2014. október 11., szombat



Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (Vándorsólyom kisasszony 1.)



„Régen arról álmodoztam, hogyan menekülhetnék el hétköznapi életem elől, csakhogy az életem sosem volt hétköznapi. De nem vettem észre, mennyire rendkívüli.”


Fülszöveg:

Egy rejtélyes sziget
Egy elhagyott árvaház
Egy különös fényképekből álló gyűjtemény

Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című felejthetetlen regényben, amely a fantázia és a fotográfia elegyéből kever izgalmas olvasmányt. Történetünk kezdetén rettenetes családi tragédia indítja útnak a tizenhat esztendős Jacobot egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy Vándorsólyom kisasszony gondozottjai nem csak különlegesek voltak, de talán veszélyesek is. Lehet, hogy nem véletlenül száműzték őket egy kietlen szigetre. És valamiképpen – lett légyen ez bármilyen valószínűtlen – talán még mindig élnek.
Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat.


Eredeti mű: Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children / Eredeti megjelenés éve: 2011
Kossuth, Budapest, 2011 / 352 oldal · ISBN: 9789630968829 · Fordította: Gálvölgyi Judit



Szerintem:

Alig vártam, hogy erre a könyvre kerüljön a sor! Engem első pillantásra megvett már az angol kiadás is - a borító, a betűtípus, a cím és az író neve –, szó szerint ugráltam, amikor rádöbbentem, hogy kiadták magyarul is! 

(Ráadásul idén kiadták a folytatását, a Hollow City-t Üresek városa címmel.) Nem mondanám, hogy ijesztő vagy klasszikus ifjúsági regény. Eléggé besorolhatatlan, különleges a maga nemében. Rengeteg megoldás, fordulat, befejezés, lehetőség futott végig a fejemen, amíg elolvastam a könyvet, de még csak a közelében sem jártam a történetnek, amit Ransom Riggs leírt. Nem megjósolható vagy kitalálható a sztori!

Szeretem a cirkuszos cuccokat, rajongok a rémséges dolgokért vagy rémségekért. Abszolút bejöttek a nem hétköznapi, furcsa fotográfiák a könyvben. Hallottam már inspiráló képekről, de öröm volt egy olyan könyvet olvasni, amit sok-sok fénykép alapján írtak meg és állítottak össze!


Értékelés: 4,5




Spoileresebben:
A főszereplő: Jacob, egy 16 éves srác, akinek maradandó károsodást okoztak a nagyapja történetei. Illetve hát hatalmas mértékű befolyást gyakorolt az életére a nagyapja, így kerek, mert mind Jake múltjára, mind a jelenére rányomták az öreg dolgai a bélyeget.


A szigetlakók tájszólása is tetszett. Akármilyen komor témáról volt szó, rajtuk csak mosolyogni tudtam. (Náluk azért előfordultak csúnya szavak is, amik életszerűvé tették a beszélgetéseiket.)



„(…) Fizetek mindenkinek egy rundot, ha a boncolásnál nem az gyün ki, hogy picsa részegen aszt se tutta, hun van.
– Ahho’ penig ugyancsak be köllött seggelnie – mondta a halász. – Vihar közeledik, az időjós aszonta, ménkű nagy lesz. Egész évben nem vót ekkora.
– Az időjós – csúfolódott Kev. – Az a hülye pöcs asztat se tuggya, mostan esik-e.”




Spekulációim: 

Ki másra, mint a pszichiáterre gyanakodtam volna? Túl előzékeny és hiszékeny volt a betegével. Melyik terapeuta mondaná egy kezelés alatt álló embernek, hogy Tessék, menj egy másik kontinensre, hátha ott megtalálod a megoldást a gondjaidra?!


Egyébként haláli a srác szövege. A kedvenc részem, amikor azt firtatja, hogy a szülei annyira adnak a doki tanácsaira, hogy csináltathatnának „Mit tenne Golan?” –karkötőt maguknak. (Gondolom, úgysincs nekik What Would Jesus Do?-s példányuk…)


Szeretném elolvasni a második részt, jó lenne, ha elkészülne a film verziója és alig várom, hogy a kezem közé kaparinthassam a Graphic Novel verzióját! (…amit egyébként Cassandra Jane rajzolt!)




Érdekesség – A mozifilm:

Nos, annyit tudni róla, hogy Tim Burton fogja rendezni és 2015-ös filmként jegyzi az IMDb - Link. Nos mivel a rendezőt imádom, rossz tuti nem lesz, ha megvalósul a projekt. Ugyanakkor reménykedem benne, hogy a kedves feleségét, Helena Bonham Carter-t fogja felkérni Vándorsólyom kisasszony szerepére!




A könyv trailere:



Idézetek:


– Akkor a kisasszony volt ma reggel a szobámban? – kérdeztem. – A karvaly? 
– Sólyom – javított ki. – Vándorsólyom, természetesen. 
– Tehát igaz! – kiáltottam fel. – A kisasszony a Madár! 
– Ezt a becenevet tűröm, ám nem támogatom – felelte.



Arra gondoltam, hogyan vették el a nagyapámtól a családját, és emiatt érezte apám úgy, mintha nem lett volna apja, és hogy emiatt most akut stressztől és rémálmoktól szenvedek, és egyedül ülök egy omladozó házban, és forró, ostoba könnyekkel áztatom az ingem. És mindennek az oka egy hetven évvel ezelőtti baj, amely úgy maradt rám, mint valami mérgező örökség és olyan szörnyek miatt, akikkel nem küzdhettem meg, mert már mind meghaltak, nem megölhetők, nem megbüntethetők, nem felelősségre vonhatók. Nagyapám legalább beállt a seregbe, és harcolt ellenük. Én mit tehettem?





✪ ✪ ✪ ✪

A képek a „Könyv –Vándorsólyom kisasszony” nevű Pinterest táblámról származnak.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!

✪ ✪ ✪ ✪

1 megjegyzés:

  1. Én sajnos eddig még nem tudtam elolvasni a könyvet, de az előzetest, és a könyv bemutatót is látva, nagyon felkeltette az érdeklődésemet. :) Remélem egyszer én is hozzájutok ehhez a műhöz. :D

    VálaszTörlés