2014. július 5., szombat



Vavyan Fable: Mesemaraton



„Különcnek tartják, tárgyilagosabban szólva: hülyének nézik.”


Fülszöveg:
[
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

VIGYÁZAT: NEM MESEKÖNYV!

Burleszk, paródia, karikatúra ÉS kalandregény. Hella Postor, a vagány, idős milliomosnő éjjel-nappal tequilát iszik, s közben lovasversenyt szervez fantasztikus terepen, mesés fődíjjal (egymillió fabatka). Szinte a rajt előtt belebotlik Athénába, fiatalkori önmaga hasonmásába. Nagylelkűen meghívja őt és Don Jarrat-t a Mesemaratonra. Ha egymásra találnak, öröklik hatalmas vagyonát. A kiszemelt vőlegénynek van egy szépséghibája: maffiózó. És éppen bajban van egy eltűnt heroinszállítmány miatt. A verseket mormogó és bohócságát mindinkább föladó Athéna az öreg hölgy testőréhez vonzódik: Michel Redfordhoz, aki öltözzön bár navaho törzsfőnöknek vagy pirosbabos szoknyás nőimitátornak, szívdobogtatóbb fickó. Rossz Arcot, Don Jarrat vérszomjas gorilláját is fölajzza, ezért olykor menekülni, olykor támadni kényszerül. Ott van a versenyen Fabre Chant, a mozisztár és három bohókás játékzsoldosa, a lila bugyigókról álmodó Gille Barry, a hamvas apródokra vadászó Lady Norris – és Daler Canev, aki időnként átmenetileg elhalálozik, s ha mégsem, megbokrosodik a lova. Kísérőik: FBI-ügynökök, filmesek, bérgyilkosok. Szerelmek, hajszák, kalandok. Képtelenségek. Gegek. Buszon, villamoson, metrón olvasni nem tanácsos. Feltűnő. Evés közben végzetes lehet.

[
Eredeti megjelenés éve: 1989
Olvasott kiadás: Fabyen, Budapest, 2004 / 394 oldal · ISBN: 9639300128
[

Szerintem:
[

Azt mondják, hogy menjek egy másik szobába, aztán a másik szobából áthallatszó kuncogás a bajuk. Azt firtatják, miért könnyes a szemem és hogy látom így a betűket? Csettintgetnek a fülem mellett és morcosak, mert megint leégett a kávé – a héten már másodszor…

A családom néha nem túl toleráns ha: belefeledkezem egy könyvbe, hangosan / halkan röhögcsélek magamban vagy a külvilágot kizárva belemélyedek az olvasmányomba. Fable-t olvasok megint és ilyenkor megszaporodnak az elszakadásaim a külvilágtól, megszokhatták volna már és szerintem az ő saruk, hogy nem tették.

Tulajdonképpen ez a könyv történik, ha mindenféle idióta, kretén, beteges és beteg egybe zsúfolódik egy lovas terepversenyen, ahol a fődíj ugyan egymillió, de inkább a részvétel lényeg – kinek ezért, kinek azért. A szereplők sokfélék: filmcsillag, énekesnő, maffiózó, transzvesztita, narkolepsziás, exkönyvtáros, zsoldos-testőr és még sokan mások. A mezőny sokszínű, mindenki találhat magának kedvencet – az enyém Michel Redford!

Értékelés: 5


Milyen is egy Mesemaraton:
[

A könyv nem kizárólag arról szól, hogy miként szenved ló és lovasa a különféle mesei szépségű tájakon, tikkasztó- vagy járhatatlan terepen – bár esik az útról is szó, de minden más Hella Postor szállodáiban zajlik, ahol a horrorisztikusan magas jelentkezési díjat kifizetve a lovasok luxus lakhatást kapnak a terepek végén.

Hosszabb –rövidebb szerelmek szövődnek, kapcsolat alakulnak ki vagy mennek tönkre, de folyamatosan mosolyog-röhög-nevetgél az olvasó. A könnyed, humoros történetnek – akárcsak Fable többi meséjének – vannak mélyebb rétegei is, amelyeken elmerenghetünk, elábrándozhatunk, de nem megy az élmény rovására.

Különösen kedves szívemnek a befejezés, hisz’ mi más lehetne, mint happy end? A főszereplőknek legalábbis, mert ugye a maffiózók csúnyán pórul járnak. Illetve a rosszak a könyv folyamán többször és mind kegyetlenebbül pórul járnak, ami picit feldobja az ellendrukker olvasó hangulatát!  

A történet sokrétű, több szálon fut, de nem bonyolult, hiszen a kikapcsolódás a fő cél, nem úgy, mint a krimijeiben. Pedig van a könyvben egy férfi, aki nemzőszerveit veszti el orvul, másokat többször is súlyosan tökön rúgnak, a főszereplőnk arcát a verseny legelejére olyan sokszínűre verték, hogy az már művészi.

Szerettem a bolondos, kitalált neveket: Fabre Chant, Don Jarrat, Zia Charm, Daker Canev, Gille Barry és a többiek… Az elején összemosódik, hogy ki-kicsoda, de könnyű felvenni a ritmust és csak ezt az egy dolgot tudom felróni a könyvnek.

Rendben, még egy dolog. A sztori egy bezáró könyvtárral kezdődik és végig élt bennem a regény, hogy főhősnőnk megnyerni a versenyt, majd hazamegy és újra nyitja a balsorsú intézményt! Bárcsak… persze ez már merőben a döbbenetesen szirup happy end lett volna!

A Mesemaraton eredeti megjelenés éve – 1989, bár 1987-ben már elkészült a mű csak később adták ki. Miért írta meg Fable ezt a humoros regényt? Leírta az előhangban:

„Előhang

NEM KÖTELEZŐ

Megírtam első regényeimet (sorban: A pokol is elnyeli; A halál zsoldjában; A Halkirálynő és a kommandó), s bár ezek még messze jártak a megjelenéstől, 1986. tavaszán, túl a Challenger szívszorító tragédiáján, Csernobil sugárzásában, rájöttem, hogy a világ nincs – és mostanában nem is lesz – megváltva. Kolosszális felismerés volt.
Ezzel egyidejűleg a horror- és zombifilmek divatját éltük. Mozizás előtt a figyelmes házigazda kenyeret és hagymát készített a kezünk ügyébe, hadd tunkoljunk. A gyerekek Cápát és Rambót játszottak a téren, de a vérfagylaló jeleneteket nevetésbe fullasztották, s lehet, hogy nekik volt igazuk. Mindenesetre: mű- és valódi vér ömlött körülöttünk. De a mi szorongásaink, félelmeink (már akkor is) hamisítatlanok voltak.
Ekkor született a MESEMARATON, első (és talán utolsó) kilengésem: afféle paródia, morbid burleszk. Nem mindenki szerette.
Nekem kedvencem.
Vavyan Fable, 1989”

2004-ben még írt az előhangjához pár mondatot, mi szerint manapság rosszabb a helyzet és cseppet sem javult. Mindenesetre hozzátenném – én is imádom ezt a könyvet és boldoggá tesz, hogy nem az utolsó burleszk-je volt a Mesemaraton. Önálló regényként is olvasható, hiszen a sztori kerek, de létezik egy Mesemaraton - Emlékfutam című folytatása is, amint 2007-ben adott ki a Fabyen kiadó!
 
1. kiadás borítója
2. kiadás borítója


Idézetek:

[
A popénekesnő hipnotikusan ringó hátulját figyelve a don megint a korábbi hibába esett: megkívánta a lányt. Erre már többször volt példa az elmúlt harminc órában. Valahányszor Zia Charme-ra vetette magát, mindannyiszor megismétlődött a végzetes esemény. A macskaizmú lány átfonta őt karjaival, felperzselte csókjaival, majd a kellő pillanatban magához vette a parányi palackba rejtett habot, az állítólagos óvó szert, mely a fogamzás bekövetkeztét volt hivatott meggátolni.
Eme hab alkalmazása mindannyiszor azzal a következménnyel járt, hogy a férfiasságában kellően felbolygatott don végigjárta a pokol bugyrait, az enyhe csípő érzéstől a maró viszketésig, majd a hasogató fájdalomig. Kínjában négykézláb bebarangolta a soron lévő helyszínt, s mire a kör végére jutott, elfelejtette, minek is vetkezett le.

[
– Az emberi képzelet hatalmas hatalom. Hadd mondjak erre egy példát, hogy jobban megértse. Egyszer megkérdeztem egy neves írótól, kiről mintázta regényének szimpatikus, feltűnően eredeti személyiségjegyeket hordozó, szellemdús nőalakját. Az alkotó azt felelte, a modell a szomszédja. Egy kellemetlen, asztmabeteg, csúf vénember. Később alkalmam nyílott a modellt személyesen is megtekinteni, s ekkor azt mondtam: a képzelet határtalan; szabadsága a legteljesebb szabadság, ami ezen a földön valaha is megvalósítható.

[
– Mondjuk, kisegíthetnél ebből a tipródásból.
Athéna a fejét ingatta, a férfi homlokráncolva nézte.
– Igazad van – dohogta egyre szélesedő mosollyal. – Ne könnyítsd meg, ha megnehezítheted. Egyébként az eddig felsoroltakon kívül még számos előnytelen tulajdonsággal rendelkezem. Nem vagyok az a típus, aki a tenyerén hordozza a lelkét. Idejöttem és most várom, hogy hívj. Ha megteszed, itt maradok. Elnézem, ahogy lassan megvénülsz. Számolgatjuk hulló fogainkat. Itt van velem a leveled is. A szegény apáca, ki angolra fordította, elhányta rózsafüzérét, fityuláját, istenét. Most embert keres. Szeretlek.
Athéna nevetett.
Redford megcsókolta a fogait, ujjait belemerítette a hajába. Magához ölelte. Lábával belökött egy ajtót. Megtudta, hogy nincs miért félnie. Elmondta, amit nehéznek érzett, s ott, azon az ágyon könnyen gördültek szavai.

[ [ [ [ [
A képek a Pinterest „Könyv - Mesemaraton” című albumomból származnak.
Egyéb részletek ott.
[ [ [ [ [


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése