2014. október 9., csütörtök



Amy Kathleen Ryan: Ragyogás (Ragyogás 1.)



„– Hogy te milyen naiv vagy. – Felicity megvetően nevetett. – Nem látod, mik az emberek? Állatok. Az utolsó szálig.”


Fülszöveg:
Mit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek.
A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben.

Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek.

A Ragyogás egy trilógia első része. A kitartásról, szerelemről és árulásról szóló lebilincselő történet fenntartja az érdeklődést és kíváncsiságot az olvasóban.

Eredeti mű: Amy Kathleen Ryan: Glow
Maxim, Szeged, 2012 / 352 oldal · ISBN: 9789632612096 · Fordította: Sóvágó Katalin

Szerintem:

Már megint sci-fit olvasol? – kérdezhetnétek.
De kihívás miatt! – mondanám.

Nos, nem szeretem a politikát vagy a vallást az olvasmányaimban – meg sok mást sem, de ez részletkérdés. Továbbá nem vagyok valami nagy sci-fi rajongó sem, márpedig ez a regény klasszikus űrhajóban szeljük a világűrt –típusú sci-fi!

Többször is eltoltam a könyvet, hogy majd-majd-majd nekiállok, végül egy kihívás miatt álltam neki mégis. Nem bántam meg! Nagyon tetszetős az űrhajó önellátásnak bemutatása, azonnal megfogott az, hogy miként csempészték belém azt az érzést: ez így totál hétköznapi és normális!

 
Én nem igazán tudtam azonosulni egyik főszereplővel sem, egyik szituációval sem és leginkább féltem attól, hogy kint kell lebegnem az Űrben egy űrhajóban. Rettegtem, hogy a gyorsítás-lassítás miképpen hat az izmaim terhelésére. Féltem, hogy valami felrobban, esetleg kisugárzik, vagy mindenki keszon betegséget kap. Márpedig nehéz élvezni egy könyvet, ha félsz elmerülni a sztorijában…

Összességében mégis azt mondom, hogy jól megírt könyv, ami érdekes-kínos kérdéseket vet fel. Az ifjúsági olvasmányokat kedvelő klasszikus sci-fi rajongóknak igazi élményt okozhat! A könyv (magyar) borítója pedig valami csodaszép lett!

Legszimpatikusabb szereplők: Amanda és Josiah, főbb mellékszereplők. Végig rettegtem, hogy bajuk esik.

Értékelés: 3,5

Seth Ardvale
Bővebben <némi spoiler>
Kieran – Seth (Empyreum)

Kieran egy pillanatig sem tűnt szimpatikusnak, aztán Seth mondata volt az, ami rádöbbentett arra, hogy épp ez a gondom vele:
Maradjunk annyiban, hogy ösztönösen gyanakszom a tökélyre. - Így igaz! Én is.

A másik srác hihetőbb… (Érzitek? Én szerelmi háromszöget érzek, mióta Seth felbukkant!) Én a csajszi helyében tuti mellette tenném le a voksomat, bár Waverly alapvetően NEM illik Kieranhoz. Annyira eltérnek és itt nem a jóféle „az ellentétek vonzzák egymást” -történetről van szó, hanem két össze nem illő puzzle darabról.

Persze Kieran próbálkozott, de rosszul kezeli a dolgokat (pl.: pánik, sikló, emberek). Elméleti ember, aki akkor erős, ha van ideje végiggondolni a dolgokat vagy utánuk nézni. Seth gyakorlatias és proaktív. Figyel, cselekszik, gyorsan meghozza a szükséges döntéseket. (Belefutottam a 2. rész, a Szikra fülszövegébe olvasás közben és épp ott tartottam, ahol még elképzelhetetlen, hogy Kieran a többieket Seth ellen hangolhatja… Azt hogy?!)

Néha elfelejtettem, hogy gyerekek-kamaszok és durván visszarántott 1-1 tipikusan önző, gusztustalan kamaszos megmozdulásuk. Tényleg ijesztően életszagú volt néha a könyv, pedig egész biztosan nem akarok egy hatalmas űrhajóban egyre távolabb és távolabb sodródni a Földtől. Persze Seth sem patyolat, belőle is kiszakadt az állat, amint hatalomra jutott. Úgy néz ki ez már csak így van – nesze nekik diktatúra… A könyv vége felé rájöttem, hogy miért utálhatják meg a folytatásban Seth-et. Egyébként ez ilyen fiú módi, ha a lányok kerülnek ilyen helyzetbe, akkor 95 % az esély egy békés kerek asztal megbeszélésre.

Waverly - Anne Mather… (Új Látóhatár)

Waverly Marshall
Az „ellenséges” űrhajót nagyon akartam utálni, de nem bírtam. Végigizgultam, ahogy elrabolták a lányokat, megöltek embereket és mégis sokszor emlékeztetnem kellett rá magam, hogy szörnyetegek, akik rossz dolgokat tettek. Megértettem őket és az indítékaikat, együtt éreztem velük…

Tulajdonképpen ez a szál jobban érdekelt, mint a fiúk Legyek Urás huzavonája. Azt kell, hogy mondjam, számomra Samantha volt a favorit a lányok közül és nem a főszereplő. Erős, bátor, kreatív és okos kislány – zseniális színész, majd behaltam az alakításán! Kicsit ideges lettem, amikor <nem spoilerezem le!> Waverly béna volt mind tervezésben, mind kivitelezésben. Arról, hogy mennyire nem tud tettetni, már nem is szólok.

Fent említettem, hogy a könyvben a legszimpatikusabbak Amanda és Josiah voltak. Ők egy kedves művész házaspár Anne Mather hajóján. A nő fest-tanít, a férfi gitározik-farag. Miattuk aggódtam, aztán drukkoltam, hogy legyen gyerekük – a könyv végén pedig drukkolok, hogy túléljék az egész sorozatot… egészségben-boldogságban.

Érdekesség – Könyv trailerek:

- magyar feliratos: LINK
- angol
Idézetek:
Ha most normális vasárnap lenne, ő és az anyja ostyát vagy palacsintát sütnének, azután leheverednének régi földi regényeket olvasni. Regina a krimiket szerette, amelyek a szülővilágára emlékeztették, Waverly a viktoriánus regényeket, a hosszú leírásokat a madárdalos angol vidékről, a finom modorról.

Kieran rájött, hogy még sose látta a félelmet. Nem tetszett neki, amit az arcokkal művel. Ferdére gyűrte őket, szélesre húzta a szájakat, vörösre festette a szemeket, párát lehelt a bőrökre.

– Tudod, Kieran, Seth tényleg meg akart ölni – törte meg a csendet.
– Szerinted nem csak blöff volt?
– Lehet, hogy az elején blöff volt, de nem hiszem, hogy a végén is az lett volna.


✿ ✿ ✿ ✿✿
A képek a „Könyv – Ragyogás sorozat” nevű Pinterest táblámról származnak.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!

✿ ✿ ✿ ✿✿

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése