2015. augusztus 11., kedd



Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg (Szörnyen Titkos Részleg 1.)



Jól van, gondolta, ha kritikát akarnak, meglátjuk, hogy bírják az igazságot.
– A pirítós… – mondta, majd hatásszünetet tartott és összeszedte a gondolatait – olyan volt, mintha valaki lefagyasztotta, aztán kalapáccsal millió keserű szilánkra törte volna a világ összes fájdalmát, amik az első falattól szaggatták a torkomat. A zabkása? A mélységes csalódás egyszemélyes adagja. – Udvariasan mosolygott. – Megfelel?
Szülei egy pillanatig tátogva meredtek rá.”


Fülszöveg:
Üdv ebben a csábosan csápos, 
szörnyesen szárnyaló világban!

Elliot és barátja, Leslie meg van győződve arról, hogy álmos városukban soha nem történik semmi. Csakis a DENKi-3000 üvegpalotájában zajlik az élet. Igen ám, de a világ ötödik legnagyobb elektronikai gyárának Kutatási és Fejlesztési Részlegébe senki emberfia nem léphet be. Kivéve Archie professzort…
A csillogó üvegtornyok között áll egy titokzatos, ódon ház. Úgy hírlik, innen ered a vállalat összes döbbenetes találmánya, többek közt a periszkalap, a rakétazokni és a transzcukorka. És azt is csak Archie bácsi tudja, mit rejt a ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó.
Egy nap azonban Elliot és Leslie meghívást kap a szörnyen titkos részlegbe! Ahol megismerkednek görnyedt, trollszerű lényekkel, apró szárnyas micsodákkal, amelyek szikráznak repülés közben. És találkoznak hatalmas, szőrös és szarvas nem-emberekkel meg hobkányokkal… Ugyanis ez a részleg telis-tele van bizarr és zseniális lényekkel!
Amikor bezárás fenyegeti a DENKi-3000-et, egyetlen lehetőségük marad: elő kell rukkolni egy új termékkel. De tetézi a bajt, hogy a cég egyetlen találmánya sem működik mostanában. Ráadásul Archie bácsi is eltűnik, így Elliotnak, Leslie-nek és a szokatlan, hm, „alkalmazottaknak” kell előrukkolniuk egy lélegzetelállító találmánnyal, ami megmenti a Szörnyen Titkos Részleget.

Könyv információk:

Eredeti mű: Robert Paul Weston: The Creature Department
Eredeti megjelenés éve: 2013
Kolibri, Budapest, 2014
336 oldal · ISBN: 9786155450266 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Zack Lydon

A sorozat részei:

Szerintem:
Már a megjelenése óta érdekelt a könyv – előfordul, hogy egy-egy sztori különösen vonz, holott nem tudok róla semmit. Tetszett az egész, úgy ahogy van: a titokzatos DENKi-3000, a szülők kaja-kritikusi mániája, a szörnyek, a feltalálós vonal, az esszenciák, a cégfelvásárlás, a titokzatos kém kiléte és a történet vége is. A regény folyamatosan fenntartja az érdeklődést, meglep és nagyon vicces-bájos mindenestül!

A könyvben van valami Cartoon Network-ös. Nem tudom jobban megfogalmazni, de a képi világ, a karakterek, a történet, minden olyan, hogy simán mehetne meseként a CN-en! (Régen mintha lett is volna valami szörnyes cucc, amit bírtam!)

Az illusztrációk abszolút illenek a könyvbe, jobbá teszik. Mondjuk nem csak egy illusztrátor dolgozott rajta, hanem egy egész stúdió segítette az árnyékolást, a betűkészletet meg mindent. Nem aprózták el!

Kedvenc részek: A találmánytesztelések. A bombasztadon! Feledhetetlen Freddy. És… az egész könyv!

Kedvenc-kedvenc-kedvenc karakter:
Mindenkit szerettem, de a legjobban a bombasztadont, Reggiet! (Reginald T. Poczak ezredes-tengernagyot)

Értékelés: 5*
 
*i.m.á.d.t.a.m.
Bővebben:
RAJONGÁS 99,9%

Igen, a könyv tényleg foszforeszkál. Képzeljünk el egy 26 éves fiatal felnőtt nőt, aki ül a sötét fürdőszobában a kád szélén és örül a sötétben a halványan foszforeszkáló könyvének! Ez voltam én, naponta-kétnaponta egyszer… Mentségemre szolgálhat talán, hogy néha a barátnőim skacjainak mutogattam?! Mondjuk, nem mentegetem magam, mert ez a könyv fantasztikus és kihozta belőlem a fangirlt.

DENKi-3000 Találmányok

A fejezetek felett mindig 1-1 találmány foglal helyet, amelyek vagy feltűnnek a történetben vagy csak a zavarba ejtő nevükkel és kinézetükkel elgondolkodtatják az olvasót, hogy vajon mire is használhatóak?! És kinek kellhetnek? A magyar példányból kicsentem 5 db olyan feltalált tárgyat, amelyeket a regényben szereplő bickleburgh-it DENKi-3000 gyár jegyez:

Repülő Akvárium / Cukitron / Ess-Ernyő / Holdszemüveg / Elektromos orrdugó


A karakterek

A történet arról szól, hogy két gyerek beléphet a Szörnyen Titkos Részleg területére az egyikük bácsikájának invitálására… A két gyerek: Elliot és Leslie, a bácsi pedig Archi bácsi, azaz a híres-neves Archimedes von Doppler professzor!


Főszereplőnk, Elliot von Doppler egy okos, de furcsán öltözködő gyerek, aki mindenhez horgászmellényt vesz fel. A szülei híres ételkritikusok, akik minden reggel elvárják Elliottól, hogy véleményezze az ételt, amit készítettek, ugyanis szeretnék, ha a srác követné a családi szakmák és a Gasztrogimibe menne tanulni. (Az egyik értékelését – a kedvencemet – a bejegyzés tetején olvashatjátok!)

Elliot csak úgy mehet a DENKi-3000-be, ha viszi a barátját Leslie-t is, de neki nincs ilyen nevű barátja… nagy nehezen rábukkan egy Lesliere, akinek megvan a maga sanyarú sorsa a sokat költöző anyjával, szóval nem akar barátkozni, de kíváncsi a titokzatos gyárra. A gyerekek megérkeznek a gyárba és igazán itt kezdődik a történet, amiben megismerkedünk:
  • egy tündenevérrel, aki nem szív vér, de raccsol;
  • egy rémálmodó bombasztadonnal, (akit nagyon imádok!);
  • egy mocsári nimfával, akinek erős tájszólása van;
  • egy jobbkéz fejjel;
  • egy csontropogtató babráldavezetővel
  • és még sok más különös emberrel, lénnyel és ghorkokkal.


Ajánlás: Mivel lendületes, élvezetes, de jól tagolt olvasmány, ezért bármely korosztály számára élvezetes lesz ez a könyv. Esti mesének vagy napközbeni humormorzsának – már pár oldal is biztosan feldobja a legmorcosabb embert is.

Kedvcsináló idézetek:
– Izé, ha már a vérnél tartunk… – kegyezte meg idegesen Elliot. – Csak nem vámpírt mondtál az előbb?
– Kérhlek, ne ijedj meg! – simított végig magán Jean-Remy elegáns vállától egészen elegáns derekáig. – Apámtól csak a makulátlan divatérhzékét örhököltem, sajnálatos vérhszomjából semmit.

Emlékezett, hogyan készült a felvételi beszélgetésre, az interneten megrendelt minden önképző könyvet, amit csak talált. Felvételi interjú kezdőknek, Felvételi interjú hülyéknek, Felvételi interjú azoknak, akik nem tudják megkülönböztetni a könyöküket a seggüktől. Mindben ugyanazt a tanácsot találta: A nagy napon nézz ki a legjobban! A karcsú, fitt és csinos embereket valószínűbb, hogy felveszik! Még segítőkész (és nyomasztó) rajzokat is közöltek arról, milyen az ideális jelentkező.

– Az ott az egész világegyetem második legkényelmesebb fotelje.
– A második? – kérdezte Leslie.
A csontropogtató bólintott.
– Gügor letesztelte.
– De miért a második legkényelmesebb?
– A világegyetem legkényelmesebb foteljében azonnal elaludnánk. Gügor csapatának ennél valami lassabb kellett.
✿✿✿✿✿
A képek a könyvhöz tartozó tábláról származnak: Szörnyen Titkos Részleg.
A könyv a Goodreadsen: The Creature Department.
✿✿✿✿✿

3 megjegyzés:

  1. Ezt el kell olvasnom!!!!!! Sürgősen! A mese nem a "Jaj! A szörnyek" volt, bár az Nickelodeonon volt? Vagy a "Fosterék háza képzeletbeli barátoknak" volt, mert a CN-es?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a "Jaj, a szörnyek!"-re gondoltam, de a Fosteréket is néztem és az sokkal jobb volt :D Küklönös kinézetben a szörnyesre hasonlít, aranyosságban meg a Fosterékre! <3
      :))

      Törlés