2015. augusztus 12., szerda



Michael Ende: Tükör a tükörben



„– És mi vagy? – kérdezi a gyermek.
– Mágus – válaszolja az ember –, és komédiás. Mindkettő.
– És hogy hívnak? – akarja tudni a gyermek.
– Tudod, én sokfelé jártam, sokféle nevem van – feleli a pagát –, például már hívtak engem Alfának, és sokkal gyakrabban Omegának. A Szajnánál Monsieur Fin volt a nevem, a Temzénél Mr. End, a Dunánál Végh úr – itt, a Rajnánál Herr Ende.”
- A fekete ég alatt lakhatatlan ország


Fülszöveg:
A Momó, a Végtelen történet és a Puncs Pancs szerzője különös, meglepő könyvet írt megint: furcsa történeteket, amelyekben az ember egy kissé torzító, de olykor meg is szépítő tükörben látja meg önmagát. Ez a tükör lehet valóságos és lehet a lelkünk tükre, ismerőseink tekintete és szerelmeink tekintete vagy csak egy tó sima felszíne. Ende édesapjának, a festőnek ajánlja ezt a könyvet, a színek és formák mesterének, mi pedig mindazoknak, akik eddig is szerették ezt a nagy mesemondót, XX. századi szomorú és vidám mesék kitalálóját.

Könyv információk: 
Eredeti mű: Michael Ende: Der Spiegel im Spiegel
Eredeti megjelenés éve: 1983 
190 oldal · ISBN: 9634770223 · Fordította: Lázár Magda · Illusztrálta: Edgar Ende

Szerintem:
Az illusztráció

Titokban odáig vagyok a szürrealista művészetért, főleg a festményekért – imádom Dalí elfolyt óráit, repülő tigriseit, de főleg M. C. Escher különös, egymásba érő/futó képeit szeretem. A könyvben az író édesapjának, Edgar Endének a művei szerepelnek fekete-fehérben. Érdemes ezt kiemelni, ugyanis szörnyen néznek ki így… A Google a barátom! felkiáltással megkerestem az igazi műveket. Fényévekkel jobbak, de maradok a régi kedvenceimnél… Sajnálatos ötlet volt a könyvbe színtelen illusztrációként belevenni őket, de a tus- és krétarajzok nem rosszak így se.

A novellák

A történetek jobbára rémes, borzasztó vagy semmitmondó alkotások. Nem örülök, hogy ez az első könyvem az írótól. Az első és az utolsó novella megmagyarázza ezt a sok elborult és néhány tetszetős novellát, igazi homlokra csapós pillanat volt az újratalálkozás Hor nevével… Az elképzelés, hogy egy hatalmas, sokszobás területen (ház? labirintus?) bolyongva mindenféle életképet látunk – TETSZETT.

Igazából nehéz volt eldöntenem, hogy mennyi csillagot kapjon, mert volt, ami rémes élmény volt, volt, ami tetszett. Végül az egyes történeteket csillagoztam* le és átlagot számoltam… (*Lejjebb részletesen!) A végeredmény 3,06 lett, összességében nem voltam célközönség.

Szerettem- irományok:
  • A hölgy félrehúzta hintaja ablakán a fekete függönyt,
  • Egy szoba, de ugyanakkor sivatag is,
  • Téli este.
Értékelés: 3

Részletesen az egyes novellákról:
Nos, a történet első mondatának szavai vagy néhány szava a cím, ezért különösek! Annyi változtatást eszközöltem a bejegyzés tagolásában, hogy a kedvcsináló idézeteket a hozzájuk tartozó novellákhoz tettem be. Az idézet lila háttérben helyezkedik el és más betűtípussal van írva.

A kötetben szereplő novellák

Leonora Carrington
Bocsáss meg, nem tudok hangosabban beszélni

Ez Hor története. Megismerkedünk vele, a céltalan bolyongóval és a szívszorítóan szomorú, de semmiről nem szóló sztorijával.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆

A fiú apjaura és mestere utasításai szerint megálmodta

Ez a történet labirintusvárosban játszódik, ahol egy szárnyas fiúról kiderül, hogy Szerencsés és ha kiállja a próbát, akkor elhagyhatja a labirintust. Sajnos túl jó alapra nem épített semmit a történet, jó volt, de csak annyit ért el, hogy bedepresszióztam tőle…

Novella értékelése: 5/3 ☆☆☆


„A labirintus lakóira paradox, de megváltoztathatatlan törvények vonatkoztak. Az egyik legfontosabb szabály így szólt: csak az lehet szerencsés, aki elhagyja a labirintust, de csak a szerencsés képes elhagyni.”


A manzárdkamra égszínkék

Én… nem is tudom, mi volt ez. Az ecetet és epét iddogáló inas elborulása?!

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

A pályaudvar-székesegyház palaszürke kőzetből épült

Jó kis horror hangulatú történet. Érdekes módon tetszett, bár elég érthetetlen volt ez a történet is. (Kicsit Mátrixos ez az átszállóhely-végállomás dolog nekem, lehet ezért is jött be.)

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆


„– Mi ez itt tulajdonképpen – kiáltott vissza a tűzoltó a nőnek. – Úgy értem, hogy hívják ezt az állomást?
– Átszállóhely – felelte az asszony.
– Úgy? – mondta a nőre sandítva a férfi, mert nem volt biztos benne, hogy a hangzavarban jól értette. – Magának is? Én ugyanis csak átutazóban vagyok itt, hála istennek! Itt csak átszállok.
– Mind azt hiszi – válaszolta a nő –, de ez a látszólagos átszállóhely valójában a végállomás –, legalábbis amíg meg nem törik a varázs. És nem törik meg. Nem törik meg.”


Fekete posztókelme csüng alá

Összbenyomás: szomorú, uncsi. Egy nagyon szomorú elmélkedés arról, hogy mennyi ideig képes valaki várni, amíg végre felmegy előtte a függöny és elkezdheti a számát…

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

Edgar Ende műve
A hölgy félrehúzta hintaja ablakán a fekete függönyt

Egy nap eltűnt egy szó és emberek eredtek a nyomába. A történet egészen új értelmet ad a szókeresésnek. Elég bolond sztori, de imádtam!

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆


„– A Szüntelen Színjátékot adtuk ott elő, szép hölgyem. (…)
– Miért hagytátok abba a játékot?
– Nagy szerencsétlenség történt, szép hölgyem. Egy napon észrevettük, hogy hiányzik egy szó. Senki sem rabolta el tőlünk, nem is felejtettük el. Egyszerűen csak nem volt többé. De anélkül nem tudtuk tovább játszani, mert többé semminek sem volt értelme. Az az egyetlen szó volt, amelynek segítségével minden mindennel összefüggött. Érti, szép hölgyem? Azóta vagyunk úton, hogy újra megtaláljuk.”


A tanú azt vallja, hogy éjszaka egy réten

Ez a történet nem esett le. Tömegmészárlás, kifeszített ember.

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

A márványfehér angyal a bírósági teremben ült

A bírósági tárgyaláson vitatkoznak, veszekednek az emberek és egy angyal a megfigyelő. Tök jó sztori, nagyon jól felépített történet, érdekes szituáció, de a vége… a vége simán sz.r!

Novella értékelése: 5/3 ☆☆☆

Az anya arca sötét, mint a láp

Tulajdonképpen arról szól, hogy mennyire futószalagon éljük az életünket és mindannyian helyettesíthetőek vagyunk. A megfogalmazás és a történetmesélés brutális, gusztustalan és sokkoló… Egy oldalnyi történet csupán.

Novella értékelése: 5/1 


  „A férfi levág egy tehenet. Az anya megeszi, a férfi meg a gyerekek úgyszintén. A vetés kikel. És mind kenyeret esznek, és az anya meg a tehenek tejét kanalazzák.
    A férfi a kemencén fekszik és alszik. Az anya még két gyermeket szül. A tehenek rágcsálnak. Az apa levágja az anyát. A gyerekekkel együtt megeszi, a kutya is kap egy darabkát. A férfi észreveszi tévedését, kimegy az istállóba és leissza magát.”


Oly lassan, ahogy egy bolygó kering

Az eleje teljesen békés, megnyugtató, ahogyan felvázolja az embert a saját kis biztonságos zugában. Aztán viszont a burok megreped, a falak leomlanak és beszól a külvilág a zavartalanságunkba. Hipnotikus mese.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆


„Itt biztonságban vagy, minden otthonos, minden pontosan szabályozott, itt mindenben megbízhatsz. Ez a te világod. Kering, és te a közepe középpontjában állandóan vele keringsz.”


Egy lehunyt szemű arc belseje, semmi egyéb

A Senkifia összebarátkozik a rókával meg a farkassal, aztán jönnek a bonyodalmak (meg a vadászok). Hangulatos történet, de hogy miről szólt?! Passz.

Novella értékelése: 5/3 ☆☆☆

A híd, amelyen már sok évszázada dolgozunk

Házasságkötés, vallási maszlag. Nem pálya…

Novella értékelése: 5/1 

Egy szoba, de ugyanakkor sivatag is

EZ valami ZSENIÁLIS történet volt! Groteszk, morbid. IMÁDTAM. Örök menetelés a szerelem felé az élet, de ha célirányosan megyünk neki, akkor túl sokáig tart. Az életünk gyorsabbnak, többnek tűnik, ha néha teszünk egy-egy kitérőt.
Nagyon jól megfogalmazott és jól felépített írás. Új lendületet kaptam a könyv folytatásához.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

A násznép táncoló lángokból állt

??? Nem fogtam. Lángok vagyunk. That’s all.

Novella értékelése: 5/1 

Az ég tágas szürke felületén egy korcsolyázó siklott tova

Ismét egy zseniális és mély mondanivalójú történt! Rövid, velős és ütős sztori azokról, akik bambán nézik a jégtáncot, de a nagy egészet nem látják, csak azt, hogy „szép”. Metafora, na. Azt nem lehet elmagyarázni. :)

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆

Ez az úr kizárólag betűkből áll

Ismét jó alapelgondolás, rossz mondanivaló és/vagy megvalósítás. Bírta, hogy azért nem hagyta magát csicskáztatni a betűkből álló férfi.

Novella értékelése: 5/3 ☆☆☆

Tulajdonképpen a birkákról volt szó

Birkák. Áldozat. Mészárosok. Ez megint egy rémes sztori lett.

Novella értékelése: 5/1 

A férj és feleség meg akar látogatni egy kiállítást

A címhez méltóan egy pár meg akarja látogatni a kiállítást. Nagy nehezen be is jutnak, de ami nekik művészet, az nekem hétköznapi konyhai kellék meg hasonlók. De az egész érdekes, jól megírt sztori lett.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆

A fiatal orvos engedélyt kapott

Jaj, nekem. Kifejezetten egy szürreális, morbid sztori… Folyamatosan evő nő, bántalmazott kisállat és szabadítóakció… Kellőképpen elborult, ha valaki szereti a hasonlót.

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

A halszemű hivatali órák végeztével felszállt a hatos pótkocsijára

Hosszú, olvasmányos novella egy utazásról a villamoson. Nem mondom, hogy nem lenne jó egy hasonló végcélú villamosra felülni, de a halszemű kalandjait kihagynám. Sajnos érdektelen az egész.

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

A bordélypalota a hegyen ezen az éjszakán hidegfénnyel ragyogott

Olvasmányos, érdekes és párbeszédekkel tele lévő történet. Pici elmélkedés vallásról, uralkodásról és az öneladás megtagadásáról. Kifejezetten tetszett az uralkodó-koldus felállás.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆


„– Szeretsz? – kérdezte aztán.
– Képtelen vagyok rá, téged senki sem szerethet.
A királynő gyöngéden simogatta elefántcsont testét.
– És Isten?
– Isten sem. Különben nem volnál az, aki vagy.
A királynő gúnyosan kacagott.
– Hát ő is olyan rossz szerető, hogy ilyen hamar feladja?”


A világutazó elhatározta, hogy ennek a kikötővárosnak az utcái között fejezi be vándorútját

Ez a történet úgy szép, ahogy van. A világutazó azt hiszi, hogy mindent látott már és egyszerűen abbahagyja az utazást. Erre jön egy leány, aki bebizonyítja neki, hogy vannak még dolgok, amik a számára is újak lehetnek.
Szép. Szimplán szép volt.

Novella értékelése: 5/4 ☆☆☆☆

Ezen az estén az öreg tengerész már nem bírta tovább

Az öreg tengerész megunja a messzelátást, a kötéltáncos pedig csak úgy ott terem az árbocrudakon és nem tudnak tovább menni a másiktól. Nem mondom, hogy rossz volt, csak olyan semmilyen. A megoldás bejött.

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

A fekete ég alatt lakhatatlan ország

Ez nagyon aranyos volt! Történet egy cirkuszi előadásról, aminek a végén a mágus összebarátkozik a kisfiúval, a nézővel és együtt indulnak világgá.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

Ketten haladnak, kéz a kézben

A dzsinn tanítja a kisfiút a világ dolgaira. Rejtélyes történet, nehezen érthető, de a fentiektől eltérően logikus. Nem rossz, de több mondanivalója van, mint amit kihoztak belőle.

Novella értékelése: 5/3 ☆☆☆


„– Igaz, amit az utcaseprő mondott? Hogy minden rossz azzal kezdődik, ha egyik vágyunkat elfelejtjük?
– Korábban kezdődik – feleli a dzsinn –, mindig egy elveszített reménnyel kezdődik.”


Az osztályban szüntelenül esett az eső

Izgalmas mese egy álomjáróról és egy nagyon okos döntésről. Amennyire elborult, annyira meseszerű és érdekes sztori. Tulajdonképpen így is meglehet szökni az unalmas szituációkból – a képzelet szárnyán.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

A színészfolyosón néhány száz várakozóval találkoztunk

Sajnálom, de unalmas volt. Kicsit viszont összefogja a többi novellát. A többi történetben szereplő emberek jelmezeit próbálják a színészek!

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

Ismét tüzet nyitottak

Borzasztó! Haldokló világ, háború, gyászmenet, diktátor… Sötét történet.

Novella értékelése: 5/2 ☆☆

A cirkusz ég

Ismét egy cirkuszos történet, a főszerepben ezúttal a bohóc. Különös bohóc, aki azt hiszi, hogy álmodik és azáltal, hogy ezt hiszi képes magabiztosan az életével játszani. Nem semmi történet, de a befejezése elkedvetlenítő…

Novella értékelése: 5/3 ☆☆☆

Téli este

Egy ütős novella a végére, ami által az egész Tükör a tükörben gyűjtemény keretek közé szorul. Hor története a kezdetén és Hor labirintusának kijárata a végén. Izgalmas volt, tetszett.

Novella értékelése: 5/5 ☆☆☆☆☆

☯☯☯☯☯
A képek a könyvhöz tartozó tábláról származnak: Michael Ende.
A könyv a Goodreadsen: Der Spiegel im Spiegel.

☯☯☯☯☯

1 megjegyzés: