2014. május 1., csütörtök



Julie Kagawa: The Iron King - Vaskirály (Vastündérek 1.)


Fülszöveg:

[

Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár – olyan, amit még kigondolni sem tudott volna.

Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem.

Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer.

De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni… és hogy megtalálja-e a szerelmet egy ifjú herceggel, aki szívesebben látná őt holtan, semhogy közel engedje jeges szívéhez.

[

Eredeti mű: Julie Kagawa: The Iron King /Eredeti megjelenés éve: 2010
Kiadó: Könyvmolyképző, Szeged, 2012 /372 oldal · ISBN: 9789632456058 · Fordította: Borbás Mária

Szerintem:

[

Előre leszögezem, hogy úgy érzem szerelmi háromszög lesz a folytatásban, EMIATT nem 5 csillag. Mivel nem vagyok TEAMelős, sem shippelős, így ez a része nem szokott megfogni a könyveknek. Valaki mindig szív, én meg összességében békepártinak tartom magam. Ez a része nálam hivatalosan is döntetlen (Max. magamnak tudnék közülük választani, de az megtörtént és a blogon van elrejtve! :)) - persze van tippem Meggie döntésére.

Előre leszögezem, hogy soha semmilyen feldolgozásba nem láttam a Szentivánéji álom című sztorit (és eléggé bánom…). Nem nélkülözhetetlen az ismerete a könyvhöz, de ajánlott irodalomnak számít. Izgalmasnak tűnik ez az általam elhanyagolt - elszalasztott klasszikus!

A könyv nagyban hasonlít az Alice Csodaországban műre, igazából a rejtélyes, de segítőkész macskánál (Kacor király) ugrott be. Fiatal szőke lány betéved egy olyan birodalomba, ahol a uralkodók egy királyi pár gőgös, lenéző másokkal, egy poén gyárossal „kézen fogva” utazgat, miközben egy misztikus válaszú macska navigálja jobbra-balra. Komolyan, még konyhás jelenet is volt! A szexi herceget csakis azért nem álmodta oda Lewis bácsi, mert Alice még gyermek…

Akárhogy is kötözködöm, mégis megfogott a történet. Megfogott, ahogy egy világ haldoklik a modern társadalom hatására. Megfogott és megnyomott a hangulata. Képtelen voltam azonnal összeszedetten értékelést írni – inkább hatalmas sétákat tettem a panelek közti zöldellő utcákon, lugasokon a kutyámmal.

Buta dolog, de azért oda- odasúgtam némely megzörrenő bokornak, hogy „Hiszek a tündérekben!” – ahogy anno Pán Pétertől tanultam.

  


Értékelés: 4


Bővebben

[

TEAM ASH! Bár nem vagyok TEAM-elős – TEAM ASH támogató vagyok. Szeretem Puck-ot / Robin pajtást, de még nem kapott nagy teret a bizonyításra. Magamból kiindulva – mint télen született, a téli időjárást jobban viselő emberből – logikus választás az ellenszenves családdal, szolgákkal, társasággal rendelkező herceg. Ugyanakkor a társaságot tekintve a Nyáriaktól sem vagyok elragadtatva – Titánia királynő sérelme jogos, de a viselkedése nem uralkodói; „Apuci” (Oberon király) nyári tündéhez képest jéghideg és nemtörődöm.

IRÁNY Tír Na Nóg!

Kedvenc karakterek:

A MACSKA! Kacor király a maga tipikus macska hozzáállásával és önzésével szerintem egy korrekt és elfogadható karakter. Egyből a másik kedvenc macskámra: Chesire Cat-re (Fakutyára – ahogy a magyarok ismerik… no comment) asszociáltam!

A másik érdekes karakter ez a Vasparipa nevű illető, akit őszintén remélem, még viszontlátok a későbbiekben. Nem igazán tudom eldönteni, hogy mi fogott meg benne, talán a steampunk-élőlény feeling.

Már említettem, hogy megfogott a Vaskirály birodalmának allegóriája. Tényleg annyira el vagyunk árasztva már elénk vetített vizuális ingerekkel, hogy a fantáziánkat már nem is használjuk? Agymosott zombiként, kiüresedett aggyal ülünk a gépünk előtt, pötyögünk az iPhone-on, zongorázunk az iPodon, szörfözünk a neten? Sajnálatos módon – igen! A Phantázia birodalmát – akárcsak A végtelen történetben – szép lassan felfalja a semmi. A tündérek meghalnak, mert a gyerekek már nem hisznek bennük. Ez is egy olyan könyv, mint az elődjei – mementó az emberi fantázia és képzelet haldoklása előtt…

Idézetek:

[

„— Mint kétségtelenül észrevetted, öreg vagyok. Öregebb, mint az a kutyakölyök Masina, öregebb, mint valamennyi vastünde. Tudd meg, hogy én voltam az első, aki a kohókból született, amikor az emberiség vassal kezdett kísérletezni. A képzeletükből formálódtam, a becsvágyukból, hogy legyőzzék a világot egy fémmel, amely úgy hasítja a bronzot, mint a papírt. Ott voltam, amikor a világ kezdett eltolódni, amikor az ember első lépéseit tette meg a Sötét Korból a civilizáció felé.”

[

„— Mi baj van a tudománnyal meg a technológiával?
Kacor szinte kétségbeesetten forgatta a szemét.
— Ha tudom, hogy ebből történelemóra lesz, különb tantermet választottam volna, nem egy belvárosi utcát! - Meglengette a farkát, és leült. - A tudomány csarnokában sose találsz tündért. Hogy miért? Mert a tudomány nem akar mást, mint elméleteket bizonyítani, és megérteni a világmindenséget. A tudomány mindent takaros, logikus, könnyen magyarázható csomagokba pakol. A tündérek varázsosak, szeszélyesek, illogikusak, megmagyarázhatatlanok. A tudomány nem tudja bizonyítani a tündérek létét, következésképpen mi nem létezünk. Ez a fajta hitetlenség végzetes a tündérekre nézve.”

 [
A Vaskirály országa olyan, mint Wasteland...
[

„Sohaföld halódik, emberlény. Évtizedenként egyre kisebb. Túl gyors ütemű a haladás, túl sok a technológia. A halandók lassan már nem hisznek másban, csak a tudományban. Megvetik a régi meséket, a legújabb szerkentyűkhöz, a számítógéphez, a videojátékokhoz vonzódnak. Már nem hisznek a szörnyekben, a varázslatban. Ahogy a városok növekednek, és a technológia lesz úrrá a világon,a hit és a képzelet semmivé halványul, és velük együtt mi is.”

Bónusz képgaléria:

A bejegyzésbeli képek a deviantart-os kedvenceim közötti The Iron Fey kollekcióból vannak. (LINK ITT)

Ash, Meghan és Kacor király
Puck (Robin pajtás), Kacor király és Meghan


Ash - szerintem!


A Vaskirály, Ash, Puck, Kacor király és Meghan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése