2015. július 3., péntek



Rainbow Rowell: Eleanor és Park (és egy kép rólam)

  

„– Lehet, hogy tényleg vonzódom a koreai srácokhoz, és még csak nem is tudok róla.
– Milyen jó, hogy én vagyok az egyetlen koreai srác Omahában – jegyezte meg Park.”


Fülszöveg:
Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd.

Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta – őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját.

Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus. De nem tudja kiverni a fejéből.

Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják.
  
Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2012
Scolar, Budapest, 2014
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632445359 · Fordította: Simonyi Ágnes

Szerintem:
A történet röviden arról szól, hogy ül az iskolai buszon egy félig koreai srác, Park, és egyszer csak felszáll az új lány, aki nem egy tipikus gizda, átlagosan öltöző, de nagyon vörös hajú leányzó, Eleanor. Nem kedvelik egymást, de ez szép lassan megváltozik…
 
A moly-könyvklub júliusi olvasmánya VÉGRE egy romantikus könyv lett! Félelem a másik kezének megérintésénél, élvezni és érezni, ahogy a másik hozzáér a hajunkhoz vagy a bőrünkhöz és az első csók körüli para – mind, mind szerepel ebben a szépen megírt és jól felépített sztoriban.
Annyira kegyetlenül vártam már, hogy tuti megvesztem volna, ha rossz. Szerencsémre ez fel sem merült… Csak szuperlatívuszokban tudnám jellemezni, hogy mennyire tetszett nekem ez a könyv. Kicsit hasonlít Jennifer E. Smith stílusára, befejezésére, de én kedvelem őt, de kíváncsi leszek, hogy az olvasókör többi tagja miként fog viszonyulni a sztorihoz.

Nem is gondoltam volna, hogy micsoda csavart tartogat a végére, totál görcsberándult a gyomrom, amikor kiderült. Azért ilyen ritkán fordul elő velem… Annyira nem érdekelt, hogy ki írta az üzeneteket, ezért extrán fájt.

Kedvenc szereplők: Ne vicceljünk, kérem szépen – ELEANOR és PARK! (De bírtam Park szüleit is. Mázlista a gyerek.)

Gyűlöltem-rúgnám-amíg-él karakter: Richie. Legszívesebben levágnám neki… a fejét. 
(Nem csak azt.)
Értékelés: 5*

*Imádom! Tuti megszerzem egyszer.

Az e havi bannerem Molyon. Szerelmes vagyok ebbe a könyvbe.
Bővebben:
A főszereplők és én

Talán a legbutább kérdés könyves berkekben – szerintem! - az, hogy mennyire tudtál azonosulni a főszereplővel? Soha, semennyire. Most is csupán halovány emlékek idéződtek fel bennem az első csókról meg a kétkedésről, hogy ez a dögös jégkék szemű, gizda, magas srác engem a pici, duci, barna csajt akarja. Eleanort eléggé meg tudtam érteni és mégsem érzem úgy, hogy azonosultam volna vele.

Kezdjük ELEANOR DOUGLAS-szal!

Nagyobb darab, vörös csaj, akinek durva öltözködési stílusa van – férfiing, nyakkendő hajban/csuklón/stb., ugyanis sokgyermekes családban él, ahol sosincs elég pénz ruhákra. Több kistestvére van, sokkal kevesebb intimszférája, amennyit egy korabeli lány megérdemelne. A családi alaphangulatról már nem is mesélek - szóval horror a leányzó helyzete…

Ugyanakkor egy érdeklődő, olvasott, zenemániás és imádnivaló csaj, akit nem lehet nem kedvelni… ha sikerül megbarátkoznod Eleanor létének gondolatával. Az én dream castingomban ez a csaj játszaná el a jobb oldalon (bár nem tudom ki ő, sehol nem találtam meg a nevét).


Ellenben PARK SHERIDAN egy egymást szerető, kétgyerekes család tagja, ahol ugyan van feszültség, de (bajban) összetartanak. A srác képregényeket olvas, zenét hallgat és igazából faja kis élete van még akkor is, ha nem tudja kezelni a nem automataváltós autókat vagy apu szerint nem túl férfias.

Furcsa, érzékeny srác ez a mi Parkunk, aki tudja is magáról, hogy nem hasonlít a családja többi tagjára (az édesanyját leszámítva persze), mégis odavannak érte a csajok és akadnak barátai. Én szerettem a félénkségét, az esetlenségét Eleanorral kapcsolatban.

Az én dream castingomban Song Joong-ki játszaná el a fiút!

Igazából még két srác került szóba Park kapcsán nálam, mindkettőnek annyira aranyos mosolya van, ahogyan Eleanor nyilatkozik nekünk Park mosolyáról. Lee Minho és Lee Joon.

Ajánlás, olyanok ajánlanám, akik szeretnek nem csalódni a bestsellerekben. Bírják az első szerelem körüli, tapogatózó egymás felé mozdulásokat. Ha az olvasó szereti a képregényeket és/vagy a zenét és/vagy a könyveket, akkor extra jól fogja magát érezni olvasás közben – ugyanis mind felbukkanó motívum a sztoriban. Szereti Jennifer E. Smith stílusát.


EXTRA: Az író válaszol –rovatból kiemelve
(spoiler a történet végére nézve!)

 „I think I did give them a happy ending.
I mean, I know it’s not really an ending; there aren’t wedding bells and sunsets. This isn’t the end for these two people. It’s just where we leave them.
But they’re 17 years old.
And I don’t believe that 17-year-olds get happy endings. They get beginnings.”

Lefordítva:
„Úgy gondolom, hogy én happy endet írtam nekik.
Úgy értem, hogy nincs is igazán lezárva; nem voltak esküvői haragok meg napnyugtába ellovagolás. Ez nem a befejezés kettejük számára. Én csak csupán ott hagytam őket.
De hiszen 17 évesek.
És nem hiszem, hogy a 17 éveseknek happy end járna. Nekik kezdetek járnak.”

Rainbow Rowell oldalán van egy FAQ aloldal, ahol a felmerült kérdésekre válaszol. Rengetegen kérdezgetik, hogy mi volt az az 1 szó, amit Eleanor írt a képeslapra. (Ez 3 szó angolul.) Mindenféle buta, vicces választ írt már ezekre a kérdésekre, de az én verzióm (is) az, hogy Eleanor azt írta: Szeretlek (I Love You)!
Igazából szerintem a fordító is erre jutott, ezért lett a háromból egy…

De ez egy tök szép gondolat, nem? Eleanor elmereng azon, hogy nincs-e már túl késő, elküldi a lapot, aztán előttük még egy egész élet. Az írónő fenti válasza simán ráhúzható az én verziómra: mi nem kaptunk tőle befejezést, ők kaptak tőle egy lehetséges kezdetet, de abszolút magukra hagyta a szereplőt.


Borítók innen-onnan:
Nos, az én TOP3asom első helyén a magyar borító áll, amit az első pillanattól fogva csodaszépnek tartok! A második kedvencem a könyv vietnámi kiadásának a szépséges borítója, a harmadik viszont angol – annyi különlegessége van, hogy Gyűjtői Kiadás a Barnes & Noblestől.

TOP1 – Scolar által kiadott magyar verzió borítója (Máthé Hanga munkája)


Idézetek:
Mit árult el Parkról, hogy azt kívánta, bár mindenhova vele menne az anyukája és megvédené?
Azt, hogy puhapöcs.

Eleanor elképzelte Park apukáját, Tom Sellecket, amint begyömöszöli a saját porcelánlánykáját a golyóálló mellénye zsebébe, és kicsempészi Koreából.

– Hív a barátnőd? – érdeklődött Josh. – Park a Nagy Vörössel randizik.
– Ő nem a… – Park azon kapta magát, hogy ökölbe szorított kézzel ordít. – Ha még egyszer meghallom, hogy így nevezed, megöllek. Szó szerint megöllek. Ha életem hátralévő részére börtönbe kerülök, és anyu szíve ettől megszakad, akkor is megöllek. Meg. Foglak. Ölni.

– És… – tette hozzá gyorsan – az X-Men is nagyon tetszik. Küklopszot viszont utálom. Park visszakapta a fejét. – Nem utálhatod Küklopszot. Ő a csapat kapitánya.
– Unalmas alak. Rosszabb, mint Batman.
– Micsoda? Te utálod Batmant?
– Úristen, annyira unalmas! Nem tudom rávenni magam, hogy elolvassam. Valahányszor Batmant hozol, azon kapom magam, hogy Steve-re figyelek, vagy kibámulok az ablakon, és azt kívánom, bár hiperálomban lennék. – A busz megállt.
– Huh – mondta Park, és felállt. Roppant elítélően hangzott.

✿❀✿❀✿
Képgyűjtemény a Pinteresten: Eleanor & Park.
Különböző Eleanor & Park kiadások borítói a GoodReads-en!
✿❀✿❀✿
…és egy kép rólam.

Szóval ez egy kicsit átverés, hiszen az arcom nem látszik rendesen (hahahaha), de cserébe szerepel a képen egy KisPiros nevezetű apró, piros Matiz, akivel 2004 óta szeretjük egymást és mióta jogsim is van (2008), azóta vezetni is szoktam. Megtaláltad? A nagydarab csaj totál kitakarja a hátteret? Hát nézd meg jobban, imádom a kis drágát!

Igazából a kép reggel 8 előtt készült, akkor úgy látszott, hogy a kép faja és látszik a hajam vörössége. Azért remélem leszűrhető, hogy (már) nem szőkés barna vagyok. Meg husi! Ugye, hogy pipa és pipa? :)


Köszönöm a figyelmet!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a vörös hajad! :)
    zsófi

    VálaszTörlés
  2. SPOILER:
    Engem sem érdekelt, hogy ki írta az üzeneteket, de egyáltalán nem lepődtem meg, amikor kiderült, hiszen folyamatosan volt rá utalás, hogy Eleanor rendkívül feszélyezve érzi magát az illető közelében. Pl. sose mert tusolni, vagy átöltözni amikor ő is otthon volt, még ha másik szobában is. Ez erősen sejtette, hogy valami nagyon nincs rendben. De én se jöttem rá magamtól, hogy ő firkált mindig a könyvekre. Igazából ezt nem is értem, hogy hogy nem tűnt fel Eleanornak, hogy nem az iskolában kerülnek rá az üzenetek.
    SPOILER VÉGE
    Jó kis fotó, jól néztek ki! Mármint Te, a könyv és az autó. :)

    VálaszTörlés