2014. november 20., csütörtök



Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa (A Végzet Ereklyéi 5.)



„Akartam ezt. Soha nem akartam mást, csak hogy így éljek veled, hogy így legyünk együtt. Mit gondoljak, amikor a legrosszabb dolog, ami valaha történt velem, beteljesíti a leghőbb vágyamat?”

<A Végzet Ereklyéi sorozat: CsontvárosHamuvárosÜvegváros, Bukott angyalok városa>
<A Pokoli Szerkezetek trilógia: Az angyalA herceg és A hercegnő>
<Bane krónikák: 1-2. és 3-4.>
Fülszöveg:
{
Mi az az ár, ami még a szerelemért is túl magas? Amikor Jace és Clary ismét találkoznak, a lány elborzadva tapasztalja, hogy szerelmét és gonosz bátyját Lilith varázslata egymáshoz köti. A Klávé célja megölni Sebastiant, de lehetetlen anélkül végezni az egyik fiúval, hogy a másiknak ne essék bántódása. Alec, Magnus, Simon és Isabelle tündérekkel, démonokkal meg a könyörtelen Vasnővérekkel alkudozik, Clary pedig veszélyes játszmába kezd. A tét nem csak a saját élete, de Jace lelke is egyben. De bízhat-e még a fiúban egyáltalán?
Szerelem. Vér. Árulás. Bosszú. A Végzet Ereklyéi lélegzetelállító ötödik darabjában közelítő sötétség fenyegeti az árnyvadászokat.
{
Eredeti mű: Cassandra Clare: City of Lost Souls
Eredeti megjelenés éve: 2012
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
506 oldal · ISBN: 9789633730751 · Fordította: Kamper Gergely
{

Szerintem:
{
Elértem arra a pontra, ahol kétfelé szakadok. Az egyik részemnek tökéletesen elég volt az első három kötet, az alaptrilógia, de a másiknak meg örül a szíve, hogy még többet olvashat Simonról, Izzyről, Magnusról, Alecről, Jordanről és Maiaról! Oh, hogy nem említettem Jacet és Claryt? Nem véletlen… Az ő happy endjükkel boldog lettem volna már két kötettel ezelőtt.

Szerintem ez a rajongóknak készült, akik nem tudnak elszakadni a kedvenceiktől, és ha azt nézzük, hogy fanfictionöket írt eleinte az írónő, akkor nem is olyan elvetemült ötlet. Szóval rajongói folytatást írt egy alapvetően működő trilógiához. Mázlijára a jogok nála vannak, így kiadathatta. (Ha innen nézem, akkor abszolút megértem a folytatásokat. Nekem is vannak nem hivatalos, de jobban tolerált Harry Potter befejezéseim, bár azokat nem Rowling írta…)

Amennyire nem értékeltem Simon humorát és amennyire nem bírtam Alecot az első könyvekben, most annyira már csak miattuk olvastam tovább! Végre nem mellékszereplők, hanem az igazi történések velük, általuk történtek! Megszerettem Simon bugyuta beszólásait, aggódtam Alec miatt. Mindezt úgy, hogy Jace és Clary mellékszállá vált a szememben… pedig az sem lenne rossz, csak már agyon van csavarva, túl van gondolva és már erőltetett az egész. 


Miattuk (és a csodaszép borító miatt is, bár MALECnek jobban örültnék) nem 3-3,5, hanem 4 csillagos az egész. Ez van, a rajongók felfelé kerekítenek. Azért most is ment a cidri, hogy melyik kedvencem sérül meg, éli túl a részt! 

Értékelés: 4
Merengések:
{
A Szörnyeteg

A Gonosz Ember, avagy a Szörnyeteg - ki hogy nevezi -, nem egy állandó állapot. Ezek a Gonoszok is lehetnek boldogok a reggeli kávézás közben, nevetgélhetnek a szeretteikkel átlag reggeleken. A gonoszságuk nem egy folyamatos állapot, amely kitölti életük 100 %-át. Persze ebbe az átlag ember nem gondol bele és ha találkozik az eseménnyel, akkor rettenetesen szúrja a szemét.

„Ha kell, felégetem az egész világot, hogy megkapjam, amit akarok.”

Mindenesetre rettenetesen idegesített, ahogy Clary fejezeteken átívelőn merengett ezen. Persze, szörnyű, de belegondolva logikus! Ilyesmikre gondolok, amikor túlgondolásról beszélek a kötet kapcsán. Logikus, hogy valaminek velük is történnie kellett, amíg a többiek története haladt, de ennek a sztorinak is volt egy titokzatosabb szála, ami jobb volt, mint a merengések a Gonosz Emberek túlzottan átlagos boldogsága és felszabadultsága felett… 


Nagyon tetszett

Valamilyen szinten a kötet hiánypótló, kár lenne, ha nem írta volna meg Cassandra Clare. Nagyon sok aranyos, humoros kis rész van benne, a fanoknak szól a kedvenceikről. Bónusz adalékok.

Imádtam Izzy és Jordan részét, amikor komolyan aggódtam Jordanért, viszont örültem Isabelle felismerésének. Drukkoltam Maiának és Jordannek, összességében remélem, hogy a Preator Lupus –szál is tovább bonyolódik.

A Vasnővérek elég régen izgatnak már, mert a Néma Testvéreket nagyon izgalmasnak találtam (Zakariás testvér ). Örültem, hogy beleshettünk picit a kulisszák mögé, de reménykedem abba, hogy jobban rálátunk majd az ő életükre is. Szent Kleofás nővéren elbőgtem magam… kihagyhatatlan!

…és Simon. Komolyan oda voltam érte ebben a részben! Az esti mese Izzynek, az önfeláldozása, a beszólásai…! Pedig olyan semmilyen volt az első részekben! Abszolút nem értettem, hogy mi ez a marha nagy felhajtás körülötte (túl sok blogger és moly ismerősöm Simonozott folyton…)! Két kedvenc részem is van vele ebben a részben: Azazel és Rebecca. Jól esett olvasni és sikeresen meglepett az írónő ezekkel a végkimenetelekkel. 
<SPOILER!>
Az utazó lakás

Velence, Prága, Párizs… imádnám magát a lakást és nagyon szívesen laknék benne, de a koncepciót pár helyről hallottam már. Először A vándorló palota című anime / könyv által, majd Andrea Cremer – Nightshade sorozatában találkoztam a helyváltoztató, költöző élőhelyekről.
<SPOILER vége>
Idézetek:
{
– Előbb szúrnám ki a szememet egy villával, mint hogy kiadjam a titkaidat – mondta, aztán nyugtalanul pillantott a lányra. – Várj egy percet! Gondolod, hogy szükség lehet rá?

{
– Hogy mitől lettél meleg? – hitetlenkedett. – Alec, ezt nem is mesélted.
– Remélem, azt felelted, hogy megcsípett egy melegpók – mondta Simon.
Magnus felhorkant, Isabelle viszont értetlenül nézett.
– Olvastam Magnus képregényeit – jegyezte meg Alec –, tudom, mire célzol. – Halvány mosolyra húzódott a szája. – De akkor, ez azt jelenti, hogy a testméretünk arányában elkaptam a póktól a melegségét?
– Csak ha nagyon meleg pók volt – felelte Magnus, aztán felkiáltott, ahogy Alec ököllel vállon ütötte. – Aú! Oké, nem érdekes.

{
– Basia coquum – mondta Simon. – Vagy mi is a mottójuk.
– Igazából Descensus Averno facilis est. Pokolra szállni könnyű – helyesbített Alec. – Te azt mondtad, hogy „csókold meg a szakácsot”.
– A fenébe! – szólt Simon. – Tudtam, hogy Jace csak szívat.


{{{{{


{{{{{

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése