2015. április 7., kedd



Jamie McGuire: Red Hill



„Az élőhalottakról készült tévéműsorok, képregények, könyvek és filmek után érthetetlen, miért volt meglepő, hogy valaki elég zseniális és őrült volt ahhoz, hogy megpróbáljon zombit teremteni.”


Fülszöveg:
Scarlet, Nathan és Miranda. Három idegen, mégis közös sors.

Scarlet és két lánya egyedül néznek szembe a mindennapok nehézségeivel. Nathant elhagyta felesége, és már nem emlékszik, milyen érzés szerelmesnek lenni; csak kislánya, Zoe tartja benne a lelket. Miranda legnagyobb gondja az, hogy az új VW Bogara nem elég nagy ahhoz, hogy nővérével és két barátjukkal elmenekülhessenek egy hétvégre a záróvizsgák elől.
Amikor világszerte jelentések érkeznek egy halálos járványról, mely nem csak öl, de élőhalottá változtatja a fertőzötteket, ezek a hétköznapi emberek, rendkívüli körülményekkel szembesülnek, és sorsuk hirtelen összefonódik.
Mikor rájönnek, hogy nem tudnak elfutni a veszély elől, Scarlet, Nathan és Miranda kétségbeesetten kutatnak menedék után egy félreeső, Red Hill nevű farmon.

Itt kell szembeszállniuk a rájuk támadó zombik seregével. És küzdeniük a saját életükért, ami egyben az emberiség túlélését is jelentheti. Amikor vége a világnak, túlélhet-e a szeretet?
Eredeti mű: Jamie McGuire: Red Hill
Eredeti megjelenés éve: 2013
Maxim, 2014
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615448 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Szerintem:

Hogyan is kerülhetett a kezembe?

Könyörgöm, Zombis! Ráadásul Jamie McGuire Maddox fiús sztorijait is szeretem. Amikor a Maxim bevállalta, hogy kiadja, úgy örültem, mint majom a farkának!

Modern zombiapokalipszis! A főbb karakterek láttak már zombis és apokalipszises filmeket, horrorokat. Mindenki tudja, hogy a harapás szívás és bele fognak halni. (Annyira utálom, amikor a filmekben néznek bután a görcsökben fetrengőkre…)

Nekem nagyon tetszett! Sokan a The Walking Deadhez hasonlítják, mert abban is van farm és átbeszélik azt is, hogyan nevezzék a zombikat, de szerintem ez a történet sokban eltér a sorozattól. Az én szememben az itteniek sikeresebbek, ügyesebbek és az elgondolásuk jobb. Nem mondom, hogy nem hibáztak, mert az nem igaz. Rémesen önző szereplők, akik gyűlölködnek és vádaskodnak. Túl vakmerőek és szervezetlenek, ha pánikba esnek.

(Kedvenc szereplőm nem lett, bár Miranda már az elején elérte, hogy bevegyem a Fantázia Zombie Attack Teamembe. Persze előtte nem volt olyanom, de lehet írni kéne már…)

Zavartak a borító árnyékhibái és a magyar kiadás helyesírási hibái, hiányzó betűi, szavai, de a hibáitól eltekintve ez egy igazi, parás, borzongató zombi horror. Bár lenne egy ilyen farm a tarsolyomban, ha úgy járunk, mint ők.

Értékelés: 4
Agybajok:
3+1 dolog mégis lerontotta az élményt:
  • KEVIN… Annyira tudtam és mégis váratlanul ért, amikor kiderült, hogy igazam volt.
  • Scarlet önzősége… Oh, hogy dögölt volna meg az első tisztogatáskor…
  • „Aznap látta utoljára”- szófordulat a prológusban… Ezek után MARHÁRA NE jelenjen már meg XY! Gyalázat!
  • +1) A kiadásban relatíve sok helyesírási hiba maradt, de előfordultak hiányzó betűk, sőt hiányzó szavak is! Átolvasni luxus?

Egy apokalipszis túlélői és a Red Hill Farm

A történetet három főszereplő nézőpontjaiból követhetjük végig, akik X helyről igyekeznek eljutni a biztonságos Y helyre (Red Hill). Nem mindenki célzottan indul Red Hillbe, de végül azon a jól védhető, kies farmon szaladnak össze a szálak. Tetszett, hogy mennyiszer keresztezték egymás útjait még a farmra érkezés előtt. Tetszett a több szempont, a sztori felépítése – és nagyjából a befejezése is tolerálható volt.

Nem jött be, hogy az ÁLDOZATHOZATAL a könyvben úgy történik, hogy másokat áldoznak fel az ügyek érdekében a kulcsfigurák. Az egyik kedvencem halálával elindult egy olyan lavina, ami után a könyv már nem tetszett. Más befejezést képzeltem el, kicsit megcsapott és váratlanul ért a sorozatos elhalálozása a kedvenceimnek… Talán ezért nincs is kedvencem a sztoriban, csak 1-2 ember, akit bírok.

SCARLET

33 éves elvált anyuka, aki két kislányt nevel (13 és 7 évesek). Természetesen épp nincsenek vele, amikor minden elszabadul, szóval megindul a hajsza a gyerekekért. Egyébként a hölgyike röntgenasszistens egy kórházban, de anyatigrisként harcol a lányaiért.

MIRANDA


„Nem tudtam, meddig maradhatunk életben, de azt igen, hogy nem fogok meghalni az átkozott zombiapokalipszis első napján.”


18 éves apró, barna leányzó, aki a szerelmével, a nővérével meg annak a párjával kel útra az édesapjuk farmjára. Fantasztikus csajszi! Ahogyan azzal az autóval ennyi utat megtett! Azt hiszem, ha apokalipszis lenne, azonnal elkötnék egy bivaly járgány. Miranda megoldotta egy kis Bogárral.

Red Hill
NATHAN

A férfi a kislányával utazik, akiért bármit megtenne a világon és ráadásul a gyereknek valami magatartási/viselkedési gondja is van (enyhe autizmus talán), amit egy zombi apokalipszis során is angyali türelemmel kezel apuci. Az ő karaktere kéne, hogy a nők kedvence legyen, neki kéne az új könyves álom pasivá válni! Tényleg Top férfi, nem mondom, de akármennyire is igyekszik az írónő az előtérbe tolni Nathant, nekem ő egy papucsállatka.

Ha kapcsolatot kéne választanom, akkor Ashley és Cooper kapcsolata a kedvencem a sztoriban. Ők tényleg olyanok, mint két fél… külön-külön horror a személyiségük. A srác tipikus csendes jófiú, a lány egy idegbajos hisztérika.

Ebben a sztoriban semmi sem tökéletes, de hogy is lehetne az? Zombi apokalipszis, kényszerű összezártság és egyre fogyó készletek… - ezekből áll össze a történet.

Idézetek:
– Innen már nincs messze. Essünk túl rajta.
– Híres végszavak. Látott már zombifilmet? Amit most mondott, rendszerint azt jelzi, hogy mindjárt valami rossz történik, ha a szereplők folytatják, amit csinálnak. Döntöttem. Visszamegyünk.


– Mit gondol, tudta, hogy ott vagyunk? – kérdezte Walter, és gyorsabban szedte a lábát, mint odafelé.
– Lehet, hogy kiszimatolt minket?
– Lehet, hogy csak magát. Én zuhanyoztam.

– Élvezd ki- mondta tele szájjal Bryce. - Ki tudja, eszünk-e még valaha kenyeret, miután ez a cipó elfogyott.
– Lehangoló- mondta Ashley .- De nem olyan elkeserítő, mint amikor nem lesz többé csokoládé.
Cooper elfintorodott. - Várj csak, mi lesz, ha elfogy a vécépapír!
Összenéztünk.
– Hát ezt megszívtuk - szögezte le Ashley, és ebben mind egyetértettünk.

☣☣☣☣☣
A képek a Random Pictures For My Blog és a Theme - Zombie nevű Pinterest tábláimról származnak.
További borítókat pedig a GoodReads-en találsz.

☣☣☣☣☣

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése