2015. június 10., szerda



Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli krónikák 1.)

Hamupipőke a kiborgok között


– Nem tudom. Az a helyzet, hogy nincsenek emlékeim az operáció előttről.
A férfi felvonta a szemöldökét, kék szeme magába szívta a szoba fényét.
– A kibernetikai operációra gondol?
– Nem, amikor nővé operáltattam magam.
A doktor arcáról lefagyott a mosoly.
– Csak vicceltem.


Fülszöveg:
126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…

Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.

Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet.
Eredeti mű: Marissa Meyer: Cinder
Eredeti megjelenés éve: 2012
Alexandra, Budapest, 2012
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633570753 · Fordította: Bujdosó István

Szerintem:
„Szerelem első látásrá”-ból majdnem hatalmas csalódás lett, amikor rá kellett döbbennem, hogy nincs még meg a folytatás a polcomon. Persze csak majdnem, mert – igaz, hogy megveszek Scarlet történetéért -, egyelőre sajnos nincs is tovább fordítva a sorozat, szóval csalódás helyett rettegek, hogy félbeszakadhat… Ez sem hangzik túl jól, mi?

Nagyon szeretem a tündérmese feldolgozásokat, mert hiszem, hogy rájuk fér némi vérfrissítés. Azt hiszem, hogy eddig ez a legjobbféle újraírás, amit találtam, és ha a többiek kötete fele ilyen jó lesz, akkor új ultimate kedvenc sorozatot találtam magamnak!

Cinder erős, Ikot lehetetlen nem szeretni és a hercegecske… Kai egy cukorfalat! Nagyon élveztem a szövegeiket, élvezetes volt minden pillanat, amikor egymással feleseltek. A vége fájt, nagyon. Persze ez lehet az én túlérzékenységem, mert a legtöbben az elejétől a végéig imádták. Nekem nem oké, valami hibádzik. (A folytatás a kezemből?) Olvastam volna még, tetszik ez a világ, érdekes a járvány, a kiborgok és androidok térhódítása, a Holdemberek mutációja/furcsasága.

Értékelés: 4
 
Bővebben:
Azok a roh… gonosz Holdemberek

Mostanában úgy néz ki, hogy sikeresen találok magamnak 1-1 szereplőt, akit tuti kinyírnék, ha megúsznám. A múltkor Celeste, most Levana királynő… Borzalom, hogy fel tudom húzni magam az ilyen gonosz dögökön. Nem tudok megbékélni a holdlakókkal…

A holdbéliek furcsa teremtmények, valami bűbájossággal széppé varázsolják magukat vagy hipnotizálnak meg mindenféle bigyó. Nem varázslat, hanem valami mutáció, de még nem tiszta a működése. Egyelőre csak rémesen gusztustalan húzásnak tartom Levana (és persze a többi holdlakó) agresszív hozzáállását mindenhez.

Miért nem 5 csillag?

Nos, a történet csont nélkül megérdemelné az alapötletért, a megvalósításért, IKOért, KAIért, CINDERért és az egész fandomért az 5 csillagot, ha… Ha nem szakadt volna meg a szívem. Alig hittem el a járványt, alig hittem el a halottait és alig hittem el a történet lezárását…?! Egyszerűen elszoktam a hasonlóktól; úgy néz ki, mostanság el voltam kényeztetve. Pedig egyébként egy nagyon aranyos, nagyon humoros kis történetbe csöppen bele az Olvasó az elején!

Ha nem is adtam meg rá a maximális csillagszámot, azt mondom, hogy megéri elolvasni. Egyszerűen elvarázsolja az embert, ha hagyja.

Előzmény történet: GLITCHES (#0,5)

Ez a 32 oldalas kis szösszenet Cinder megérkezését a családhoz és Iko megjavítását meséli el. Nekem nagyon tetszett, bűbájos történet. Igazából már ennél beleszerettem a The Lunar Chroniclesbe…

Illetve elérhető a #0,6-os kiegészítő novella is: The Little Android címmel.
(Sajnos a teljes történetekhez regisztrálni KELL.)

A kis robot történetét még csupán tervezem elolvasni, de a Glitches nyelvezete könnyű, abszolút nem zavart be semmiféle nehéz sci-fi nyelvezet. Érdemes Cinder és Peony kapcsolata miatt elolvasni, mert nagyon aranyos, ahogyan a kislány törődik az új jövevénnyel. Bár a személyes kedvencem Cinder, amikor Iko-n dolgozik.

Idézetek:
– Hát, igen – csípett bele Cinder a fémujjaiba a fogóval. – Mindenkinek megvan a gyengéje.

– Tudom – mondta Iko. – Nekem a cipők.

– Gondolom szándékodban áll eljönni a bálba, nem igaz?
– Há-hát, nem is tudom. Azaz, nem. Nem, sajnálom, de én nem megyek a bálba.
Kai zavartan hátrahőkölt.
– Ó! Nos, akkor… talán… esetleg meggondolod magad a kedvemért? Hiszen mégiscsak én vagyok a… tudod.
– A herceg.
– Nem azért mondtam, hogy felvágjak, – tette hozzá gyorsan. – Ez csak szimpla tény.

– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra.

❀❀❀❀❀
A képek a Könyv - Lunar Chronicles nevű Pinterest táblámról származnak.
További borítókat pedig a GoodReads-en találsz, mondjuk kevés a különleges.

❀❀❀❀❀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése