2015. augusztus 14., péntek



Julie James: Gyakorlat teszi a mesterkedőt

SZABADON választott romantikus augusztusi +1!
Mini-könyvklub


„– Mire akartam kilyukadni…..? – Csettintett az ujjaival.
– Ja, persze. Büszkeség és balítélet. A nők és az egész Darcy-komplexus. Paytonnak ez te vagy.
– Azt hittem, hogy Darcy egy seggfej.
Tyler kedvesen elmosolyodott.
– De hát te is az vagy.
– Nagyszerű bátorító beszéd, Tyler. Köszi.”


Fülszöveg:
Ha a vonzalom törvényeiről van szó…

Payton Kendall és J.D. Jameson nem egyszer bebizonyította már, hogy milyen kiváló ügyvéd. Az ízig-vérig feminista Payton keményen megharcol a sikerért ebben a férfiak dominálta szakmában. J.D. pedig, aki gazdagnak, kiváltságosnak és pimasznak született, azért harcol keményen, hogy mindenben lepipálja őt. Szemtől szemben esküdt ellenségei egymásnak. A kollégáik előtt viszont maradéktalanul udvariasak. Annak kell lenniük. Méghozzá azért, hogy végre nyolc év után mindketten üzlettárssá váljanak a cégben.

… nincsenek szabályok.

De minden megváltozik, amikor megbízzák őket, hogy dolgozzanak együtt egy fontos ügyben. Nem könnyen, de lassan kezdik értékelni a másik odaadását a jog iránt, sőt a közöttük kipattanó szikrák gyorsan vonzalommá alakulnak. Ám az egyre fokozódó forróság nem tart sokáig, mert váratlanul megtudják, hogy csak az egyikük lehet üzlettárs. Totális háború veszi kezdetét. És a nemek közti csata a végletekig feltüzeli őket… 

Könyv információk:

Eredeti mű: Julie James: Practice Makes Perfect
Eredeti megjelenés éve: 2009
328 oldal · ISBN: 9789638964854 · Fordította: Dörnyei Julianna Katalin


Szerintem:
Az elmúlt egy hónapban a legtöbb barátomat és ismerősömet megkérdeztem arról, hogy milyen romantikus könyvet kéne olvasnom a 4. hónapban, amikor egy szabadon választottat is lehet. Végül Szimirza a könyvtárban a kezembe nyomta Julie Jamest és nem nyúlt mellé...

A könyv humoros, okos, jól felépített és istenien van benne megírva az ellenségekből szerelmespár –téma, amit imádok! Furcsa nekem az ügyvédi iroda, a sok jogi dolog meg minden, de érdekes és jól kidolgozott helyszíneket, szituációkat és karaktereket kaptam. A főszereplőket imádtam, ráadásul érdekesek a jó barátaik is, a családjaik is. A befejezés nem rossz, de épp olyan, amilyennek egy romantikus regénybe lennie kell.

Igazán jóvá az tette a történetet, hogy váltott szemszögben élvezhettük a két rivális harcát és egyre előbukkanó érzelmeiket! Mondjuk nekem három hatalmas kedvenc részem volt a regényben:

1) amikor Payton beég a bíróságon, de kivágja magát;
2) amikor a taxiban a fiúk a Büszkeség és balítéletről és a teákról beszélgetnek;
3) amikor kiderült, hogy mi miatt ellenségeskedtek 8 évig.

ÚRISTEN! Tényleg EMIATT ellenségeskedtek 8 éven át?! Bakker, komolyan sokkot kaptam! Julie James nagyon jól ír, annyi biztos.

Borító
A borítót imádom, sokkal jobb, mint az eredeti vagy a többi országé – bár én a kiadó többi színes, de igényes borítóját is nagyon bírom.

Negatív
Fél pont levonás a néha furcsán megfogalmazott mondatokért, amik elvették a lendületet és kizökkentettek.

Értékelés: 4,5

A karakterek és a történet
Payton szerintem
Payton Kendall

Női főszereplőnk 32 éves, munkamániás és versengő típus. 160-valahány centi alacsony, amin tűsarkúval segít. Hosszú, szőke hajú és sötétkék szemű, amiről a férfi főszereplőnk elég sokat áradozik.
Persze nem aranykanállal a szájában született, hanem megküzdött azért, hogy ott legyen, ahol most van. Nehezítő tényező a nagyon hippi édesanyja, aki rajta hagyta a nyomát Payton-ön. (Naná, hogy felbukkan az anyuci! Isteni volt.)

Laney (Payton Kendall legjobb barátnője)

Payton a nevelése hatására nyitott és szókimondó, de a barátnője NAGYON konzervatív jelenség. Simán rászól a barátnőjére, ha valamit „nem illik”. A sztori elején furcsának találtam kettejüket, aztán a regény végére kifejezetten örültem, amikor Laney feltűnt a színen. (A plusz jelenet Laney férjével… anyám, borogass!

J.D. Jameson

J.D. szerintem
Férfi főszereplőnk, szintén 32 éves és ő is 8 éve teper a cégnél, hogy befutó legyen. Magas, kisportolt, világosbarna hajú és világoskék szemű jóképű pacák, aki szabadidején golfozik. Folyton zargatja a kolléganőjét, de a többiek előtt igyekszenek fenntartani a jó munkakapcsolat látszatát.
Aranykanállal a szájában született, gazdag szülő gyermeke. Nála is van gond a szülőkkel – szerinte csak az apjával rossz a kapcsolata, de véleményem szerint az anyja is furcsa. (Mondjuk, hogy jellegtelen trófeafeleség látszatát kelti a könyvben…)

Nekem furcsa volt az a J.D. név is… az általában nem rövidítés? Nem kellett volna kiderülnie, hogy legalább a nője másképp szólítsa? Furcsa. Furcsa.

Tyler (J.D. Jameson legjobb barátja)

Tyler, akárcsak Laney, fiatalabb a legjobb barátjánál egy picivel… Nem sok minden derült ki róla, azonkívül, hogy szereti otthon betakarózva a Büszkeség és balítéletet olvasgatni teázás közben. Igazából ennek a kiderülése tényleg az egyik kimagasló pontja volt a könyvnek. Rég röhögtem ennyit egy könyv fejezetén.
Mindenesetre jó barát - ő sem fél beszólni a barátjának, de bármit megtenne érte.

Ajánlás

Humoros-romantikus könyvek kedvelőinek. Cukros happy end –imádóknak. Felhőn csücsülő és/vagy világot rózsaszín szemüvegen át bámuló –hangulatban leledző embereknek.

Kedvcsináló idézetek:
– Azt tudtátok – folytatta –, hogy tavaly a zöldcitromost az állam hivatalos pitéjévé nyilvánították?
Payton ujjai magasabbra csúsztak J. D. combján, és most már a Majdnem Pajkos Területen tanyáztak. Még öt centi, és hivatalosan is a Teljesen Pajkos Területre tévedtek.
– Nem, Jasper, nem tudtam – válaszolta Payton, mintha mi sem történt volna. – Még azt sem tudtam, hogy van hivatalos állami pite. Te tudtad ezt, J. D.?
– Nem.
De J. D.-t marhára nem érdekelték a piték.

– Ne gyere a feminista sablondumáddal, Payton! Kicsit viseltes már. Le kellett dolgoznom a valagam is, hogy oda jussak, ahol vagyok, amíg neked minden laza volt attól a perctől kezdve, hogy beléptél a céghez.
Payton érezte, mérgében elvörösödik.
– Igazán? És akarod tudni, én mit gondolok, J. D.? – Az ujjával mellen bökte a férfit. – Azt gondolom, te egy burzsuj, elnyomó, sznob, szexista kretén vagy!
J. D. megfogta a böködő kezet, és félrehúzta.
– Én legalább nem önfejű, böködős, Toyota Prius-os, csatabárdot forgató, női elnyomás ellen lázadó tarisznyarák femináci vagyok!
– Érdekesnek találom, hogy egy férfinak, aki itt ül mellettem Armani-öltönyben, a Princetoni Egyetem és a Harvard Egyetem Jogi Karának diplomájával a zsebében, van képe nemi diszkrimináció áldozatának érezni magát.
A képek a könyvhöz tartozó tábláról származnak: Könyvek – Julie James.
A könyv a Goodreadsen: Practice Makes Perfect.

4 megjegyzés:

  1. Jó kis könnyű olvasmány lehet :)
    Az amcsik szeretik az ilyen betűneveket, pl. TJ meg TC, ami magyarul elég hülyén hangzik, hogy valakinek két betű a keresztneve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az volt. Kis nyári szerelmes. :)

      Akkor is furcsa... A kedvenc J.D.-m Dr John Dorian a SCRUBSból (Dokik?), de nála csak rövidítés :)) Szóval vártam, hogy itt is kiderül.

      Törlés
  2. Jaj, hát ez a könyv naggggyon jónak tűnik! Nekem való!! :) :) Ide vele most azonnal! Csak hát előbb be kéne fejeznem a mostani olvasásokat, amik szintén jók. Miért nem kaphat meg egyszerre mindent az ember?! :D

    VálaszTörlés
  3. Ez tisztára Ally McBealnek hangzik :))
    én is megjegyzem a címét, ha valami szívderítőre vágyok majd télen!

    VálaszTörlés