2014. december 1., hétfő



Sir Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája (Sherlock Holmes 6.)



„Ezek az élet igazi drámai pillanatai, Watson! Lépések közelednek felénk, valaki belép az életünkbe, s mi még csak nem is sejtjük, mit rejteget az iszákjában, jót-e vagy rosszat…”

Ide tartozik az ifjú Sherlock Holmes-ról írt bejegyzésem.
A.C. Doyle: Sherlock Holmes bejegyzéseim: 1., 2., 3.4., 5.

Fülszöveg:
Az egyik legnépszerűbb Sherlock Holmes-történet!
Egy nap vidéki körorvos keresi fel Sherlock Holmest, a híres detektívet Baker Street-i otthonában. Beszámol páciense és barátja, Sir Baskerville, halálának különös körülményeirõl. Látogatása során elmeséli azt az évszázados legendát, amely szerint a Baskerville családot szörnyû átok sújtja: valamennyi leszármazottjára véres, borzalmas halál vár; a ködös és kietlen lápvidéken egy ördögi lény ólálkodik, arra várva, hogy lecsapjon áldozatára.
Holmes megbízza hű segítõtársát, Dr. Watsont, hogy kísérje el az ifjú örököst Baskerville Hallba és segítsen fényt deríteni a rejtélyre. A komor kastély és a körülötte elterülõ kihalt pusztaság mintha valóban természetfeletti titkokat rejtene.
Csakhogy Sherlock Holmes szerint a nyomok bűntényre utalnak…
Egyéb meglévő kiadás:
Ifjúsági, Bukarest, 1967 / 228 oldal · Fordította: Árkos Antal

Az általam olvasott kiadás:

Szukits, Szeged, 2001

542 oldal · ISBN: 9639278025 · Fordította: Ádám Szilvia, Árkos Antal, Katona Tamás, Lengyel Miklósné, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Tiborszky Péter
Szerintem:
A BBC adaptációban ez az egyik kedvenc Sherlock történetem, szóval nagyon-nagyon vártam ezt a regényt!

Hamar koppantam.

Lényegében nincs sok közük egymáshoz: van örökös, van halott, van pokolkutya és Sherlockék nyomoznak… Ennyi! Szerencsés volt, hogy teljesen más a könyv verzió, így új volt az egész történet!

Izgalmasnak tűnt ez a rész és beváltotta a hozzáfűzött reményt! Nem csak izgalmas, de fordulatos és fondorlatos történet! (Nem véletlenül az egyik legfelkapottabb Holmes-sztori.) Nagyon tetszett! Az utolsó fejezeteknél már tűkön ültem.

Amit azonnal tudtam: ki áll magányosan az éjszakában a sziklán.

Kedvenc a regényből: WATSONKÁM?! Watsonkám! Imádtam! 

Akármennyire aggódtam is, mindig elvigyorodtam, ahányszor Sherlock benyögte. (Hozzátenném, hogy lényegesebben szimpatikusabb, mint a „kedvesem” vagy a „drágám” volt valamelyik előző sztoriban.)

Értékelés: 5
Részletesebben:
Dartmoor
Bevallom, hogy ha én élnék ott, akkor a pereskedő szomszédot „rejtettem volna bele” az ingoványba! Persze ez csak egy kósza megjegyzés, nincs köze a cselekményhez. Felháborító a kis öreg.

Különösen tetszettek a mellékszálak, amik jól összezavarták a dolgokat! Nagyon türelmetlenül vártam már, hogy minden kiderüljön és tudjam, hogy melyik rész ki(k)hez tartozik.

Watson levelei

Mivel Holmes előreküldi barátját nyomozni, így Watson kénytelen levélben megüzenni a történteket Holmesnak! Tetszettek a levelek, izgalmasak voltak. Csak furcsa, hogy Watson naplóját olvasva bemásolta a leveleit. Eleve az ő írását olvassuk, amibe beleírja a saját írásait?! Így sem jártam még, ha nem nézem az SZJG-s Reni naplóját, amibe bemásolja az MSN beszélgetéseit… (Talán nagyítóval se találhatunk több közösséget a két műben, műfajban!)

Sir Henry

Hamar megkedveltem az amerikait, aki még sosem volt „otthon”. Valahogy nem kötöttem össze a dolgokat és annyira elmerültem a sztoriban, hogy nagyon pofára estem, amikor rádöbbentem, hogy félteni kell, hisz’ meghalhat! Onnantól végig rettegtem a testi épségéért, drukkoltam az életben maradásáért. Egy ízben megfagyott a vér az ereimben! (Mázlimra akkoriban még nem volt divat meggyilkolni a főszereplőket.)

Watsonért csak azért nem aggódtam (pedig lett volna rá okom!), mert ugye ő írta meg a történetet – később.

A szerelmi história kikerekedésekor csak fogtam a fejem, hogy HÚHA-HÚHA! Ritka az ilyesmi Holmes novellákban. (Nem számítva Watsont és a nejét.)

Idézetek:
– Én mindeddig csupán e világi esetekre korlátoztam tevékenységemet – mondta. - A magam szerény módján küzdöttem és küzdök a gonoszság ellen, de hogy magát az ördögöt próbáljam nyakon csípni, ez eddig eszembe sem jutott. Azt azonban el kell ismernie, Mortimer, hogy a lábnyom reális valami.
- A mondabeli kutya is elég reális volt ahhoz, hogy átharapja egy férfi torkát, ez azonban mit se változtat pokolbeli mivoltán.
– Látom már, hogy fizikusból metafizikussá akar átvedleni, doktor Mortimer.

Az én működésem kizárólag arra korlátozódik, hogy mit tett valaki a múltban és mit tesz a jelenben, de hogy valaki mit fog a jövőben tenni, ezzel nem foglalkozom.

– Szép kis örökségbe keveredtem! Üröm az öröm mellé – sóhajtott, miután befejeződött az előadás. – A kutyáról persze én is hallottam eleget, kicsi koromtól kezdve. Tekintve azonban, hogy igazi családi história, sosem vettem komolyan. Ami azonban a nagybácsim halálát illeti, ez egy kicsit megzavart. Még mindig szédülök tőle. De úgy látszik, még maguknak sem sikerült tisztázniuk, kire tartozik ez az ügy: rendőrre-e vagy papra?

☠☠☠☠☠
A képek a „Sherlock Holmes Thing's” Pinterest táblámról és a „Oh my Sherlock...” nevű WeHeartit gyűjteményemből származnak, ott többet megtudhatsz róluk és további képek várnak. Különféle „The Hound of the Baskervilles” borítók a GoodReads-en.

☠☠☠☠☠

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése