2014. december 24., szerda



Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval



„Meseország biztonságos hely, ahol körbejárhat, bajba kerülhet, megismerheti magát, és végül sértetlenül kijöhet onnan.”


Fülszöveg:
Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.

Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.

Vajon ez a hamis austeni világba tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?

A történet magával ragadó, elbűvölő és csupa empátia. Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.

Eredeti mű: Shannon Hale: Austenland
Eredeti megjelenés éve: 2007
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
240 oldal · ISBN: 9789633735459

Szerintem:
Tulajdonképpen ez a könyv tökéletes délutáni kikapcsolódás, ha valakinek van ideje egyhuzamban elolvasni! (Sajnos a karácsonyi forgatagban ez lehetetlen volt számomra. :))

Az biztos, hogy üdítő könyv egy nagyon kattant nőszeméllyel a főszerepben. Viszont akármennyire szánalmas, nem szánalmas az Austen-imádata és a Mr. Darcy fangörcse - a történet humoros, aranyos, lelkizős. Egyszerűen odáig voltam a beszélgetésekért, néha hangosan felröhögtem Janen és a többieken. Persze mindent vitt, ahogy szívta Mr. Nobley vérét.

A könyv felépítése is nagyon tetszett. Nem fejezetek, hanem beszámozott pasik követik egymást, majd a soros napok következnek. Különleges megoldás, megismertük Jane csalódásait szép sorjában, aztán visszatértünk a fő szálhoz. Bár jelzik, hogy angolul van „folytatása”, de ez önálló regény. Ha kiadják magyarul, akkor elolvasom, tetszik az írónő stílusa. Bájos. Élvezetes. Humoros. Tökéletesen kikapcsol.

Döbbenet?! Miss Heartwrigthtól (Amelia) a végén lepadlóztam! Annyira nem voltam erre felkészülve. Amikor azt hiszi az átlagember, hogy itt már max. a happy endre várunk, akkor egy ilyen fordulat. Pofára esés.

A borító: gyönyörű. Elsőre az fogott meg és csak utána aktiválódott a Büszkeség és balítélet-mániám. Jó döntés volt ezt a borítót átvenni.

Értékelés: 5
Morrrgásaim:
Szánalom-faktor: a csillagos ég!

Az a helyzet, hogy egész rémesnek tűnik ez a dolog, de a nők (és persze a férfiak) nagy része rendelkezik olyasmivel, amiért (szinte) elvakultan rajong. Miért ne lehetne ez az Austen és a Bronte nővérek által leírt kor? Vagy az akkori férfiak? Hétköznapok? Ruhák? Viselkedési normák?

Persze elsőre igazán szántam szegény őrült Darcy-mániában fuldokló Jane-t, aztán rádöbbentem, hogy minden bizonnyal akad hasonló gyengeségem. Az önvallomás után picit irigyelni kezdtem Jane-t az ő Carolyn nénijéért… Egy Austen imádónak tökéletes ajándék Pembrook Park!

Pembrook Park (enyhe spoiler)

Konkrétan fájt rádöbbennem arra, hogy az egyszeri, nem gazdag polgárok nem érnek annyit, mint a gazdag, apu/férj pénzén odalátogató buta némberek életunt asszonykák, akik potenciális visszatérnek évről-évre!

Annyira, de annyira utáltam Mrs. Wattlesbrook-ot!

Ha valakinek sikerült összeszedni az exkluzív nyaralás pár heti árát, akkor miért kell sokadrangúként kezelni? Persze ez a valóság… de akkor is felháborító. Hiányzott az egyenrangúság fizető vendég és fizető vendég között.

Mindazonáltal nagyon szívesen elmennék 2-3 hétre egy hasonló nyaralásra, de szigorúan nem olyasféle céllal, hogy huncutkodjak vagy eljegyezzem magam valakivel. Jobban izgat az egész enteriőr, kor, viselkedési normák, ruhák (jajj, főleg a ruhák és a táncok!). Tudom, hogy rémes társalgó vagyok (sőt… szívesebben hallgatok), de esküszöm, hogy megpróbálnám a muri kedvéért.


Austenland mozi (port.hu / IMDb)

A könyv elolvasása után abszolúúúút tervben van a film megnézése is! Bár nézegetem a film képeit, a szereplőket és senkit, de senkit nem érzek találónak, szerephez illőnek… Illetve ez így nem igaz. A Doktor Szöszi filmek után ŐSZINTÉN hiszem, hogy Jennifer Coolidge TÖKÉLETES kretén-pacákvadász-szőke Miss Lizzy Charming lesz!

A film előzetese (eng)
Idézetek:
Jane felmérte a szituációt, és elégedetten kijelentette:
- Te nem vagy úriember.
Mire Clark így válaszolt:
Hasta la vista, baby!

– Az is lehet az oka, hogy nem hat rám serkentőleg a hölgyekkel való társalgás – felelte a férfi sötét tekintettel.
– Hm, már kezdem sejteni, hogy miért egyedülálló még mindig.
– Én ugyanezt elmondhatnám önről.
– Mr. Nobley! – kiáltott fel Saffronia néni.
– Nem, nincs semmi baj – nyugtatta meg Jane. – Ezt magam kerestem magamnak.

Jane anyja gyakran mesélte, hogy amikor megkérdezték, mi akar lenni, ha megnő, Jane egészen nyolcéves koráig teljes meggyőződéssel azt felelte:
– Hercegnő akarok lenni.
Aztán mire serdülőkorba ért – talán anyja szelíd gúnyolódásának köszönhetően –, megtanulta elrejteni a vágyait az ilyen elérhetetlen dolgok iránt, mint hogy hercegnő legyen belőle, vagy szupermodell, vagy Elizabeth Bennet.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Képgyűjteményem: Pinterest - Austenland
Különböző Austenland kiadások borítói a GoodReads-en!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

1 megjegyzés:

  1. Érdekes ötlet. A borítót már sokszor láttam moly-on is, de eddig még nem derült ki számomra, hogy miről is szól a könyv. Örülök, hogy megtudtam, jópofának tűnik a történet. :)

    VálaszTörlés