2014. december 11., csütörtök



Bosnyák Viktória: Analfa visszatér (Tündérboszorkány 3.)

Köszönet a recenziós példányért a Kolibri Kiadónak!

(FB / Weboldal / Moly)


„– Hogyhogy most nem olvasol? Még sosem láttalak könyv nélkül.
– Klott Gatya megígértette szerény személyemmel, hogy a táborban csupán lefekvés előtt olvasok, napközben nem. Egyébként nem hozott volna magával. Azt mondta, különben menjek nyaralni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba.”


Bejegyzések az előző részekről:1. Tündérboszorkány és 2. Klott Gatya, ne fárassz!


Fülszöveg:

Úgy tűnik, Analfa nem hajlandó beletörődni a vereségbe. A szigligeti Alkotóházban egyre különösebb dolgok történnek, és a konyhás nénik is olyan furcsák… Szerencsére az írónő segítségére siet a közelben táborozó 5. d. De ebből vajon mi lesz?!

„Ha szeretitek a kalandot, a humort, a Balcsit, ha izgalmas olvasmányra vágytok, ez a ti könyvetek! Ajánlom lányoknak és fiúknak. Gyereknek és felnőttnek. Ez a könyv boszorkányosan tündéres. Vagy tündéresen boszorkányos? De tudjátok, mit? Döntsétek el magatok!” – Nagy Judit, aszódi okleveles Tündérkönyvtáros

„Nem szeretsz olvasni? Hiszen most is olvasol! Ráadásul pont az én ajánlómat. Ha már elkezdted, kérlek, olvasd végig… lehetőleg a teljes Tündérboszorkány-trilógiát. Meglátod, nem fogod megbánni! Tündérkönyvtárosi becsületszavam adom rá!” – Paraginé Tóth Edina, zákányszéki okleveles Tündérkönyvtáros

„Analfa, add fel! A Jóhegyi Lacik és a Tündérkönyvtárosok nyerésre állnak. Szerintünk mindenképp!” – Kolibri Kiadó


Kolibri, Budapest, 2014
216 oldal · ISBN: 9786155450549
A könyv- és borítótervet készítette: Maros Krisztina 

Karácsonyi ajándéknak tökéletes a trilógia - <beszerezhető itt>!

Helyszín: Szigligeti Alkotóház
Szerintem:


Rendhagyó módon nem Budapesten, hanem Szigligeten fejeződik be a Békés utcai 5.d története, illetve kivételesen nem övék a főcsapása a könyvnek! Nagyon meglepődtem, amikor rádöbbentem, hogy ki utazik a kék Trabantban és kikkel együtt fog együtt lakni.


Picit aggódtam is, hogy nem fog felbukkanni Jóhegyi Laci, Lengyel Sári és Dóri, Ignác, Spenót, Ágica és - jaj nekem! - mihez kezdek Klott Gatya Kálmán és Aranka nélkül?!


Kedvencem: Trabisti kétüteműje
Nem árulok el nagy titkot, hogy előkerülnek és belebonyolódnak a Szigligeten történő furcsa eseményekbe, de felbukkannak nagy örömömre a Mucik is és VÉGRE Analfát is megismerhettem! Azzal sem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy régen voltam ilyen szomorú egy utolsó kötetnél… egészen a szívéhez nő az Olvasónak!


Igazán élveztem a Balatont és a kínrímeket, tetszett a szérum ötlete, a Mucivá változás, a szerelmespár egymásra találása, Klott színjátéka. Nagyon sajnáltam a könyvtárat és a könyveket az elején, de összességében imádtam a befejezést. 


Rejtélyes, humoros, csavaros és választékos történet – ez utóbbiról Jóhegyi Laci gondoskodik, a többiről pedig Bosnyák Viktória!


Találós kérdés:

Milyen Muci az írónő? 

… 

Hát ál-Muci!

(Aki nem értené, az járjon utána – és mielőbb olvassa el ezt a történetet.)



Az én gondom ezzel a trilógiával csak annyi, hogy – mint minden trilógia, – csupán háromrészes…


Olvasnám még!


Hiányozni fog a Békés utcai 5.d, pardon!, már Békés utcai 6.d. könyves, kedves, tündérkönyvtáros történetei. A kézhez kaparintása után azonnal nekiálltam a trilógia befejező részének, aztán – sajnos – egész gyorsan a végére is jutottam. Kettőt pislogtam és már a Bónuszfejezetet olvastam meglepődve, hogy véget ért a szigligeti nyaralás.


Értékelés: 5



Bővebben:


Kicsoda a könyv főszereplője?


A történet formabontó! Hihető? Nem? Pedig így van! Abszolút meglepő és formabontó módon a könyv főszereplője maga a történet írója és abban a világban játszódik, ahol kiadták az első két részét a történetnek. (Az már csak bónusz, hogy Bosnyák Viktória más kedvenc magyar íróimmal nyaralt együtt! De vigyorogtam, amikor megfejtettem egyiküket, másikukat!)


Bosnyák Viktória
Az tény, hogy a könyvben szereplő ikerlányokat (Lengyel Dóri és Sári) az írónő a valóságból adaptálta a történetbe a saját gyerkőcei nyomán, hiszen a könyveket is a maguk örömére írta, de ki hallott már olyat, hogy az írónő magát is beleírja a sztoriba?


Márpedig nem Analfa szemszögéből olvasható a történet (ahogy a második rész sem Klott Gatya és az első rész sem Aranka, a tündérkönyvtáros szemszögében olvasható), hanem maga Bosnyák Viktória meséli el a szigligeti alkotói szabadságának történetét!


A borító


Egyszerűen csodaszép a borító kívül-belül, bár végiglapozva a könyvet a jobb oldalszéleken egy kóbor legyecske mászkál fel ’s le. Közben röhög! Értetlenül néztem a legyet, aki azt írta, hogy hihihi és hehehe, de mindegyik könyvben van valami lapogatós különlegesség, így vártam, hogy mikor derül ki mire fel a légy!


Egyébként csodaszép egymás mellett a három kötet, ráadásul mindhárom könyv leg- a maga módján. A legaranyosabb könyvtáros sztori a Tündérboszorkány, a legcsavarosabb az utolsó rész, de a legkedvencebbik könyvem mégis a második kötet, a Klott Gatyáról szóló.


Saját kép - ilyen szépek együtt!


Idézetek:


Te is a betű embere voltál. Sosem láttalak olyan elégedettnek, mint akkor. Azóta sem voltál olyan boldog, ismerd be! Tudom, mit érzel. Hiszen majdnem ötszáz éve nem olvasol. Nem ismerheted a Micimackót, az Egri csillagokat, a Május 35-öt, a Harry Pottert… Reggelig sorolhatnám. Hogy tudsz így élni, te szegény?




Szigligeti Vár
– Kérdezzük meg, hogy „mikortól, miért, hová?” – mondta az egyik.
– Nem. Azt kérdezzétek, hogy „merre, meddig, hány méter?”! Világos?
– Igen – bólogatott a másik. – „Mitől, miért, ki hányt?”
– Hú, de nehézfejűek vagytok! Felírom nektek egy cédulára.
– Ezt kikérem magunknak! – mondta az egyikük, de mindketten sértődötten néztek rám. – Az Füsthy Ella meg a Bella volt, akiknek büntetésből meg kellett tanulniuk olvasni
– Igen! – így a másik. – Mi rendes, becsületes analfabéták vagyunk!




Ott álltunk a sok ezer kötet fölött, melyek egy része siralmas állapotban volt. Az ifjúsági regények kupacai alatt pocsolyák álltak, mintha bepisiltek volna.
– A gyerekkönyveknek még pelenka kell – jegyezte meg Dani, a költő.




❂❂❂❂❂

Létezik egy "Könyv - Tündérboszorkány" nevű Pinterest tábla, 
ahol a könyvekhez tartozó gyűjteményem van.


❂❂❂❂❂


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése