2014. december 9., kedd



Suzanne Collins: Az éhezők viadala (Az éhezők viadala trilógia 1.)



„A mi világunkban a zene valahol a hajszalag és a szivárvány között helyezkedik el hasznavehetőség tekintetében. A szivárvány legalább az időjárásról elárul ezt-azt.”


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.
Suzanne Collins regénye megjelenése óta hatalmas siker szerte a világon. Az izgalmakban és érzelmekben bővelkedő regényből hamarosan mozifilm is készül.

Eredeti mű: Suzanne Collins: The Hunger Games
Eredeti megjelenés éve: 2008
Agave Könyvek, Budapest, 2009
300 oldal · ISBN: 9789639868649 · Fordította: Totth Benedek

Szerintem:

Sokszor újraolvasható történet, amibe hihetetlen módon belecsavarodtam!

Már az első pillanatban megfogott magának azzal, hogy egy logikus és erős főszereplőt kapunk és nem olyat, akinek minden vágya élete szerelmét megtalálni. Katnisshez hiába jönne a szőke herceg fehér lovon, ha nem tudja ellátni a családját (vadászni, sütni, alkudni), akkor mehet a dolgára! Illetve mindenképpen mehet a búsba. Haha, imádom!

Az is szimpatikus volt, hogy bármit megtenne a húgáért, a családjáért. Sokszor iratkozik fel a viadalra, hogy extra kajajegyei legyenek. Tilosban jár-kel, hogy legyen mit enniük vagy legyen mit tovább cserélnie olyasmire, amikre szükségük van. Jelentkezik Prim helyett a viadalra… és innen indul a könyv cselekménye.

Mit kapunk, ha egy erős és életrevaló leányzót összepárosítunk egy életképtelen, szende sráccal és két rémes segítővel? Hogy menedzseli magát egy abszolút antiszociális és rossz természetű harcos, ha a like-vadászat a túlélés egyik feltétele? Mit kapunk, ha az éhezőknek megmutatjuk a Mennyországot, ahol ehet, amennyit tud, aztán kidobjuk a Vadonba, hogy gyilkoljon vagy őt öljék meg?

Ilyen az Éhezők Viadala… Alig burkolt terrorral magasodik a Kapitólium Panem 12 körzete fölé, a körzetek gyerekei gyilkolják egymást a valóságshowban …és néz …és szavaz …és kedvencet választ a szájtáti nép. De a 74. Viadal más – Katniss Everdeen ravasz és élni akar.


Kinek ajánlom?

Kicsit keményebb témájú ifjúsági rajongóknak. Battle Royal és disztópia rajongóknak mindenképpen.


„Boldog Viadalt mindenkinek!
Sok szerencsét, és sose hagyjon el benneteket a remény!”


Értékelés: 5
Bővebben:
Fangirling – régi értékelésem

Teljesen véletlenül bukkantam a trilógiára, de felkeltette a kíváncsiságomat a történet! Eddig nem szerettem a disztópiákról szóló könyveket, inkább fantasy vonalon olvasgatok általában. Ötcsillagos Az éhezők viadala, ami nem csak az első, de a legjobb rész is a háromból – ebben varázsol el igazán az írónő!

Katnisst imádom, végre nem egy szőke, nagymellű, jótét lelkű, de butus főszereplő, hanem igazi „tökös” csaj. :) Mondhatni itt Peeta kapta a női szerepet! Szerettem Panemet és a Körzeteket, a fura embereket, a Hivatásosokat, az Arénát, de a mutáns állatokat is. Őszintén szólva a filmben sok mindent visszakaptam a könyvből, bár olvasni izgalmasabb volt. A legjobb része a könyvnek, ahogyan a kiábrándult, túl hamar felnőtt Catnip Panem fővárosára (kaja, pia, ruha, stb) csodálkozik az elején és a végén!

A karakterek:

Katniss (Catnip) Everdeen – és a családja

Nagyon hamar ráhangolódtam Katniss karakterére, mert könnyebb azonosulnom egy erős, magabiztos és enyhén kiábrándult lánnyal, mint azokkal a romantikával vert nőszemélyekkel, akik az Igazit keresik nyakra-főre…

Tulajdonképpen néha már nevettem is a morcosságán és az antiszociális mentalitásán, illetve a Peetával közös részein. Nagy kedvencem, amikor felkeni a falra csórikámat – nagyon jók ezek a jelenetek. Folyamatosan érezteti az írónő, hogy Katniss sokkal nagyobb falat! A húga szimpatikus, kedves kislány – meg kell védeni, ellenben kapunk egy unszimpatikus, a családja ellátására képtelen édesanyát, aki összeroppant a férje elvesztése után. Érthető is és nem is – én eléggé elítéltem a közönye miatt…

A színésznőt, Jennifer Lawrence –t azóta bírom, mióta ilyen jól alakította Katnisst. Elsőre nem találtam jónak a szerepre, kihozták belőle, amit tudtak, de nincsen Katniss külseje. A játéka, a kisugárzása nagyon jó a színésznőnek! Meggyőz és elfogadtat – velem legalábbis így volt. Az Éhezők Viadala óta a legtöbb filmjét már láttam is. (Imádom, amikor közösen interjúztatják Joshhal, Liammel vagy mindkettejükkel. Olyan „aranyos marhák”!)

Peeta Mellark

Nem, nem, nem. Sajnálom, de nem tudom annyiszor elolvasni a könyvet, hogy belezúgjam ebbe az anyám asszony katonájába. Az első részben egy esetlen, nyámnyila és nagyooon peches srác. Josh Hutcherson, aki filmben Peetat játssza ráadásul nem az az álom hapsi. Azt el kell ismernem, hogy jól alakítja a búval bélelt, csendes-erős srácot.

Gale Hawthorne

Ilyen esetekben szokás az, hogy ha nem történik semmi, akkor huszonéves korukban valamelyik szerelmet vall, egymásra találnak, összejönnek, házasság és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Egy romantikus filmben így is lett volna.

Mondjuk valahogy nem ilyen Katniss és Gale kapcsolata az én szememben. Gale nálam csak a legjobb barát… Nem mondom, hogy nem inogtam meg, amikor megláttam filmen - Liam Hemsworth jött, látott és meggyőzött.

Haymitch, Effie, Cinna

Elég vegyes a hozzáállásom a főbb mellékszereplőkhöz. Cinnát az első pillanattól bírtam, míg Effie-t még a vége felé se nagyon… Haymitch nagyon so-so karakter nálam. Akinek volt már alkoholista rokona, az nem képes tolerálni az ilyen életstílust, ugyanakkor Haymitchnek van oka inni, mert súlyos dolgokat kéne piába fojtania… Bírtam, de akadt pillanat, amikor elítéltem.

Effie a tipikus fővárosi, könnyű életű maszlag… Élő, két lábon járó neonreklámja egy olyan életnek, amit a körzetekben élők sosem érhetnek el. Sokáig szántam. Vannak nála rosszabbak, de az nem mentség.

Cinna… jajj, imádom. Amint betoppan, azonnal a kedvencemmé vált! A maszlagváros műmájerjei között egy értelmes, gondolkodó, nyitott szemű egyén. Ki gondolná, hogy a divattervező lázadó?! Nagyon tetszett, szeretem a karakterét.

Film – Az éhezők viadala:

Nagyon vártam, megnéztem itthon DVD-n a bővített verziót, aztán tovább imádtam – immár mindkettőt. Régen láttam ennyire jól sikerült adaptációt, ráadásul a filmzenék is nagyon jól összeválogatottak. (Bár a kedvenc részemet, azt hogy miként kerül Katnisshez a kitűző eléggé elrontották… picit fájt a Zugos rész…) A szereplők közül leginkább Peeta üt el a könyvtől, totál máshogy képzeltem el ugyan, de volt időm megkedvelni – láttam párszor már a filmet! Igazából amiatt szerettem meg, ahogyan az interjúkban viselkedik a triójuk – ha pedig szeretem az embert, akkor még inkább imádom a szerepeit is! (Ez van, srácok.)

A film szinkronos előzetese:

A film feliratos előzetese:

Nem igazán tudtam elképzelni, hogyan valósítható meg ez a disztópia. Őszintén meglepett, hogy mit nem voltak képesek összehozni! Zseniális a stáb, gyönyörűen összerakták a filmet. Ha a könyvet nem is olvassa el valaki, nézze meg filmen. Sajnos az itthoniak egyik részt sem voltak hajlandóak megnézni, de hallgatni sem, így várhattam mindannyiszor a magányos tévé-timera… (Szóval van, akit abszolút hidegen hagy a történet.)


Idézetek:

– Veled kapcsolatban mindenre emlékszem – mondja Peeta, és a fülem mögé simít egy kósza tincset. – Te nem figyeltél.
– Most már figyelek – mondom.
– Hát, ami az illeti, most nem nagyon kell tartanom a vetélytársaktól – mosolyog Peeta.



– Megígértük Haymitchnek, hogy pontosan követjük az utasításokat, de kizártnak tartom, hogy felmerült benne, hogy lángoló ruhában fogunk furikázni a városban.
– Különben is, hol van Haymitch? Nem kellene itt lennie, hogy megvédjen bennünket ezektől az őrült ötletektől? – kérdezi Peeta.
– Ennyi alkohollal a vérében talán jobb is, hogy nincs nyílt láng közelében – jegyzem meg.



– Az emberek viszont meg akarnak ismerni, Katniss.
– De én nem akarom, hogy megismerjenek! Már így is elvették a jövőmet! Nem adom nekik azokat a dolgokat, amik fontosak voltak a múltban!
– Akkor hazudj! Találj ki valamit! – tanácsolja Haymitch.
– Nem tudok jól hazudni – felelem.
– Pedig jobban jársz, ha villámgyorsan elkezdesz gyakorolni. Annyi kedvesség szorult beléd, mint egy széttaposott meztelen csigába – teszi hozzá Haymitch.
– Juj! Ez fájt.


➹➹➹➹➹
A képek az Éhezők V. Pinterest táblámról vagy a The Hunger Games weHEARTit kollekciómból származnak, ott többet megtudhatsz róluk és további képek várnak.

➹➹➹➹➹

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése