2015. június 21., vasárnap



Clive Barker: Szex, halál és csillagfény (Vérkönyvek 1.)



„Az elmék nem műtermi képek, beszámozva és témák szerint felaggatva, az egyik alá odaírva, hogy "ravasz", a másik alá pedig, hogy „befolyásolható". Inkább olvashatatlan macskakaparások, szétfolyó graffitik, kiszámíthatatlanok, korlátozhatatlanok.
    És ezé a Lacey nevű kissrácé? Az övét mintha vízre írták volna.”

(Disznóvér és zsaruvér)

Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Íme hát, itt vannak a Vérkönyvbe írt történetek.
Térképe annak a sötét sztrádának, mely az életből vezet tovább, ismeretlen állomások felé. Keveseknek kell majd végigmenniük rajta. A legtöbben békésen fognak elsétálni a fényesen kivilágított utcákon, mikor imákkal és becéző csókokkal szertartásosan kikísérik őket az élők világából. Néhányak – a kiválasztott kevesek – számára azonban a rémségek jönnek el, hogy elragadják és magukkal vigyék őket az elátkozottak főútvonalára…
A Vérkönyvek-sorozat első kötete öt remek rémtörténetet tartalmaz, a műfaj igazi gyöngyszemeit, többek között az Éjféli etetést és A vér könyvét, amelyek megfilmesített változatát nemrég a hazai rajongók is megismerhették.

Clive Barker angol író, a Kárhozat, a Korbács és más horror illetve dark fantasy remekművek szerzője.
E kötet első megjelenésekor az Egyesült Államokban Stephen King ajánlása szerepelt a borítón:

„Látom a horror jövőjét, a neve Clive Barker.”

Könyv információk:

Eredeti mű: Clive Barker: The Books of Blood 1.

Eredeti megjelenés éve: 1984
Lazi, Szeged, 2010
236 oldal · ISBN: 9789632670720 · Fordította: Nemes István
A sorozat részei:

1. Szex, halál és csillagfény
2. Pokoli versenyfutás
3. The Books of Blood 3.
4. The Books of Blood 4.
5. The Books of Blood 5.
6. The Books of Blood 6.

Szerintem:
Kifejezetten felkavaró és zavaró témákkal dolgozó kis könyvecske, ami már igen régóta izgatta a fantáziámat! Tulajdonképpen azt kaptam, amit vártam: borzongató, ijesztő, horrorisztikus és jól megírt röpke történeteket, amik épp csak addig tartanak, amíg megzavarják a lelki békénket.

Tetszett. Furcsák, alkalomadtán gusztustalanok voltak, de egy irományt leszámítva mindegyik tetszett. Az utolsó (A dombok közt a városok / In the Hills, the Cities) nem jött be… de az első három történet kihagyhatatlan.

A kötet margójára: meglepően sokszor nyúlnak magukhoz (vagy egymáshoz) az emberkék ezekben a novellákban. 
Lám-lám, mit is vártam, hiszen pasi írta!

Összesített értékelés: 4*
*(~3,8)

Bővebben az egyes novellákról:
Vérkönyv (The Book of Bloods)
4 ✰✰✰✰
 
Röviden: Megtudjuk, hogy mi is az a vérkönyv, hogyan készül és mindeközben igazi szellemjárás lesz egy bizonyos házban.
Jó kis felütése a kötetnek, érdekes és eredeti az egész koncepció! Nagyon mély dolgok vannak elrejtve az első pár novellában, a paranormális jelenségekhez képest komoly a történet. Szerettem!

A FILM - A vér könyve, 2009 (port.hu / IMDb)

Még csupán az előzetesig jutottam el, de nem sok jót mondhatok róla, mint adaptációról: nagyooooooooooooooon messze van az eredeti történettől, ami ugyan egy röpke szösszenet, de mégis túlírták és kiszínezték. Az viszont a film mellett szól, hogy egy klasszikus horrort raktak össze, amiben bőven akad ijesztgetés! Én személy szerint szeretem az ilyen eredeti és mégis tucat, rémisztő mozikat. (Szerencsére van belőlük bőven.)

Éjféli etetés (The Midnight Meat Train)
5 ✰✰✰✰✰

IMÁDTAM! Izgalmas, ütős és a vége VÁRATLAN volt!
Röviden: A történet onnan indul, hogy egy pedáns sorozatgyilkos különös módon a metróban hagyja a teljesen leborotvált áldozatait. Sokkolt. Imádok metrózni, de azért örülök, hogy nem a pesti metrózgatás előtt olvastam el. Nagyon lehetetlen történet, de ki tudja…


A FILM - Éjféli etetés, 2008 (port.hu / IMDb)

Van belőle film is, amit jó ideje láttam utoljára, bár akkortájt lekötött az, hogy horror és Bradley Cooper játszik benne. Nem is nagyon érdekelt már, azt sem tudtam, hogy adaptáció… Újranézve ismét megállapítottam, hogy a pacák borzalmasan játssza el a komoly szerepeket, de cuki kis dögöcske. (Egyébként szeretem a Másnaposok miatt, de igazán kár ki-kilépnie a vígjátékok biztonságából.) A filmnek a tragikusan rossz tragika játékán kívül azt tudom felróni, hogy rengeteg liter művért locsoltak szét mindenfelé. Eltértek ugyan a történet 1-2 sarkalatos pontjától, de megbocsátható lenne, ha mellesleg nem fullasztották volna áfonya lébe a szereplőket…

Adaptáció: 5/3 ☆☆☆

Összességében a film horrornak elmegy, feldolgozásnak borzalmas, viszont a kissé szürreális voltától eltekintve - borzongató történet! Nem mondom, hogy félnék utána lemenni a metróba, hiszen elég abszurd a sztori, de azért pislognék a metró melletti sötétbe… Ha Cooper miatt nem is, a mészáros (Vinnie Jones) játéka miatt érdemes megnézni!

Jack és a zargatódémon (The Yattering and Jack)
5* ✰✰✰✰✰

Röviden: Ki bírja tovább? A démon, akit az őrületbe kerget a poltergeist jelenségeket elutasító férfi vagy a férfi, aki abszolút közömbös a világ iránt?

I.M.Á.D.T.A.M!

Ez a történet berosálás! Élvezetes, érdekes és egész humoros. Inkább lélektani játszmáról szól, nem túl véres sztori, bár felkavaró, akárcsak a többi. Nekem ez a kedvencem a könyvből!

Jack és a zargatódémon

Disznóvér és zsaruvér (Pig Blood Blues)
3 ✰✰✰
Ez rettenetes volt…
Röviden: Egy javítóintézet új tanárt kap – egy kiugrott zsarut. Egy disznót. Az időintervalluma rövid, mégis rengeteg minden történik a sztoriban e kis idő alatt. Meglepően bizarr, de nagyon jó az alapötlete a történetnek. Igazából kifejezetten gusztustalan történetről van szó, amit tényleg az ment meg a rossz-kategóriától, hogy leesik az Olvasó álla mire a végére ér. Benyomásaim a sztoriról: beteg, druva, groteszk és fúj…

Szex, halál és csillagfény (Sex, Death ans Starshine)
4 ✰✰✰✰

Röviden: Aktuális ripacs celebecske kapja a shakespearei színjáték főszerepét - Violát a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabból. Amikor azt mondom, hogy ripacs, akkor úgy értem, hogy képtelen bármit eljátszani… sajnos ezt olyanok is észreveszik, akiknek nem kéne.
Összességében tetszett a történet, de meglehetősen unalmas karakterek vannak benne és a lezárása sem olyan jó, mint a többi novelláé! Ugyanakkor jól kitalált és felépített történet, amiben az egyik kedvenc színdarabomat viszik színpadra. Jópofa volt.

A dombok közt a városok (In the Hills, the Cities)
2 ✰✰

Röviden: Két homoszexuális úriember bolyong Jugoszláviában és véletlenül beleszaladnak valami totál borzalmasba, de a kíváncsiságuk felülkerekedik a józan eszükön.

A két meleg pasit bírtam és nagyjából ennyi pozitívumát látom a sztorinak, ugyanis semmi más nem tetszett belőle. Holott legalább olyan eredeti ötlet volt az alapja, mint a többié! Csak ez nem ütött.


Idézetek:
    De legalább ilyen mélységes közönyt tanúsított akkor is, amikor kisebbik lánya, Amanda bevallotta neki leszbikus hajlamait. A válasza mindössze egy sóhaj és zavarodott tekintet volt.
    – Nos, drágám, amíg nem esel teherbe… – felelte, azzal elballagott a kertbe, ugyanolyan egykedvűen, mint mindig.
( Jack és a zargatódémon)


New York nem a Gyönyörök Palotája.
Halált nemzett, nem gyönyört.
Mindenkit, akivel találkozott, megérintett valahogy az erőszak; ez az élet már csak ilyen. Szinte menőnek számított ismerni valakit, aki erőszakos halált halt. Ebben a városban ez az élet bizonyítéka.
(Éjféli etetés)


    Különben is, ki és mi ez a Jack Polo?
    Egy uborkaimportőr; a léviták tökeire, csak egy nyamvadt uborkaimportőr! Az élete elnyűtt, a családja szellemileg tompa és unalmas, a politikai nézetei együgyűek, a hite pedig – nos, az mintha soha nem is létezett volna. Ez az ember egy teljesen jelentéktelen alak, a természet egyik legüresebb nullája – mégis, mi értelme az effélékkel bajlódni?
( Jack és a zargatódémon)
✘✘✘✘✘
Képgyűjtemény a Pinteresten: Random Pictures For My Blog.
Különböző Books of Blood kiadások borítói a GoodReads-en!

✘✘✘✘✘

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése