2014. október 23., csütörtök



Jane Austen - Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik



„Kizárt, hogy még most is szeressen, kivéve, ha attól állt be lényegi változás a viselkedésében, hogy nekirúgtam a komódnak a hunsfordi párharcunk során.”


Fülszöveg:

A klasszikus tizenkilencedik század eleji románc – most durván erőszakos zombidúlással

Titokzatos vírus harapódzik el Angliában: a halottak életre kelnek és tisztes polgárok életét fenyegetik.

A Bennet-lányok igazi kardforgatók, mesterei a keleti harcművészeteknek, és Mr. Darcy sem csak egy jó parti, hanem rengeteg élőhalott eltakarítása fűződik a nevéhez. A kimondhatatlanok pedig megkérdőjelezhető viselkedési kódexet követve grasszálnak az angol vidéken.

Jól nevelt és kifogástalan modorú hamvas úrinők és fess úriemberek két bál és házassági ajánlat között gyilkolják a zombikat – Jane Austen modorában.

Eredeti mű: Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Pride and Prejudice and Zombies
Athenaeum, Budapest, 2009 / 308 oldal · ISBN: 9789632930329 · Fordította: Berta Ádám

Szerintem:

Először is – NEM Jane Austen modorában!

Másodszor zombiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik!

És ezzel össze is foglaltam a két nagy gondomat… Bevallottan zombi rajongó vagyok, legyen az film, könyv, játék, sorozat, izébigyó a kisboltban vagy akármi egyéb. Viszont imádom a Büszkeség és balítélet című könyvet is, azon belül pedig Elizabethet, Mr. Darcyt, Mr. Bennetet és Mrs. Gardinert.

A korhűség teljes hiánya, a hűtlenség és szabadosság irritáló jelenléte bántottak, viszont az ötlet és a zombik elleni megoldás alapötlete, az illusztrációk zsenialitása és a kiadás igényessége lenyűgözött. So-so, picit jobb, mint 3 csillag. Paródiának épp megfelelő! (Bár még így is idegesített a „hogyan feszül a nadrágja a legangolabb testrészén” és a „hét vágást ejtek magamon és kifolyatom a véremet” szófordulatok… Borzalom!)

P.S.: A borító haláli!
Értékelés: 3,5

Bővebben - spoileresen:
A hűtlenség, a korhűtlenség és Eliza

Konkrétan idegesített, amikor fizikailag bántalmazni akart valaki vagy bántalmazott is… Hátba szúrná, lefejezné, kivájná a szemét, megbosszulná, párbajra hívná etc. – hát ilyennek szerettük meg Elizabeth Bennet kisasszonyt? NEM!!! Ez egy agresszív állat… Nem szerettem meg ezt az Elizát, de más szereplőkkel is így jártam: a régi rajongás eltűnt. Mr. Bennet és Mrs. Gardiner hűtlensége olvasása közben habzott a szám. A kedvenc szereplőket nem szabad bántani, kockáztatott az író és rajta veszett… nálam. Nem csak nálam?!

Ezektől eltekintve csak a szabadosság, perverzség irritált, ami nagyon kirítt az udvarias természetből. Minden egyéb dolog, ami eltért az alaptörténettől eléggé feldobta a napjaimat. Halálian át lehetett variálni a történetet, beleírni távol-keleti utakat, ninjákat, katana- és dobócsillaghasználó Bennet lányokat és a kimondhatatlanok csordáit. Morbid volt, de jó.

Charlotte és a járvány

Ez az a történetszál, ami nagyon tetszett! Bátran meg lehet dobálni, de feldobott ez a rész, mert egyéb érv számomra sosem szólt igazán Mr. Collins mellett. Amikor hősnőnk meglátogatja régi barátnőjét, aki a pap asszonykája lett…! Imádtam! Persze sajnáltam szegényt, mert az alapsztoriban is jobbára közömbös voltam iránta. Nagyon, nagyon kíváncsi voltam, hogy mi és miként fog történni velük. Ennél jobban már csak Mr. Wickham és Lydia megdögléséért imádkoztam, de akit érdekel, hogy mi az ő történetük, az olvassa el a könyvet!

Mindenesetre én tökéletesen meg voltam elégedve Mr. és Mrs. Collins, illetve Mr. és Mrs. Wickham párosok lezárásain! Amit hiányoltam az eredetiből, azt megkaptam a paródiában.

Abraham Lincoln, a vámpírvadász (IMDb):

Csak jócskán a könyvbe merülés után jutott eszembe, hogy már volt szerencsém hasonló átvariálásához – csak filmen! Ugyanez az író (Seth Grahame-Smith) jegyzi a könyvet - Abraham Lincoln, a vámpírvadász, amit 2012-ben azonos címmel megfilmesítettek. Nem tervezem az elolvasását, de tetszett a történet, szóval filmen mindenképpen érdemes megnézni. (Fantasy- és vámpírrajongóknak, illetve kosztümös film kedvelőknek!)

A film előzetese:

Ennek kapcsán jutottam el arra az IMDb lapra, ahol kiderült, hogy a Büszkeség és balítélet meg zombik című filmet éppen forgatják! Ez nagyon jó hír, mert 100 %, hogy meg fogom nézni! Valahogy a zombis dolgok jobbak filmen, nemde bár? A szereplő gárdáért nem vagyok oda meg vissza, de lényegtelen, mert a könyvbéli karakterekért sem… Nem fog vérezni a szívem senkiért.

Gamer-section:

Elméletileg létezik egy játék verzió is telefonra. Még csak egy jó minőségű bemutatót és egy-két cikket találtam róla, de ha létező dolgoról van szó, akkor játszani AKAROK vele! (CIKK angolul) Bár ha jól nézem iTunesban fent van egy fizetős version… Játék előzetes:

Idézetek:

Elizabeth ekkor kivonta a Katanáját, és levágta Lydia fejét, ami belepottyant a nyitott kalapdobozba.
A többiek a szörnyülködéstől elnémulva nézték, ahogy a vér szökőkútként lövellt ki Lydia nyakából, és összefröcskölte a ruhájukat. Elizabeth visszacsúsztatta a kardot hüvelyébe.
– Nagyon kérem, bocsássatok meg, de már nem bírtam ezt a sok locsogást – mondta halk, finom hangon.
Aztán újra Lydiára nézett, és látta, hogy a feje nagyon is rajta van a nyakán.
– Istenem, mennyit nevettem! Hát még Mrs. Forster! Azt hittem, belehalok a nevetésbe.
Elizabeth felsóhajtott. Bárcsak tényleg levághatná Lydia fejét!


Elizabethen önkéntelen lelkesedés vett erőt, ahogy egymás után ketrecszámra látta megégni a zombikat, hallotta szörnyű sikoltozásukat, mikor a tűz (amitől mindennél jobban féltek) nyaldosni kezdte a lábukat, aztán ahogy begyulladt egész bűzlő húsuk, és újra visszaszálltak a Pokolra.


– Mit akarhat ez a Darcy? – kérdezte Charlotte-tól. – Folyton fülelt, mialatt Forster ezredessel beszélgettem.
– Erre a kérdésre csak ő maga tudna válaszolni.
– Ha továbbra is így viselkedik, okvetlenül tudomására hozom, hogy hallgatózása nem kerülte el figyelmemet. Még nem bocsátottam meg neki, hogy a becsületembe gázolt, és nem kizárt, hogy kiteszem a fejét dísznek a komódra.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡
A képek a Pride and Prejudice and Zombies Pinterest táblámról származnak.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése