2014. szeptember 7., vasárnap



Vavyan Fable: Mogorva nyár (Halkirálynő 5.)



A szépség, ha üres, csak annyi, mint egy kép a falon. Különben is, képzeld el: leszeded róla a selyemruhát, a fél mázsa smukkot, a húszcentis vakolatot. Mi marad belőle? Valószínűleg csak egy zörgő csontváz.
- Daniel Belloq

Folyamatos feltöltés alatt: Halkirálynő sorozat – linkek lent
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Belloq és akciócsoportos társai különleges kiképzési programról hazatérve tudatják Denisával, hogy egy dél-amerikai országba utaznak nyaralni. Festői helyre érkeznek, ottlétük az első napokban valóban nyaralásnak látszik, ám hamarosan támadás éri őket, s a dzsungelen át kell menekülniük.

„Kicipzározom a puttonyt. Ők persze dögösebbek: a hét zsákon egyszerre reccsennek a fémfogak. Három másodperc alatt alsónadrágra vetkőznek. No, akkor én is. További három másodpercig tart, amíg előhúzzák a káprázatosan összehajtogatott ruhacsomagot. Éjfekete kezeslábas bomlik ki előttem, különös anyaggal bélelt, állig galléros modell, gyanítom, hogy lőhatlan. A Nagyszerűek gyorsan végeznek felöltésével, nekem Leon segít, hogy megtaláljam az elrejtett műanyag cipzárt, a szigeteléssel bevont kapcsokat. Ebben a cuccban zajtalanul kúszhatunk, mászhatunk, egyetlen alkatrésze sem csikordul, zörren meg soha. Pilótasapka-féle sisak következik, minden oldalról zárt, bélelt modell, Batman is valami hasonlóban szuper. Nem tudom, az övé golyóálló-e, a mienk biztosan az, feltéve persze, hogy nem túl nagy erejű vagy robbanó lövedéket kapunk a fejünkbe. Fresson végigmér bennünket, lerántja a sapkát és elröhinti magát. – Mint egy Batman-kommandó! Máris leszögezem, hogy nem vagyok hajlandó kívül hordani az alsógatyámat, mint az a marha!”

Eredeti megjelenés éve: 1992
Fabyen, Budapest, 2007 / 458 oldal · ISBN: 9789639300224
Olvasott kiadás: Pannon, Budapest, 1992 / 330 oldal · ISBN: 9637866272

Szerintem:

A sztori három részre tagolódik: otthon, nyaralás, otthon. Főszerepben a kedvenc családom: a Wry-Belloq házaspár és a közelebbi-távolabbi hozzátartozóik. A sztori kedélye változatos: női impotenciás depresszió, békés relaxáltság, egymás iránti szeretet-villongások és aggodalom egymásért – másokért.

Nagyon szeretem a sorozathoz tartozó egyéneket – akár kommandós, akár zsaru, akár kutya, akár macska vagy hobbi-karatés jó barát. Bár az elején Denisa depresszív féltékenysége és szorongása elég borússá teszi a hangulatot, megéri folytatni – hamarosan lehet nagyokat vigyorogni, röhögni. Annyira idióták! Annyira zseniálisak!

A borítókról: nem szeretem őket, de ez az 5. rész – itt engemet már nem kell megfogni egy szép borítóval. Továbbá krimis- gyilkolós- fejlevágós- tetőről lelövöldözős zsarus-kommandós a sztori, nem is kell neki csili-vili borító.

Utógondolat: Akárhogyis - én nagyon szívesen nyaralgatnék abban a titkos lagúnában...

Értékelés: 4

Bővebben:

Tető-lövész (x)
Röviden összefoglalva: Denisa és Daniel már házas, de még Denisa régi lakásában élnek – bár a könyv végére kiköltöznek Daniel kertes házába. Megjelenik az új macska a családban a kutya bánatára, Ella örömére. Cyd alig szerepel, főleg a könyv vége felé – míg a csipkedős Dalia szerelmes-depressziós a távol lévő Marcel-Lobo miatt, akit „darabokban” hoznak haza a főszereplők a nyaralásról.

A gonoszok többen vannak: akad erdőgyújtogató, szökött gyilkos, felbérelt fejvadász csoport, tetőről lövöldöző kölyök és a többi. Van választék bőven, olyan nincs, hogy ne izgulnánk valaki miatt. Vagy ne lenne kit utálni…

Nem vagyok oda feltűnően a krimikért, Fable ilyetén írásait édesanyám által szerettem meg, aki már a születésem előtt hatalmas rajongója volt. A Fable fantasyket (aka. fablesykat) nem szereti, így azokat magamnak gyűjtögettem be. Régebben a filigrán-kiállhatatlan páros (Vis major – Kyra) volt a kedvencem, de „öregségemre” a szerelmes, egymást szerető-féltő és családi békében humorosan eléldegélő Wry-Belloq familyt értékelem jobban. Ők igazán varázsosak, ritka az ilyen szoros-szimbióta együttlét a családtagok (és a barátok) között – ez pedig tényleg szép, csodaszép a szememben.

(Amúgy azt hittem elsírom magam, kiderült, hogy egy oldal elveszett: az UTOLSÓ! Mai google keresés – Mogorva Nyár UTOLSÓ OLDALA! Majd 30 sor lemaradt :’( Hálás köszönet a megmentőmnek, egy ebook kalóznak! Muszáj új (teljes) példányt szereznem a könyvből, hiszen szeretjük…)

Idézetek:

Szemrevételezem a széthajigált párnákat.
- Párnabolond? - érdeklődöm. Köhintek kettőt, mert veszettül kapar már a torkom.
- Hát nem cukin enteriőrös?! - mondja.
Előrehajolok ültömben.
- Hogyan? - kérdezem.
Magamban fohászkodom: én istenem, jó istenem, add, hogy el ne röhögjem magam!
- Enteriőrös. Nem ismeri ezt a kifejezést? Pontosan én sem tudnám megmondani, mit jelent, de valami ilyesmit - magyarázza, lebegő mozdulattal a keblére karolván a szalont.


Eszembe ötlik az ezerdolláros kérdés. Felteszem. - A mosogatógép is velünk költözik?
Ella Belloq és Fáraó Átka
- A mosogatógép - visszhangozza kedvesem. Közben erősen bereked. Megköszörüli a torkát. - A mosogatógéphez olyképpen viszonyulok, miként ahhoz viszonyulnék, ha szeretőt tartanál; mint tudod.
- Nem bánom, rád bízom a választást. Mosogatógépet tartsak vagy szeretőt?
- Velünk jön - feleli.


– Két percetek maradt.
– És ha két perc múlva sem hagyják abba…? – firtatja Ella. – Mi olyan vicces abban hogy úgy nézel ki, mint egy strandlabda?
– Strandlabda?! – hörren Delgado. – Mi az az állat, ami hüllő, mérges és rikítóan pettyes? Valami cipőneve van.
– Topán – méláz Lipowski. – Van olyan állat, hogy topán?
– Szalamander – töpreng Louis.
– Pitik vagytok – legyint Ella. – Foltos szalamandra.
– Az – bólint Delgado. – Patrick olyan. Mérges, hüllő, foltos és cipő.
– Felmehetnél például a hegyre – töpreng Fresson. – Karanténba. Világszerte élnek hegylakók.
– Azok kedvetlen, mogorva emberek. Folyton keresik a fejszéjüket, mert örökké benne felejtik az arra tévedők májában, zsigerében – ellenkezik Louis.
– Ez jó, parancsnok – ragyog fel Ella. – Kússz fel a hegyre. Te leszel a szirti morc.
– Ötven másodpercetek van – hangzik a válasz.

✰✰✰✰✰
A képek a „Könyv - Fable Halkirálynő sorozata” Pinterest táblámról.
✰✰✰✰✰
Folyamatos feltöltés alatt: Halkirálynő sorozat – linkek:

1. Vavyan Fable: A Halkirálynő és a Kommandó
2. Vavyan Fable: A Halkirálynő és a dzsinnek
3. Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
4. Vavyan Fable: Ébredj velem!
6. Vavyan Fable: A Hold forró jegén
7. Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!
8. Vavyan Fable: Csontfuvola
9. Vavyan Fable: Habospite
(A Habospite c. könyv a Halkirálynő és a Vis Major sorozathoz is tartozik.)
10. Vavyan Fable: Tündérlovaglás

2 megjegyzés:

  1. A könyv is nagyon jó, Tökéletesen választottad ki az idézeteket is.
    Gratulálok.

    VálaszTörlés