2015. március 13., péntek



Stephen King: A tűzgyújtó



„Az erő még mindig nőtt, növekedett.
Ez a pusztítás, ez az apokalipszis csak időszakosan ért véget.
A potenciál még aligha merült ki.”



Fülszöveg:
Charlie McGee 8 éves, szép szőke amerikai iskolás leány. Jó gyerek, a szülei szemefénye. De a kislány a föld leghatalmasabb fegyvere is egyszersmind. Puszta figyelem- öszpontosítással lángra lobbanthatja környezetét. A kislányra ezért van szüksége a CIA-nak, de a legkülönbözőbb egyéb titkos szervezeteknek is. Ha nem kaparinthatják meg élve, legalább holtnak szeretnék tudni. Andy, a kislány édesapja rettenetes gyerekével folyvást menekül, menekül, keresztül-kasul az Egyesült Államokban. Útjukat felrobbanó benzinkutak, lángoló épületek, hamuvá porladó emberek szegélyezik.
Eredeti mű: Stephen King: Firestarter
Eredeti megjelenés éve: 1980
Európa, Budapest, 2010
528 oldal · ISBN: 9789630786836 · Fordította: Boris János, Palkó Katalin

Szerintem:
Először is el kell mondanom, hogy elképzelésem sem volt róla, hogy miről szól a sztori... Ugyanis az új, 2013-as filmfeldolgozású Carrie sztoriját akartam elolvasni. Szóval meglepett ez a bájos kislány és aranyos apuka páros, a képességeik, a menekülésük meg tesztelgetésük. Jóféle tévedés volt!

Tetszett a történet. Izgalmas, vegyes stílusú történet, sok csavarral és szerethető főkarakterekkel! Imádom a tudományos-komoly és az emberi pszichológiával foglalkozó dolgokat. Persze feszültek voltak az idegeim a menekülés miatt, aztán Andy miatt is, de élveztem minden percét. Viszont nem éreztem annyira horrorisztikusnak az egészet. Mondjuk voltak a történetben szörnyen véres dolgok, de azt hiszem, hogy elérzéstelenedtem az ilyen témájú horror-thriller dolgok iránt…

Úgy vettem észre, King ügyesen formálja az olvasó véleményét, legalábbis párszáz oldal alatt teljesen megváltoztatta két főkarakterről is az első benyomásomat. Andy puhány, de szerető édesapa volt az elején, akit nem igazán értékeltem, viszont a történet végére már egy erős karakternek láttam. Míg Rainbird az első pillanatban szimpatikus, elszánt karakter volt a szememben, akit nagyon bírtam, de a könyv végére viszolyogtam tőle!

Kedvenc: Rainbird szövege, akkor is, ha nem bírtam a vége felé.

Értékelés: 5

Bővebben (spoiler):
A történet középpontjában a már említett kislány (Charlie, Charlene McGee) és az édesapja (Andy, Andrew McGee) páros áll, akiknek különleges képességeire egy Műhely nevű kormányszerv vadászik. Nehéz nem megkedvelni az apró, 7 éves szőke kislányt, akit éppen az édesapja hurcol magával árkon-bokron a rossz emberek elől – nagyon drukkoltam nekik, izgultam értük. A könyv első felében menekülnek, bujkálnak a Műhely, eközben megismerjük Andy és Charlie anyjának történetét – hogyan találkoznak, miről szólt a kísérlet, mi történt velük… Nem lineáris ugyan, de követhető a sztori. A könyv második felében már lineáris a cselekmény és átalakul minden egy tesztelős kísérleti-tudományos históriává, némi kémes-téglás beütéssel.

Rainbird a második részben kap nagy szerepet – beépül a leányzó életébe és zseniális módon elfogadtatja magát vele. Egyébként Rainbird egy okos karakter, ami elsőre tényleg szimpatikussá tette. Egy cipőgyűjtő indián, erős és ellentmondásos szereplő.
Rengeteg pszichológia, tudományosság és az emberi viselkedés rétegeinek kutatása megtalálható a történetben. Nekem nagyon bejött ez a komoly-okos szál, imádtam az elmére ható mentális dominancia és a lökés nélküli befolyásolásos jeleneteket is.

A történet vége elég hirtelen, viszont zabáltam azt a plusz csavart a végén!

Borítók:
Körbenézve a GoodReadsen ismét rá kellett döbbennem, hogy nekem tetszik az Európa fekete (esetenként fehér) új borító. Most is! Sem a szemes, sem a gyerekfejes borítók nem jönnek be – a fülszöveg melletti Európa kiadós borító a kedvencem. Sötét, komor és rajta van a maci, a tűz meg a kislány is.
A magyaroktól eltekintve még 3 borító tetszik, illenek a könyv sztorijához, persze nem tökéletesek.


Balról jobbra a képen: 1) a svéd, 2010-es Bra Böcker, 2) a cseh, 2008-as Beta és 3) a lengyel, 2010-es Prószyński i S-ka által kiadott borítók.

A film (port.hu / IMDb)
A Firestarter (magyarul: Tűzgyújtó vagy A gyújtogató) egy 1984-es film, amit eszem ágában sem volt megnézni, ugyanis imádom a modernkor számítógépes megoldásait (könyörgöm, médiatechnológiát tanultam és szgép-buzi vagyok!) és pár klasszikustól vagy régi kedvencemtől eltekintve nem vagyok vevő a 2000 előtti mozifilmekre… Ez van.
Azt el kell ismernem, hogy elég parádés a film szereposztása!

Drew Barrymore játssza a kis, szőkésbarna Charliet, Heather Locklear az anyukáját, Vickyt és Martin Sheen Hollister századost! Azt nem értem, hogy a nagydarab félszemű indiánt, Rainbirdöt miért nem egy magas, nagydarab indián játssza?? Az őt alakító színész, George C. Scott inkább néz ki egy jól szituált öregúrnak, mintsem annak a ravasz John Rainbirdnek, akinek az eszmefuttatásait annyira bírtam, aztán rémesen megutáltam. Bár az Andyt alakító színész (David Keith) meg elég unszimpatikus… nem, nem hiszem, hogy meg fogom nézni, holott Barrymore gyerekkori szereplése megérne egy misét.

Idézetek:
– Persze te lehetetlennek tartod ezt. Rám néz, és egy szörnyet lát. A kezemre pillant, és látja rajta a vért, amit a te parancsodra ontottam. Mégis azt mondom, Cap, sikerülni fog. A lánynak jó két éve nincs barátja. Csak az apja van mellette, azzal kész. Úgy ítéled meg őt is, ahogy engem, Cap, és ez nagy hiba. Nézed, és szörnyeteget látsz. A lány esetében hasznos szörnyeteget. Ez nyilván azért van így, mert te fehér vagy. A fehérek mindenütt szörnyetegeket látnak. A fehérek még a saját farkukat is szörnyetegnek nézik… – Rainbird nevetett.

– Te őrült vagy – csúszott ki Cap száján, mielőtt még meggondolhatta volna, de Rainbird láthatóan nem sértődött meg.
– Az bizony – hagyta helyben, és ő is felhajtotta az italát. És csak mosolygott.

A Max Factor nem sok újat taníthatott volna az amerikai kormánynak a kozmetikázás terén.

– Több mint tíz éve gyűjtögetem a magokat – folytatta derűsen Rainbird –, mint az állat, amelyik ismeri a telet, és tudja, mire számíthat. Olyan készletem van, Cap – fotók, magnószalagok, fénymásolatok –, hogy láttára a jó öreg Közvélemény Károlynak a vér is megfagyna az ereiben.

Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyv -zárt- Razorland.
Különböző Firestarter kiadások borítói a GoodReads-en!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése