2014. október 5., vasárnap



James Dashner: The Kill Order (Útvesztő 0,5)

Fülszöveg:


The prequel to the New York Times bestselling Maze Runner series.

Before WICKED was formed, before the Glade was built, before Thomas entered the Maze, sun flares hit the earth and mankind fell to disease.

Mark and Trina were there when it happened, and they survived. But surviving the sun flares was easy compared to what came next. Now a disease of rage and lunacy races across the eastern United States, and there’s something suspicious about its origin. Worse yet, it’s mutating, and all evidence suggests that it will bring humanity to its knees.

Mark and Trina are convinced there’s a way to save those left living from descending into madness. And they’re determined to find it—if they can stay alive. Because in this new, devastated world, every life has a price. And to some, you’re worth more dead than alive.

Első kiadás: 2012
Olvasott kiadás:
Chicken House, Somerset, 2014 / 352 oldal · ISBN: 9781909489431
Szerintem:

A BEJEGYZÉS EGÉSZE SPOILERES!

Ajánlás: azoknak, akik olvasták már az összes többi részt! Csak időben 0,5. rész, viszont sok-sok csúnyaságot elárul a későbbiekre nézve. Bad, bad spoilers!

A történet:

A sztorit a kb. 18 éves Mark szemszögéből élvezhetjük végig, aki tipikus szomszéd srác, a legjobb barát fajtából. A kb. 17 éves Trina a népszerű, olvasni szerető, szomszéd lány, akibe Mark bele van esve – épp, mint a többi fiú a suliban. Épp mennek hazafelé, amikor elkezdődött az Útvesztőből már ismert Kitörés (itt the Flare) – a fiú álmaiból azt tudjuk meg, hogyan élték túl az azt követő napokat, miként kötöttek szövetségeket / barátságokat. Sajnos Mark nappalai még rosszabbak, mint az éjszakái – a viszonylag békés idők után megindul a vírus terjesztése, ők pedig csapatostul felkerekednek az ellenszerért. Ha van ellenszer…



Főszereplők: Mark és Alec, a veterán katona.

Kitartó mellékszereplők: Trina, a barátnő és Lana, a katonai ápolónő. (A körülbelül 5-6 éves DeeDee-t útközben szedik össze.)

Ez összességében egy furcsa túlélős sztori, jócskán esetlen főszereplőkkel. Bolyongás egy keserves, éhező, poszt-apokaliptikus világban. Persze nem elég, hogy szívás az egész jelenük, még kapnak a nyakukba egy gyorsan mutálódó vírust is…

Bevallom, hogy totál más történetre gondoltam, amikor nekiálltam az előzményregénynek! Azt hittem, hogy Az útvesztőből megismert skacok kölyökkorát, felkészülését mutatja be az író, szóval nagyon hamar pofára estem!

Igazán kegyetlen, fiúknak való könyv.

Igazából főleg számítógépes játékokban szoktam küldetéseket teljesíteni mindenféle kihalt, apokalipszis utáni, zombis-fertőzöttes társaságban. Nos, a könyv végén lévő őrültekkel teli rész az olyan volt, mint egy horrorisztikus túlélő játék…


Amit érdemes tudni a két felderítőről (Mark és Alec) – én ilyen peches és béna embereket még nem láttam! Lopakodás?! Felderítés?! NEM volt olyan akciójuk, amikor ne tűntek volna fel az „ellenfeleiknek”, de tényleg! Egy idő azt vártam, hogy éppen ki szúrja őket ki vagy ki lepi meg a tökéletes búvóhelyükön őket!

Értékelés: 4
Bővebben:

Egy kis kronológia – Az útvesztőhöz képest számolva!
  • 14 éve történtek a Napkitörések
  • 13 éve játszódik ez a történet és ekkor „jelenik meg” a vírus
  • 11 éve vitték el Thomast az édesanyjától
  • 2020 után játszódik az egész, de nem tudni, hogy hány évvel

A történet felépítése:

Prológus – Thomas emlékeit törlik, Teresa végignézi. Útvesztő előtt egy nappal játszódik.

13 évvel korábban

A sztori 1. része – megismerkedünk Markkal és a többiekkel, megismerjük az aktuális életkörülményeiket, aztán nekiállnak rájuk vírust szórni. Első nagy esemény – találkozunk Jedidiah természetimádó, démonellenes hippijeivel (yahoo-k a könyvben). A fiúkat elkapják, a lányokat elrabolják.

A 2. nagy szívás – Mark és Alec betörnek „kémkedni” a Bergek (léghajósok) bázisára, ahol majdnem elkapják őket. A lányok természetesen nincsenek ott, így elkötik a léghajót, pár WorkPaddal és valami szuper puskával együtt indulnak tovább.

3. kavarc a történetben – rábukkannak a lányokra, betörnek értük egy kattantakkal (fertőzöttekkel) teli ŐRÜLTEKHÁZÁBA (!), ami döbbenetesen ijesztő volt számomra. Aztán… nem mesélem el a könyv végét.

Epilógus – 2 évvel később (azaz 11 évvel Az útvesztő előtt) – bőghetünk mint az ovisok, mert Thomast elviszik az édesanyjától.

Személyeskedés:

Mivel imádok a tévé háttérzajaira olvasni, így a South Park-ból Mr. Mackey (az iskolai pszichomókus) hangja szólalt meg a fejemben ahányszor szóba került a megbetegedéssel járó fejfájás / migrén.

„A hang a fejben rossz, értem? Az agyrágó bogár pedig még rosszabb. Értem?!” – kb. így. Ez van, szívtelen dög vagyok!

Idézetek:
They hadn’t heard much from the pair, but Mark didn’t like the sound of it. “The Flare. He said they’ve started calling it the Flare. The virus.”
“Yeah.” Alec lit up the workpad again. The glow revealed his face—the face of a man who looked as if he’d never smiled in his life. All sags and creases. “That can’t be good. If something has a nickname, that means it’s big and being talked about. Not good at all.”
(Chapter 32)
The owner—evidently a guy named Randall Spilker—had felt no need for a password, and the home station popped up immediately.
He spent the next half hour perusing useless information. Mr. Spilker loved games and chat rooms.
Mark was almost ready to give up, thinking the guy had merely used the device as a toy, when he finally discovered some hidden work files.
Folder after folder revealed nothing. But Mark finally hit the jackpot in a place most people would never have had the patience to find. It was a folder, marked as plainly as the rest, practically lost within a list of a hundred others that were empty.
It was titled KILL ORDER.
(Chapter 60)
“I have a few other friends in here,” he says. “Left them to go look for food, learn some things. I’ve worked with Lana for years and years. We were contractors for the defense department—she’s a former soldier, like me. Army nurse. The others are strays we picked up. You two max us out—we can’t take one more or we’ll never make it.”
“Make it where?” Mark asks.
“To the world above,” Alec replies, the last thing Mark expected to hear. “Back into the city, as hellacious as it may be. As long as we stay inside for a while, we should be okay. But we have to get up there before the waters flood this place and kill us all.”
(Chapter 19)

☢ ☢ ☢ ☢ ☢
A képek a „Könyv – MazeRunner” nevű Pinterest táblámról származnak.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!

☢ ☢ ☢ ☢ ☢

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése