2015. április 14., kedd



Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Képek a középiskolából (karcolatfüzér)


„Egészben véve azonban igen csinos könyv. Így egy kicsit messziről nézve, félig behunyt szemmel, nagyon takaros, rendes könyv. Na, látszik, látszik, hogy hordták, de azért olyan kedves, szerény, jó könyv.”


Fülszöveg:
A tízéves gyermek Karinthy bölcs szemlélődéssel, érett humorral veszi tudomásul a felnőttek, a tanárok, sőt a pajtások hibáit, erényeit is, szívvel-lélekkel él az iskolában, az osztályban, s bár mulat mindenen, mégis nagyon komolyan, halálosan komolyan veszi az egészet. Ez derül ki a naplójából, amelyre az irodalomtörténészek nemrégen bukkantak, s amely igazolja a „Tanár úr kérem”-nek, ennek az örökbecsű írásnak érzelmi keletkezését. Az osztály a legfőbb jó, soha annyit nem lehet nevetni, soha annyira nem lehet félni, mint ahogy azt az ember az osztályban tette. Az ember egy életen át nosztalgiával gondol vissza a hajdani örömökre, szorongásokra. S hogy mennyire hiteles élmény Karinthyé, bizonyítja az, hogy az emberek változnak, az iskolák, a diákok cserélődnek, de ez az élmény a ma gyereke, felnőttje számára ugyanolyan friss erővel hat, épp olyan aktuális, mintha mostanában történt volna meg, s éppen vele.
Ifjúsági, Budapest, 1955
78 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Kass Lajos

Szerintem:
Miért A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel volt a kötelező?

Egyik sem tetszik… a Jó tanulót utáltam, a Rossz tanulót szánalmasnak véltem… már anno gimiben is, amikor ezt a kettőt kötelező volt elolvasnom, mert minden szöveggyűjteményben ők szerepelnek…

Igen, találkoztam már Karinthy karcolataival. Nem voltunk jóban. Most is találkoztam rosszakkal, amik nekem egyáltalán nem jöttek be (A bukott férfi) vagy nem is igazán értettem őket (A vésztanács). Akadt ismerős szituáció is (Reggel hétkor), amin végig mosolyogtam.


„Nekem itt sürgős és halaszthatatlan feküdnivalóm van itt az ágyban…”


Javasolnám, a leendő szöveggyűjtemény-szerkesztők szíves figyelmébe a Röhög az osztály és A lányok című irományokat, hogy Karinthy Frigyes humoros oldalával találkozzanak először. Ezt a kettőt imádtam!

Egyébként nekem tetszett a Hazudok és a Kísérletezem is. 15-ből úgy 5-6 írásra gondolok vissza szeretettel, ezért az alacsony csillagszám.

Értékelés: 3,5
Idézetek:
Még egészen kicsike voltam, mikor a rokonaim ilyeneket mondtak nekem, "hát állva hagyod a kis kisasszonyt, és te leülsz? nem szégyelled magad? milyen gavallér lesz belőled?", és nekem fel kellett állni a kényelmes székről, hogy a csipkébe öltözött kis majom leülhessen. Az arcom égett a szégyentől és haragtól - miért? Micsoda ostoba, jogtalan, igaztalan előny? Ha pofon vágnám, leesne a székről. De hát ő pofon vághat és megalázhat engem, csak azért, mert ő gyengébb, és így lovagiasságból nem üthetem vissza? Hát nem látják, hogy ő tudja ezt, és kinevet bennünket, és kényelmesen elterpeszkedik?
- A lányok
Müller elmagyarázta, hogy Pollákovics mint emberi test, jó vezető. Pollákovics szerényen és áhítattal állt a zsámolyon, mint ahogy egy jó vezetőhöz illik, és lelke mélyén homályos örömmel villant át az elektromos áram szárnyain, hogy Müller ezek után feltétlenül kijavítja kettesre a háromnegyedét - hiszen nem lehet ő rossz tanuló, lám milyen szépen átvezette a villamos áramot is -, zavarosan olyan érzése van, hogy aki nem érti a fizikát, azon nem megy át a villamos áram, mely a tanár úr szolgálatában áll, és mint ilyen, tisztában van a helyzettel és az osztálykönyvvel.
- Kísérletezem
Igen tisztelt tanár úr, fiam gyengéd szervezetének ápolása hosszabb időt vesz igénybe, mely idő alatt háziorvosunk a mennyiségtan dolgozatoktól való tartózkodást ajánlotta.
- Elkéstem
◈ ◈ ◈ ◈ ◈
Képgyűjtemény a Pinteresten: Random Pictures For My Blog.
Kass Lajos rajzaival.

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése