2014. november 24., hétfő



Anitiger - Könyvmolyok Problémái BookTag

 
A book tagre Lexa (@lexa24) hívott meg a Thinking About You bloggere, az ő írása <itt> olvasható. Bevallom, hogy kicsit el vagyok ugyan csúszva bejegyzés szinten, de mégsem Az ezüsttrón (by C. S. Lewis) értékelését hozom, hanem ezt a taget. Nagyon jópofa, bárkinek szívesen tovább adom, akinek kedve szottyan kitölteni!

Ebből következik, hogy bár mindenkit szívesen megvendégelek, aki egy kicsit is elkötelezett a könyvek iránt, ezúttal nem tervezek meghívni senkit.

Szóval, íme, szeretettel hoztam nektek egy bejegyzést a könyvekről és az olvasóikról:

<Könyvmolyok Problémái Tag>


1. Körülbelül 20.000 könyv van az „Elolvasni” listádon. Hogy a fenébe döntöd el, hogy mit olvasol el legközelebb?

Általában 2-3 hónapra, de min. 1 hónapra előre tudom, hogy mit fogok olvasni. Megterveztem őket a kihívásokhoz! Azért ez jelentősen lecsökkenti a könyvespolcom előtt töltött álldogálási időmet (bár így is szoktam „csak úgy” ott állni és nézegetni őket).
Persze nagyon hangulatember vagyok. Ha valami magához vonzz, akkor nem állok ellen és mindent félretéve elolvasom soron kívül!

2. Már elolvastad, több mint a könyv felét, de egyszerűen nem tetszik neked. Abbahagyod, vagy folytatod?

Nagyoooooooon energiavámpír könyvnek kell lennie és nagyon időszűkében kell lennem, hogy egy könyvet ne fejezzek be. Szerencsére általában tetszik, amibe belefutok és megveszem – talán Hugh Lauri: A balek az a könyv, amit megvettem és kétszer is nekiálltam, de hamar abbahagytam. Általában a kölcsönkönyvek és a meglepi könyvek nagyon lutrik nálam, félve is adnak az ismerősök könyvet a kezembe.

3. Közeledik az év vége és oly közel, mégis távol vagy az olvasási kihívásod teljesítéséhez. Megpróbálsz felzárkózni, és ha igen, akkor mégis hogyan?

Olvasok, olvasok. Emiatt mostanság ritkábban játszom, kevesebbet netezem. Persze így is (jó) pár kihívásról le kellett jelentkeznem… Például olyan kényelmesen olvasgatom a Sherlock Összes 1-et, hogy az SH Összes 2-re alig marad 1 hónapom (és persze akad még néhány könyv, amit idén el szeretnék olvasni).

4. Egy könyvsorozatnak, amit egyszerűen imádsz, a borítói. Nem. Egyeznek!!!! Hogy birkózol meg ezzel a szörnyűséggel?

Nem tudom, nem szoktam ilyesmivel foglalkozni… szeretem a szép borítókat, de teszem azt: nem érdekel, ha a Jane Austenjeim nem mind Lazisok, viszont az első két Bane krónikám keménytáblás, a többi puha vagy puha lesz. Nem érdekel. Viszont az utolsó Narniát mindenképpen M&C kiadásban fogom beszerezni…
Inkább filmes borító ellenes vagyok!

5. Mindenki imádnak egy könyvet, amit te egyszerűen ki nem állhatsz. Kivel osztod meg az érzéseidet?

Anyuval, Zsuzsómmal, Nagyimmal, akárkivel, akit éppen érdekel a téma vagy végighallgat. Nem vagyok sértődékeny, viszont nagyon őszinte ember vagyok – bátran megmondom a rajongónak is, ha nem tetszik. Nem érti, de ezt csak elfogadni lehet. Nem? Én sem értem, ha valaki nem szereti vagy – ne adj Isten! – nem is olvasta a Harry Potter könyveket! Elfogadom, mindenkinek más az ízlése.

6. Nyilvános helyen olvasol éppen és hirtelen elkezdesz sírni a könyvön. Mihez kezdesz magaddal?

Így sem jártam még… Igazából bőgető-könyvet nem is szoktam nyilvánosan olvasni, de szerencsére sírni sem nagyon szoktam könyvön.

7. A folytatása egy könyvnek, amit nagyon imádtál, éppen most jelent meg, de már nem emlékszel mindenre az előző részből. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy inkább nem olvasod el ezt a folytatást? Keresel valami összefoglalót róla az interneten? Esetleg elkezdesz bőgni a frusztrációtól?!?!!

Nem bőgök… nem keresek összefoglalót sem. Vagy újraolvasom az egész előző részt, vagy csak az utolsó pár fejezetet. Az utóbbitól általában minden be szokott ugrani.
 

8. Nem akarod senkinek, ismétlem, senkinek kölcsönadni a könyveidet! Hogyan utasítod vissza udvariasan az embereket, mikor kölcsönkérnek tőled egyet?

Ami nincs szem előtt azt nem lehet kölcsönkérni, nemde bár? Van nem kölcsönadós polcom… minek titkoljam? Egyébként is csak megbízható embernek adok kölcsön, aki nem eszik bele, nem töri meg, nem gyűri és nem hajtogatja.

9. Ebben a hónapban már 5 könyvet kezdtél el és egyiket sem fejezted be. Hogyan lépsz túl ezen a „nem olvasási időszakon”?

Addig keresgélek, amíg egy könyv le nem köt!

Inkább egyszerűen eltereli valami a figyelmem az olvasásról, az éppen olvasott könyv(ek)ről. Egy új évad a kedvenc sorozataimból, horror-gameplay face-reaction youtuberek új videói, valami izgi számítógépes játék… hangulatember vagyok.

10. Nagyon sok könyv jelenik meg, amikért szinte haldokolsz, hogy elolvashasd. Hányat fogsz ezek közül megvenni?

Jó kérdés… elsősorban megnyerni szeretem a könyveket! Aztán ott a könyvtár és a barátok polcai. Igyekszem a kedvencekre szűkíteni a beszerzési listámat (Hamilton, Fable, Moore, Clare).

Mikor nem tudok ellenállni? Amikor szembejönnek az antikváriumok, az ABCs polcok és a hatalmas (online) akciók. Ilyenkor kerül az „egyéb” is a polcomra.


11. Miután megvetted a könyvet, amire annyira vágytál, körülbelül mennyi ideig csücsülnek a polcodon mire elolvasod őket?

Változó. Aznap vagy másnap nekiugrom, de előfordult már több, mint féléves pihengetés is.

Köszönöm a figyelmet!

A képek a BOOKISH pinterest táblámról vannak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése