2015. június 8., hétfő



Kiera Cass: The Selection - A Párválasztó (A Párválasztó 1.)



„Az esemény, ami a szememben alig volt több valami kvízműsornál, számára az egyetlen esély volt a boldogságra.”


Fülszöveg:
Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.
Eredeti mű: Kiera Cass: The Selection
Eredeti megjelenés éve: 2012
GABO, 2013 / 360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636896188 · Fordította: Gázsity Mila

Szerintem:
A nyilvánvaló problémáktól eltekintve, amikről már mindenki szót ejtett, aki valaha is olvasta a könyvet (pl: Singer vezetéknév – énekes leányzó, America, Anna Farmer, etc.), ez egy élvezetes regény! Megdöbbentem, mert az első fejezet enyhe esetlenségén túljutva odaragdtam a könyvhöz. Hoztam-vittem magammal és olvastam, amint volt egy pillanatom belefeledkezni Mer és Maxon furcsa világába. Egyetlen nap alatt átrágtam magam a könyvön az Elitig!

Pedig nem akartam kézbe venni, nem akartam elolvasni… Bevallom, hogy a gyönyörű borítói miatt már jó ideje nézegettem a sorozatot, de totál hidegen hagyott egy az elrontott Nagy Ő paródia, ami furcsán vegyes korban játszódik mindenféle rangokkal, királysággal, de tévével, fényképezőgéppel… (A végén @Szimirza nyomta a kezembe a könyvtárban, hogy ne csak bámuljam, olvassam el végre.)

Tényleg kicsit paródia, de jobb féle: humoros és nagyon aranyos. 

Látatlanban jobban szerettem Aspent (és neki drukkoltam, hiszen mindig a csóró fiúnak kéne győznie, nem?), de akárcsak a kötettel kapcsolatban, vele kapcsolatban is hamar megváltozott a véleményem! Szépen (és magabiztosan) beállok a TEAM MAXON sorba, pedig messze még a vége – tuti folytatom a sorozatot. (Egyébként is fúrja az oldalamat a kíváncsiság, hogy Mer öccsének mi a különlegessége/képessége! Tudni akarom! Bezzeg azt, hogy kit választ Mer, már rég lespoilerezték nekem…)

Kedvenc rész: America és Maxon első randija. Bekönnyeztem a vihogástól.

Fél pont levonás: annyira utálom Celestet, hogy legszívesebben elmennék Illéába és megtépném a kis rimát…
Értékelés: 4,5 


Merengés enyhén spoileresen:
Maxon vagy Aspen? – ez itt a kérdés

Mielőtt a kezembe vettem volna a könyvet, nagyon Maxon ellen voltam, hiszen mégis milyen gáz, hogy egy HERCEG (!) egy valóságshow által találjon rá a nagy szerelemre?! Beválasztanak egy csomó hosszú combú, girnyó, hosszúhajó csajszit neki, aztán szépen lassan kész is a hárem… Jaj, nagyon utáltam csóri herceget, viszont meglepődtem, amikor a véleményemet maga a főhősnőnk, America visszhangozta.
Hoppá!

Mondjuk azt a rész jóval megelőzve már elálltam Aspen pártjáról, hiszen akárcsak a fiú és a leány apja, én sem hittem, hogy neki való lenne az a kaszt, a szerelem hamar elmúlna, ha éheznének a szeretteid a döntésed miatt. Annyira sikeresen átalakult a véleményem Mer és Aspen összetartozását illetően, hogy mér a vége felé se hittem, hogy bármi jó kisülhet a duójukból. Utáltam is AZT a felbukkanást…

A történet felépítése, a kasztrendszer és a többi

A történet disztópia, szóval elég rémes a helyzet – a nép éhezik. A kasztok lehatárolják, hogy ki mit csinálhat, kivel és hogyan házasodhat, mikor szerelmeskedhet. A szolgálóknak kötelességük szolgálni, ha a segítségüket kérik, a művészeknek kell (minimum) egy olyan terület, amiben jók és jártasak, illetve muszáj elnyerniük valami jó pártfogót ahhoz, hogy ne haljanak éhen...

Szóval ezzel kezd a történet és hasonló finomságokkal, amik máris lefektetik egy borzalmas világ alapjait az Olvasó elé. Nehéz elhinni, hogy egy herceg keres feleséget, nehéz elképzelni, hogy hamarosan minden a csillogásról, ruhákról, frizurákról fog szólni. És a legelején legszívesebben felpofoztam volna ezt a szépséges Singer leányzót a makacssága miatt…
Ki ne akarna a családjának segíteni ilyen szituációban?

America Singer
A történet felvázolja a sanyarúbb sorsúak helyzetét, nagy nehezen ráveszik Mert, hogy vonszolja el a popóját a jelentkezésre, aztán – hiszen mi másról is szólhatna a sztori – beválogatják, és máris megy a palotába.

Innentől végig a néha ostromlott várban történnek a dolgok: ismerkedünk a többi lánnyal, kialakulnak a klikkek, megjelenik a herceg meg a királyi pár és szép lassan elfogy a történet.
Ugyanis imádnivaló helyzeteket, humoros kis balesetek és kőkemény rivalizálások töltik meg a fennmaradó 3/4 könyvet! Maxon és Mer kapcsolata nekem nagyon szimpatikus, persze nem csupán azért, mert szegény kölyöknek egy barátra se futja, hanem mert kicsit helyrerázódik az elején olyan kis hisztis Vöröske is.

Ami nekem nem tiszta a könyv végénél: America kisebbik fiútesójának ugye lesz valamihez különös érzéke a művészeti ágak közül?! Illetve nekem gyanús ez az aprócska vidám csaj is, akinek America „segített”. Ugye Marlee körül sincs minden rendben?!

Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog a Párválasztó széria, mindenképpen folytatom Az Elittel, amint lehetőségem adódik rá.

Idézetek:
– (…) Amikor a lányok sírnak, akkor sokszor nem is azt akarják, hogy rendbe hozzál valamit, inkább csak azt, hogy megvigasztald őket – tanácsoltam.
– Tényleg?
– Bizony.
– Ennyire nem lehet egyszerű a dolog.

– Azt mondtam, nevetséges! – ordítottam, mivel valamennyit visszanyertem a bátorságomból.
– Micsoda?
– A verseny! Ez az egész! Hát még soha senkit nem szeretett? Így akar feleséget választani magának? Tényleg ennyire sekélyes lenne?

Már maga a gondolat, hogy valakit beneveznek egy versenyre, ahol az ország apraja-nagyja végignézheti, hogyan választja ki ez a nagyképű kis tejfeles szájú suhanc a legszebb és legfelszínesebb lányt a tömegből, hogy aztán a tévé képernyőjén feltűnhessen mellette egy hallgatag, csinos arcocska… hát, ettől sikoltozni támadt kedvem. Létezik ennél megalázóbb helyzet?

♛♛♛♛♛
Képgyűjteményem: Pinterest - Párválasztó
Különböző THE SELECTION kiadások borítói a GoodReads-en!

♛♛♛♛♛

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése