zabáltam a sorokat! 

A történet egyébként olyan, hogy szinte azonnal lehetne kezdeni elölről a könyvet: újraolvasósan jó!

Kedvenc szereplők: Sonja. Einarr. Alex. Asa.

Utáltam, tűzre vele: Brenna.

Kedvenc részek: 
A tetoválás. A jelmezes nap éjszakája és a találkozás. A cica.


A borító ismét a megszokott igényes, akárcsak az egész kiadás. A borító belsejében Frigg rokkájának a csillagképe látható, de az én kedvencem a fejezetek elején a szirén rajz.

Értékelés: 4,5
 
Bővebben:
{
Kicsoda volt Frigg és mi ez a dolog a rokkával?

Frigg a skandináv mitológiában a házasság és az anyaság istennője. FőistennŐ: férje Odin, gyermekeik: Baldr, Hermod és Hodr. Frigg ismeri mindenki végzetét, de senkinek nem mondja el.

„A Síró istennőnek is nevezik, mivel vak fia, Hodr megölte másik fiát, Baldert. A legendák szerint Frigg ismeri minden ember végzetét, de ezt sose árulja el senkinek. Viszont amikor megjövendölte, hogy Balder meg fog halni, akkor megesketett mindent ami élő vagy halott, hogy nem ártanak fiának. Viszont egy kis cserjét, egy fagyöngyöt kihagyott, mert túl jelentéktelennek tartotta, hogy bármi kárt is tehessen. Mikor az istenek már azt hitték, hogy Balder sebezhetetlen, Loki nővé változott és elment Frigghez, hogy megkérdezze, van e bármi gyengesége Baldernek. Az istennő nem sejtett semmit és elmondta, hogy a fagyöngy az egyetlen, ami árthat fiának.”

Frigghez köthető szimbólumok: orsó, rokka, fagyöngy, kulcsok

Az Orion övének csillagképhez kötődik, amelyet szokás Frigg rokkájának is nevezni – azt ábrázolja, ahogy Frigg a rokkáján szövi a szél szálaiból a felhőket és a sorsokat.

Érdekesség: A Friday (Péntek) angol szó a Frigg’s day-ből ered, ami azt jelenti: Frigg napja.

A történet szereplői

Sonja Sommerland

20 éves főszereplőnk Sonja, akinek csodálatos hosszú, fekete haja és gyönyörű szürke szemei vannak. A nagymamájával él, a testvérével dolgozik és van egy közös zenekaruk is.
Igazából durva belegondolni, hogy ez a jótét lélek a maga ártatlan, tündéri jellemével visszarepül egy leigázó korba. Így utólag bevallom, hogy rettenetesen aggódtam érte, hogy mit tesznek vele a férfiak – ráadásul az írónő olyan helyzetekbe keverte bele, hogy… hűű… Lélegzetvisszafojtva olvastam Sonja részeit!
Gyönyörű, kedves és imádnivaló főszereplő!

Einarr Sigurdsson

A család második gyermeke, 27 éves. Testvérei: Marcus (34), Hakon (23) és Asa (20) évesek. Hatalmas, erős és káprázatos férfi – sötétszőke haj, kék szemek, dögös viking szakáll.

Bár jóindulatúnak tűnik, semmiképpen sem indulnék ellene harcba, ugyanis a karakter a tökéletes őserő archetípusa. Mellette Sonja törékeny apróság, de én úgy éreztem, hogy jól passzolnak egymáshoz. Einarr mellett ebben a korban is biztonságban érezheti magát a leány.

Elsőre aggasztó fellépésű főszereplő, akit nagyon hamar meg lehet kedvelni, de néha-néha túl vad az én ízlésemhez.

Alex Sommerland

Az én új szívem csücske!

Alex 27 éves, a gondoskodó, jó bátyó mintapéldánya! Fekete haja és szürke szemei vannak, akárcsak a lánynak. A bandájuk gitárosa és éneke – a jövőben van egy bárja.

Sonja bátyjáért legalább annyira aggódok, mint Sonjáért, pedig azért lényegesen talpraesettebb a pacák! Hiába vannak vele a banda tagjai, és tűnik úgy, hogy feltalálták magukat a múltban - nem érzem őket biztonságban.


Ajánlás:

Mindenkinek, aki szereti az időutazásos, csavaros történeteket. A romantikus, szerelmes történeteket. A tragikus múltú karaktereket. A sorsfordító történeteket. Továbbá ajánlom azoknak is, akik szeretik a viking/norvég mítoszokat, életmódot és a múltban játszódó történeteket.

Kedvcsináló idézetek:
{
- Hát, amikor kisgyermek voltam, nekem mindig azt mondta a nagynéném, hogy akkor villámlik odafent az ég, amikor egy hófehér és egy sötétkék felhő egymásba szeret, és csókolózni kezdenek.
A lány elmosolyodott.
- Ez gyönyörű.
- Igen. Apám pedig azt mondta, a villámlás, amit idelentről látunk, nem más, mint Odin ostora, ahogy mérgében pattogtatja, amiért Loki jégdarabokkal dobálja az embereket.

{
– Te vagy szép…
Sonja szemében vidám fények gyúltak.
– Most azért udvarolsz, hogy velem alhass?
– Nem. Azért udvarolok, mert odavagyok érted. És mert a fürdőben, amikor megláttalak, több ütemet kihagyott a szívem. Életemben nem vágytam még úgy semmire, mint rád… ez az igazság.
– Hát, mi tagadás, jól megbámultál.
– Mint említettem, szívmegállásom volt.

{
– Azt hittem, amíg belejössz a főzésbe, faleveleken fogunk élni és a tó vizén, de látom, alaptalan volt a félelmem…
– Faleveleken? Hát ennyire sutának hittél?
– Hát, látva, hogy gyönyörű vagy, és úgy énekelsz, mint az angyalok, úgy éreztem, túl meseszerű lenne, ha kiderülne, hogy még főzni is tudsz.

{{{{{
Képgyűjteményem a Pinteresten: Frigg rokkája.
A. O. Esther képgyűjteményei: Frigg Rokkája és Vikings.
{{{{{

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése