2015. február 1., vasárnap



Vig Balázs: Puszirablók



„Aki szereti a gyerekét, az puszit ad neki, ez ennyire egyszerű. Tehát ahol nincs puszi, ott nincs szeretet sem. És különösen lefekvés előtt egyszerűen nem maradhat el a jóéjtpuszi! Hiszen olyankor elválunk egymástól egy egész éjszakára, különböző álombéli tájakra széledünk szét a szélrózsa minden irányába.”


Fülszöveg:
Szeretke királylány a Panelpalota fürdőtermében hosszúra nyúlt esti fürdőzését végzi, amikor a kád pótlefolyójából hatalmas kalózhajó csobban a vízbe. Aztán, ahogy jött, úgy tűnt el a pótlefolyón át Szeretkével a Panelpalota csőrendszerében, majd a nyílt tengerre veszi az irányt. Szeretke hamar rájön, hogy nincs egyedül a kalózhajó fedélzetén; Bújócskát, a fecskenadrágos kisfiút és kenguruját, Damilt elrabolta a titokzatos kalózkapitány. Vajon hogyan jutnak haza? A kalózkapitány furcsa alkut ajánl: gyűjtsenek össze egy mázsa puszit a szabadulásukért. E vajon mekkora a súlya egy puszinak? És hogyan lehet begyűjteni ennyit?
Eredeti megjelenés éve: 2014
Móra, Budapest, 2014
88 oldal · ISBN: 9789631196900 · Illusztrálta: Radnóti Blanka

Szerintem:
Hogyan került a kezembe?

Tipikusan a bemegyek a könyvtárba célirányosan másért, de annyira megtetszik ez a borító, hogy hazaviszem magammal – szituáció. Abszolút nem bántam meg a hirtelen döntésemet! Már régebben is láttam a könyvet Molyon, amikor egy ismerősöm olvasta, annyira megtetszett a címe, hogy megragadt bennem. Ötletes, aranyos! A rajzok szintén bejönnek – már a borító is szuper aranyos!

A történet bájos, bár vannak benne felnőtt szemeknek szánt dolgok. Gyanúm szerint a gyermekkönyv írók ravasz népek – mindig lelek érett elmének szánt huncutságokat a könyveikben!

Huncutságok és gusztustalanságok
(spoiler)

Miért ne vihogtam volna a fürdőző fiúk két kókuszdiós egy pálmás szigetén? Percekig nem jutottam szóhoz ettől a résztől… (Ld. az idézeteknél!)

Viszont mit lehet mondani a kölcsöngyereknek, ha szemet szúr neki a dolog, hogy a srác belepisil a vízbe a hajóról, aztán nemsokára abban pancsiznak?

A rávezetéses módszer:

- Bébike, szerinted én miért nem járok Balatonba, Velencei-tóba, uszodába fürödni?
- Mert kövér vagy. – mondá’ a dög.
- Hümm, hümm…

A rávezetéses módszer nem nyerő, ha nem akarunk valami beszólást hallani. Ha viszont kerekperec a kölökbe toljuk az infót, miszerint ez így van: belepisilsz (akárcsak mások), aztán belefürdesz (akárcsak mások) – a mese csupán realista.

A sztori tényleg aranyos, felnőtt és gyerek számára is élvezetes. Szerettem volna még olvasni, némi hiányérzet maradt bennem.

Értékelés: 4

Idézetek:

– És a ti barátságotokat nem is ronthatja el semmi? Senki sem tudna közétek állni?
– Közénk nem. De mellettünk még nagyon sok hely van, ha valaki barátkozni szeretne velünk. Például neked is szorítunk helyet, ha akarod.

Szeretke hercegnőnek az unokatestvére, Szeretnemszeret herceg, aki fiú, és alig egy évvel idősebb nála, egyszer elmesélte, hogy fürdőzés közben lakatlan szigetre bukkant. Látott ott egy, másfél, vagy talán kettő kókuszdiót, és egy pálmát is, ami a vízben lebegett, de mikor kihúzta a dugót, és lefolyt a fürdővíz, a pálmafa eldőlt, így a sziget végképp lakhatatlanná vált.

Időszámításunktól egy tapodtat sem elmozdulva, az első puszi elcsattanásától éppen belátható távolságra, két jégpuszin is túl, a forró csókok percein innen, a pusziínség keserves éveiben cseperedett fel a meseszép Szeretke királylány.

❋❋❋❋❋
A képek a könyvből vannak.
Illusztrátor: Radnóti Blanka.

❋❋❋❋❋

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése