2015. április 30., csütörtök



Kevin Hearne: Hammered - Elkalapálva (A Vasdruida Krónikái 3.)



„– Igyunk még egyet?
– Ó, nem! – mondta Jézus halkan, és a szeme egészen kikerekedett. – Ez egy olyan szituáció, amikor meg kell állnom, hogy megkérdezzem magamtól, hogy én mit csinálnék hasonló helyzetben…”


Előző részek a blogon:
Fülszöveg:
A norvég mennydörgésisten rosszabb minden kötekedő rohadéknál – ő ugyanis életek ezreit tette tönkre, és ugyanennyi ártatlannal végzett. A viking vámpír, Leif Helgarson több évszázad után elérkezettnek látja az időt, hogy bosszút álljon rajta, de a norvég lidércnyomásba csak barátja, Atticus O'Sullivan, az utolsó druida segítségével juthat el. Atticus első számú túlélési stratégiája a következő volt: a lehető legnagyobb ívben kerüld el a villámokat dobáló ürgét!. De Atticus hazai pályáján sem túl rózsás a helyzet: vámpírháború közeleg, a magukat Isten Kalapácsainak nevező orosz démonvadászok pedig egyre többen lesznek. Atticus és Leif egy vérfarkas társaságában minden figyelmeztetés és várható következmény ellenére elindulnak Asgardba, a norvég panteon síkjára, ahol kommandójuk kiegészül egy varázslóval, egy orosz mennydörgésistennel és egy kínai vándorral. És megindul a felejthetetlen harc a valkűrök, a feldühödött istenek és a mennydörgésisten ellen.

Eredeti mű: Kevin Hearne: Hammered
Eredeti megjelenés éve: 2011
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633738191 · Fordította: Acsai Roland

Szerintem:
A könyv kiolvasása után egyetlen gondom van: HOL VAN A KÖVETKEZŐ RÉSZ, Kedves Könyvmolyképző Kiadó? Persze, persze szép a TRICKED (4. rész) fülszövege a könyv végén, de ez nekem édeskevés! Ide nekem most azonnal a következő részt...!

A történet egyszerűen fantasztikus! Ha valakit eddig nem érdekelt a norvég mitológia, akkor ez után a könyv után azonnal nekiugrik a Thor-filmeknek, az EDDÁnak és a vikingek hitvilágáról készült különböző kiadványok levadászásának!

Roppant igényesre sikerült a könyv (bár immár 4 oldalnyi kiejtési-leckét kapunk a könyv elején…), egyáltalán nem igényel előzetes ismeretek. Minden felbukkanó lényről, istenről megkapjuk a történet értéséhez szükséges információt, aminek külön örültem. Ugyanis csupán felületesek az ismereteim a norvég istenekről…, ennek a felületes ismertségnek is több mint a fele kimerül abban, hogy nyáladzom Loki (Tom Hiddleston) képeire…

Kedvenc részek: Leif és Atticus modern szóleckéi. Sörözés Jézussal. Sztorik a tábortűnél.

Utálom: Mi lesz 13 év múlva? Mi?! Miért dobták ezt be?!

Értékelés: 4,5
 


Bővebben – SPOILER!
Miről is szólt ez a történet?

Először büszkén jelentem, hogy megtudjuk benne, miért is kell utálni THORT! Annyira, elképzelhetetlenül utálom! A jóságos, cuki és nagyon dög Chris Hemsworth Thortól érákra van az igazi, a könyvbéli THOR!
Abszolút különvált az elmémben a kettő, ugyanis tényleg nem említhetőek egy napon, még akkor sem, ha Loki-fanatikus vagyok.

Kiderül rengeteg minden a különböző régi és új szereplők Thorhoz fűződő gyűlöletéről és ezt úgy kell elképzelni, hogy a regény nagy részében a druida, a vérfarkas, a varázsló, az alkimista, a mennydörgésisten és a vámpír sztorizik a tábortűznél ülve… Egymásnak és az olvasónak, aztán további dolgok is kiderülnek még Leifről is.

Sajnos Loki neve a fia (Slepnír vagy Sleipnir) kapcsán került csupán elő és semmilyen szerepet nem játszott a sztoriban. Ami, visszagondolva az Asgardban történtekre, még jó is…

MORR

Negatívumként talán azt emelném ki, hogy férfi írta, férfi főszereplővel, ráadásul tesztoszteron-túltengés uralja a cselekményt is. Rengeteg hátsó féllel kapcsolatos poén, beszólás, satöbbi volt a könyvben, ami némileg megterhelt… Egy nőnek már a harmadik szarásos, fingásos és kecskebaszós hasonló témájú vicc sem vicces…

Persze nem enyhe függővége van a könyvnek, ami durván szíven ütött, ugyanis sehol nincs még a 4. rész magyarul!

Szereplők

Imádtam az új szereplőket, utánuk nézve elszorult a szívem, hogy mennyire keveset tudok a mitológiáról: Perunról, a szláv mennydörgésistenről, Vejnemöjnenről, a finnek sámánjáról, Csang Kuo-lao-ról, az alkimistáról.

De érdekes volt a Fa felépítése, a gyökereknél élő kígyó és az üzeneteket hordó mókus. Kíváncsi lettem rá, hogy miről is szól a Ragnarök, micsoda Yggdrasil története, mi is szerepel az EDDÁban és miért nem lehet gyermeke Idunnak meg Braginak? Ezer és egy felmerülő kérdésem van, kezdve a legalapabbal: miért vannak fura állat kölkei az én Lokimnak?


(Persze ez abszolút side-story ugyebár, hiszen nem szerepelt egyelőre a történetben…)

Idézetek:
– Szóval, mi történik, ha megjelensz ott, Leif? Talán minden déli vámpír tudja, hogy nézel ki, és a koporsóik belsejét a te posztereid borítják? Sivcsizni kezdenek és autogramot kérnek?
– Hogyan? Mit mondtál? Mit kezdenek el csinálni?
– Azt mondtam, sivcsizni.
– Ismeretlen előttem ez az ige.

– Mesélj róla!
– A San Diego-i képregényfesztiválon történt néhány éve, ahol találkoztam a kedvenc szerzőmmel. Amikor megláttam, önkéntelenül sivcsiztem egyet. Aztán jött az örömtánc, és egy kicsit bepisiltem, amikor kezet rázhattam vele.
– Nem hiszem el – mondta Leif.
„Hazudós" – tette hozzá Oberon.

És ez volt a szirének valódi vonzereje: nem gazdagságot ígértek, sem hatalmat, hanem olyan ijesztő és kínzó próféciákat, amiket meghallva már ugrott is ki az ember a hajóból, hogy megtudja az idegbeteg kurvától, mi a francról dumál.

„A vámpírok léteznek, a vérfarkasok léteznek, a tündérek léteznek, tehát a baconos tejeskávénak is léteznie kell! Menjünk be gyorsan egy Starbucksba!”
– Oberon , de most komolyan, nem hiszem, hogy ilyesmi létezne, csak azt akartam, hogy megérts.
„Nem fogsz becsapni! Biztosan van, csak a titkos menüjükön! Azért vigyorog a hableány a poháron, mert tudja, hová dugták a baconos tejeskávét!”

☯☯☯☯☯
Képgyűjteményem a Pinteresten - Vasdruida (Kevin Hearne)

☯☯☯☯☯

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése