2014. október 23., csütörtök



Nyáry Krisztián: Így szerettek ők (Így szerettek ők 1.)



„Tavasz nyíltán kéz a kézben megyünk haza.”
- Benedek Elek: Édes Anyaföldem


Fülszöveg:
Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.

40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.
Corvina, Budapest, 2012 / 132 oldal · ISBN: 9789631360981

Szerintem:

Döbbenetes tény: a könyvben csupán 3 db hibát találtam és mind a 108. oldalon van („egy-kori”, „szerep-lőként”, „másod-unkatestvér”). Ennyi! Ez csak azért érdekes, mert egy ennyire igényes kiadványban nagyon feltűnő! Csodálatos a borító, nagyon jól válogatottak a képek és az idézetek (versek, irományok, levelek, satöbbi.). A 3-4 oldalas szerelmi összefoglalók változatosak: találtam szörnyű, szánalmas, átlagos, szép, szomorú és különleges kapcsolatokat is.

Az író
A legmaradandóbbak: Böhm Aranka és Vajda János volt. Amennyiben a maradandót úgy vesszük, hogy annyira elképesztettek, hogy utólag is meg tudnám őket fojtani egy kanál vízben… Rémes emberek! Szegény Karinthy Frigyes, szegény Bartos Róza!

Az irománnyal kapcsolatban sokfélék az érzéseim, mert egyszerre érzem irodalmi bulvárnak és olyasminek, amit 10 éve kellett volna olvasnom – iskolában, a tankönyv kiegészítőjeként. Nem szokott érdekelni, hogy ki, kivel, mit, mikor és kinek a háta mögött: nem érdekel a bulvár sajtó! Én vagyok az, aki ha Blikket fog, akkor csak a Garfield erejéig teszi… Mégis úgy éreztem, hogy annyi évet töltöttem ezekkel az írókkal és költőkkel, akiket évekig tömködtek le az irodalom órán a torkomon, hogy kíváncsi lettem. Régi ismertségünkre való tekintettel picit belemásztam az életükbe.

Persze bulvár és igen, magánéletben vájkálás, de ha azt tudnom kellett anno, hogy X dátumtól – Y dátumig élt és közben mit csinált, mit írt (jobb-rosszabb esetben érdemes-érdemtelen verseit be kellett magolnom, rémes-csodás írásait el kellett olvasnom), akkor jogom van az igazi okokat is ismerni. Márpedig kiderült, hogy ők is az életükből inspirálódnak. (Ugye? Meg mondtam én Madáchnál, hogy az asszonykája Kepler asszonykájának papírra vetült mása!)

Tökéletes kikapcsolódás. Iskolásoknak hasznos, végzetteknek pedig nosztalgia.

Értékelés: 5

Rangsorolt szerelmek:

Nem bírtam ki, hogy ne rangsoroljam be az egyes szerelmeket, ne emeljem ki a szépeket és az igaziakat! Ne borzadjak a szánalmas, szánandó és sorsrontó párkapcsolatokon. A legtöbbjüket szánalmas embernek érzem, de vannak kedvenceim. Egyetlen darab csodaszépet találtam, 5 szívből 11 db akadt, 4 szív 9 párnál fordult elő, míg 3 szívet 5 db-ot osztottam ki. Sajnos 8 db 2 szíves és 5 db 1 szíves kapcsolattal is találkoztam a kötetben. Tanulságos olvasmány, annyi szent. Akárki akármit hallott – igen kevés köztük a követendő példa!

RANGSOROLÁS:

5* ♡♡♡♡♡ - ritka tünemény
5 ♡♡♡♡♡ - érdekes / különleges / Igazi
4 ♡♡♡♡ - szép, de szomorú
3 ♡♡♡ - tipikus / átlagos
2 ♡♡ - szánalmas / megalázó
1 - szörnyű

RADNÓTI MIKLÓS ÉS GYARMATI FANNI -  5 ♡♡♡♡♡

1935-ben
MÓRICZ ZSIGMOND, HOLICS JANKA ÉS SIMONYI MÁRIA - 2 ♡♡

- „Kedves Mária, Ma először írom le a nevét. Ma először írok le egy új női nevet 21 év óta. … Megvallom, szégyellem magam. De mit csináljak, ez úgy látszik, természeti törvény. … Mit gondol, jogos az én tiltakozásom maga ellen, hogy én magába vagyok szerelmes?”

Móricz Zsigmond és Holics Janka, 1905-ben
KRÚDY GYULA ÉS VÁRADY ZSUZSA - 1

VAY SÁNDOR ÉS ESZÉKI EMMA - 3 ♡♡♡

- legmegdöbbentőbb! Nem tudtam, hogy NŐ volt Vay Sándor! érdekes…

MOLNÁR FERENC ÉS FEDÁK SÁRI - 5 ♡♡♡♡♡

- humoros-igazi szerelem

- „Csak most látszik olyan szörnyűnek a korkülönbség. Száz esztendő múlva ő lesz 124, én 152. Ez már igazán nem differencia…”

TÓTH ÁRPÁD ÉS LICHTMANN ANNA - 5 ♡♡♡♡♡

- békés… igazi… egyetlen…

PETŐFI SÁNDOR ÉS PRIELLE KORNÉLIA - 2 ♡♡

KARINTHY FRIGYES ÉS BÖHM ARANKA - 2 ♡♡

- Böhm Aranka rettenetesen kiakasztott, de nem kell félteni Karinthyt sem! Nagyon be tudott szólni és nagyon meg tudta alázni az asszonyt!

KASSÁK LAJOS ÉS SIMON JOLÁN - 1

BABITS MIHÁLY ÉS BONCZA BERTA - 1

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ, HARMOS ILONA ÉS RADÁKOVICH MÁRIA - 2 ♡♡

JÓZSEF ATTILA ÉS VÁGÓ MÁRTA - 4 ♡♡♡♡

MIKSZÁTH KÁLMÁN ÉS MAUKS ILONA - 5 ♡♡♡♡♡

NÉMETH LÁSZLÓ ÉS DÉMUSZ ELLA - 3 ♡♡♡

BALÁZS BÉLA ÉS LENI RIEFENSTAHL - 2 ♡♡

ADY ENDRE, BRÜLL ADÉL ÉS DIÓSI ÖDÖN - 5 ♡♡♡♡♡

Ady és Léda
BENEDEK ELEK ÉS FISCHER MÁRIA - 5* ♡♡♡♡♡

- nekem az ő szerelmük tetszett a legjobban

JUHÁSZ GYULA, SÁRVÁRI ANNA ÉS KILÉNYI IRMA - 2 ♡♡

PILINSZKY JÁNOS ÉS MÁRKUS ANNA - 3 ♡♡♡

LESZNAI ANNA ÉS GERGELY TIBOR - 5 ♡♡♡♡♡

VAJDA JÁNOS ÉS BARTOS RÓZA - 1

SZERB ANTAL ÉS BÁLINT KLÁRA - 4 ♡♡♡♡

 - „Minden jó volna, ha a lelkemet is valami viharállóbb szerkezettel lehetne kicserélni, és ha nem szoktattál volna arra, hogy csak veled, melletted és általad tudjam elviselni az életet.”

MADÁCH IMRE ÉS FRÁTER ERZSÉBET - 2 ♡♡

CSÁTH GÉZA ÉS JÓNÁS OLGA - 1

TERSÁNSZKY JÓZSI JENŐ ÉS MOLNÁR SÁRI - 3 ♡♡♡

NEMES NAGY ÁGNES ÉS LENGYEL BALÁZS - 4 ♡♡♡♡

Jobb szélén Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs
BABITS MIHÁLY, SZABÓ LŐRINC ÉS TANNER ILONA - 2 ♡♡

KÓS KÁROLY ÉS BALÁS IDA - 5 ♡♡♡♡♡

- „hét évtizedes szerelem”

- „Elhatározta, hogy különleges módon kéri meg Ida kezét. Sok hónapos munkával régi pergamenlapokra másolt le nádtollal nyolc székely szerelmes balladát. A lapokat szívekkel díszített keretbe foglalta, és minden történetet saját tusrajzaival illusztrált. Ez volt az első könyve, de Idán kívül senki sem tudott róla, hiszen csak egyetlen példányban készült. A lány igent mondott, majd befejezte a művet: kihímezte a vászonborítást.”

ZELK ZOLTÁN ÉS BÁTORI IRÉN - 4 ♡♡♡♡

Szabó Magda és Szobotka Tibor
GÁRDONYI GÉZA ÉS TÓTH ILONA - 4 ♡♡♡♡

SZABÓ MAGDA ÉS SZOBOTKA TIBOR - 5 ♡♡♡♡♡

- „Szabó Magda sejtette, hogy csak egy az aktuális fél tucatból, de nem bírt ellenállni a férfinak. Az első rámenős közeledési kísérletnél felpofozta Szobotkát. Hiszen ő nyakas debreceni kálvinista lány, nem olyan, mint a fővárosi nők, majd ő megmondja mit mikor lehet. A férfinak ez tetszett és várt.”

GOZSDU ELEK ÉS WEISZ ANNA - 4 ♡♡♡♡

- „Szeretlek, és ha megvernélek, csak virággal vernélek meg, te édes.”

SZENTKUTHY MIKLÓS ÉS EPPINGER DÓRA - 4 ♡♡♡♡

SÁRKÖZI GYÖRGY ÉS MOLNÁR MÁRTA - 5 ♡♡♡♡♡

FEKETE ISTVÁN ÉS PILLER EDITH - 5 ♡♡♡♡♡

NAGY LÁSZLÓ ÉS SZÉCSI MARGIT - 5 ♡♡♡♡♡

FALUDY GYÖRGY ÉS ERIC JOHNSON - 4 ♡♡♡♡

- „Eric, ha már Faludy országába vetette a sors, eldöntötte, hogy megtanul magyarul. Franciául, németül, japánul, oroszul, ógörögül és latinul már tudott, úgyhogy ez sem jelenthetett neki akadályt.

Bekopogtatott a magyar hatóságokhoz, közölte, hogy Budapesten akar letelepedni, és munkát keres. A magyar szervek nem tudták eldönteni, hogy a fiatal amerikai vajon kém vagy csak egyszerűen bolond.”

Eric Johnson és Faludy György
HATVANY LAJOS ÉS KOVÁCS JÚLIA - 4 ♡♡♡♡

TAMÁSI ÁRON ÉS SALGÓ MAGDOLNA - 3 ♡♡♡

♫ ♫ ♫ ♫ ♫
A képek az író és a könyv FB oldaláról származnak. A könyv FB oldala: Nyáry Krisztián: Így szerettek Ők. Az író FB oldala: Nyáry Krisztián.

♫ ♫ ♫ ♫ ♫

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése