2015. augusztus 18., kedd



Darren Shan: Démonmester (Démonvilág 1.)



„– M-m… mi… mik… vagytok ti? – préselem ki magamból nagy keservesen, vacogó fogaim között szűrve a szót.
– A téged valaha ért legnagyobb bánat kezdete és vége – válaszolja a szörny egyszerűen, és hangjában nyoma sincs hencegésnek.”


Fülszöveg:
Darren Shan, a rendkívül népszerű Vámpír könyvek szerzője új sorozatában a Démonvilág borzalmait ecseteli nagy átéléssel. Az első kötet tizenhárom éves főhősének arra a kérdésre kell megtalálnia a választ: mi a jobb – farkasemberré válni, vagy szembeszállni a nagy hatalmú démonmesterrel. Amikor Grubbs Grady először áll szemtől szemben Vész herceggel és förtelmes csatlósaival, három dolgot tanul meg: a világ gonosz, a varázslat lehetséges, és démonok léteznek… úgy gondolja, soha többé nem lesz részese ilyen iszonytató eseményeknek, mint ezen a koromsötét, halálszagú éjszakán.
     
Könyv információk:
A sorozat részei:
Eredeti mű: Darren Shan: Lord Loss
Eredeti megjelenés éve: 2005

Móra, Budapest, 2005
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631181146 · Fordította: F. Nagy Piroska
2. Démontolvaj
3. Vérfüred
4. Áldozat
5. Fenevad

6. Végítélet
7. Árny
8. Farkassziget
9. Suttogás
10. A Pokol hősei

befejezett sorozat

Szerintem:
Ez egy nagyon súlyos történet ismét, Shan bácsi… Gyilkosság, démonok, varázslat, diliház, delírium, vérfarkasok, sakk és mindenféle nyalánkság egy könyvben.
Hátborzongató.

Kaptam egy elsőre – nagyon – unszimpatikus kölyköt, akit lassacskán inkább sajnálni kezdtem. Aztán kaptam egy dögös, kemény pacákot, akinek van egy isteni kiskastélya Carcery Vale-ben és a humora~~~ húú, de beteg! Rajongok Dervishért!

Kedvenc rész(ek): A srác már-már őrületbe hajló viselkedése fantasztikus volt, de a kedvencem mégis a könyv legvége. Hah!

Off-durca

Egyébként egyetlen dolgot tudok felróni a sztorinak, illetve inkább a fordítónak. A „pirája” szót rémesen rossz volt így leírva látni. Úgy tudom, hogy nem helytelen ugyan, de a piranja vagy a piranha valahogy jobb…

A sztori még így is abszolút jó, mert horrorisztikus, ijesztő és hű-de-jól felépített. Ma valószínűleg meg fogom őrjíteni a családomat azzal, hogy sakkozásra kényszerítem őket.

Értékelés: 5

Grubbs Grady by villainesayre
A sztori és a szereplők (enyhe spoiler):
Grubitsch "Grubbs" Grady

Első körben megismerkedünk ezzel a beteg, kis nyomorulttal, aki stikában dohányzik, és döglött állatokat darabol bele bosszúként a testvére törölközőibe… Hadd ne mondjam, ha az öcsém ilyet tenne velem, mit tennék vele…

A kölyök született vörösesszőke, formára drabális. Az iránta táplált utálatomnak jót tett a kényszerzubbony és a gyógyszerfüggőség… nehéz utálni valakit, aki ennyire szánalmas.

Mondjuk, furcsa egy család, mert a srác neve Grubitsch, a nővére pedig Gretelda… (Megtudjuk, hogy anyuka nyerte a névválasztást, bár tök felesleges infó.) A névadáson kívül a család már-már betegesen hódol a sakknak – minden szobában sakktábla, kötelező gyakorló órák és sakkról szóló könyvek olvasására kötelezik a gyerekeket. Aztán amikor belekerül az édesapa testvére, Dervish a képbe, kiderül, hogy tényleg családi vonás – nála is mindenütt sakktáblák leledzenek.

Bill-E Spleen by villainesayre
Dervish Grady

A nagyon gazdag rokon imád futni, titokzatos barátai és útjai vannak, mindenféle ezoterikus cuccot gyűjt, azt meséli, hogy tud varázsolni és van egy már-már kastély számba menő kecója a világ végén, ahol saját családi arcképcsarnoka van!

Az első másodperctől zabáltam a pacák humorát, a hozzáállását mindenhez, de főleg a pénzhez és a gyerekekhez. A barátairól (Meeráról és a többiekről) szívesen tudnék meg többet!

Billy "Bill-E" Spleen

Ez a szál kész pofára esés! Nagyon furcsa ez a felbukkanó kölyök, de örültem, hogy belépett a képbe. Jó kis nyomozásba rángatta bele Grubbsot! (A teóriái logikusak, de valahogy túl egyértelműek számomra.)

Vész herceg

Az eddigi legrémesebb kitalációja Darren Shan bácsinak! A Zom-B sorozatban szereplő pókhasú pacáknál is gusztustalanabb, betegebb karakter. Az ilyenek (és a csatlósai) miatt nem akarnék soha belemászni Shan bácsi fejébe – mi borzalom lehet már ott?!

„Hű-de-örülök-hogy-nem-ez-a-magyar” borító (jobbra)

Egyébként ez a borítója a HarperCollins Children's Books edition-nek. Mert egyébként nem meredek ám a sztori, nesze neked gyerek-borítós kiadás… Komolyan ritkán érzek így egy kemény borító kapcsán, de ez borzasztó, félnék a polcon tartani. :D

Kedvcsináló idézetek:
– (…) Az a gyanúm, eléggé különc figura vagyok, nem értek a barátkozáshoz.
Velem nagyon is könnyen összebarátkoztál – emlékeztetem.
– Mert te olyan vagy, mint én – mondja erre. – Kívülálló. Más. Csodabogár. Mind a ketten furcsák vagyunk, ezért jövünk ki egymással.
Nem hangzik valami jól az, amit mond, még sohasem gondoltam magamra úgy, mint csodabogárra – de gyerekes dolog lenne elkezdeni toporzékolni, és azt kiabálni, hogy „Én nem vagyok csodabogár!".

Kezdem kiismerni Dervisht, pedig elég nehéz eligazodni rajta. Kedves, figyelmes, gondoskodó – ugyanakkor zárkózott, és elég fura a humora. Egyik nap is bejött, amikor a híradót néztem. Épp egy riport ment egy sorozatgyilkosról, aki levágta és összegyűjtötte az áldozatai fejét. „Végre tudom, mitől van ilyen fejetlenség a világban" – jegyezte meg szárazon Dervish, aztán öt percig a hasát fogta a nevetéstől, miközben én csak bámultam rá elképedve, a tévé meg sorra mutatta a vérfürdők képeit és a síró rokonokat.

Az igazi varázslók ritkák. Az ember nem válhat azzá – annak kell születnie. A közönséges emberek, mint te meg én, megtanulhatnak bizonyos mértékig varázsolni, de az igazi varázslók a velük született hatalmuknál fogva ujjuk egy csettintésével megváltoztathatják az egész világot.

♘♘♘♘♘
Képgyűjtemény a Pinteresten:  Démonvilág / Demonata.
Különböző The Demonata #1 kiadások borítói a GoodReads-en!

♘♘♘♘♘

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése